Ezeket látta már?

Fogfájással ment fogorvoshoz egy nő, kiderült áttétes melldaganata van

fogfájásl, duzzadt állkapocs áttétes mellrák

Megduzzadt a 37 éves nő állkapcsa, így hát elment vele a fogorvoshoz. Ledöbbent, amikor megtudta, mi okozta a problémát.

A nőnek ugyan már 8 hónappal a fogorvosi vizit előtt volt egy szokatlan tünete: "kifordult", eldeformálódott a mellbimbója. Az asszony nem tudta, hogy a mellbimbón tapasztalt elváltozások a mellrák tünetei is lehetnek, így nem fordult vele orvoshoz. Egy hónappal később már újabb tüneteket tapasztalt. Megduzzadt az állkapcsa, fájt a foga, ezért elment egy fogorvoshoz. Az eset a Cureus Journal of Medical Science című szaklapban jelent meg.

Az Egyesült Államokban évente körülbelül 264 000 nőt és 2400 férfit diagnosztizálnak ezzel a betegséggel. Kutatások szerint a szájban található áttétek, a szájban talált összes daganatnak mindössze 1%-át teszik ki, de ha egyszer diagnosztizálják őket, a betegek kevesebb mint 10%-a marad életben négy évnél tovább.

Áttétek test több pontján

A fogorvos kihúzta a 37 éves nő szuvas fogait, amelyek a fogfájást okozták, és biopsziát vett az állkapocsdaganatból. Mivel a tumor mellrákra utaló jellegzetességeket mutatott, ezért a fogorvos sebészhez irányította a nőt. A vizsgálatok és a további biopsziák után az orvosok mellrákot diagnosztizáltak a nőnél, amely a jobb melléből indult ki, és már átterjedt a bal mellére, az állkapcsára, a nyirokcsomókra, a koponyára, a bordákra, a gerincre, a kulcscsontra és a jobb combcsontra is.

Az állkapocsduzzanatot az asszonynál sugárterápiával kezelték. A nő palliatív kezelések kombinációját júliusában kezdték el, amelyeknek célja, hogy csökkentsék a szervezetben lévő daganatok számát. A hormonkezelést addig kapja a nő, amíg nem lesznek arra utaló jelek, hogy az állapota romlik. A jelentésből kiderült, hogy az augusztusbanel végzett vizsgálatok már nem találtak daganatra utaló jeleket az asszony mellében.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mellrák: így lehet felismerni időben

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

mellrák

Forrás: insider
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához