Hirdetés

Szex és terhesség: kárt tesz a babában?

A várandós kismamák ugyanúgy kívánják a szexet, mint más nőtársaik. De mi a helyzet akkor, ha veszélyeztetett terhességgel állunk szemben? Valóban kárt tud okozni a babának?

Szex a terhesség alatt: ha az anyának jó, a babának is

Rengeteg tévhit, és furcsa elképzelés kering a köztudatban arról, miért is tiltott dolog a szex a terhesség alatt. Sokan attól félnek, hogy a hímvessző kárt tesz a babában, mások pedig a vérbőség miatt aggódnak. De olyanok is akadnak, akik a baba lelki fejlődését érzik veszélyben, ha várandósan együtt vannak a párjukkal.

Nos, csak hogy a legelején tisztázzuk: amíg az orvos mást nem mond, a szex semmilyen problémát nem jelent a babára nézve. Sem a testi, sem pedig a lelki fejlődését nem befolyásolja a folyamat, semmilyen formában.

A babát védi a magzatvíz, a magzatburok, és a zárt méhszáj, a szex számára egy ringatózás a vízben. A lelki fejlődése szempontjából pedig elmondható: ha az édesanyjának örömöt jelent, boldogságot okoz az együttlét, az a baba számára is csak pozitív lehet.

szex terhesen
Nem tiltott a szex a várandósság alatt, ha egészséges a mama

Szex veszélyeztetett terhesen

A várandósságok nem egyformák, és sajnos előfordulnak olyan esetek is, amikor a terhesség veszélyeztetetté válik. Ennek több oka lehet, a betegségektől a méhlepény helyzetén keresztül egészen a mesterséges megtermékenyítésig. A lényeg, hogy ezekben a várandósságokban fokozottan kell vigyázni a baba és az anya egészségére.

A szex ilyen esetekben sem mindenképpen tiltott, de erről azért érdemes beszélni a szakorvossal – mondja Ratkó Tünde, a ratkotunde.hu-nak. Mivel ilyen esetekben speciális figyelmet kell fordítani a terhességre, így az együttlétek is problémásak lehetnek.

Ám az is igaz, hogy sokszor a szexmentes időszakok csak átmenetiek. Ahogyan vitaminokból, nyomelemekből és ásványi anyagokból másra és másra van szüksége a szervezetnek a különböző trimeszterekben, úgy a tevékenységek, amiket megtehetünk, ugyanígy változhatnak.

Mire ügyeljen a terhes nő szex alatt?

A veszélyeztetett terhesség esetében az egyetlen, amit a kismama tehet, hogy fokozottan ügyel magára. Ezt a megfelelő táplálkozással, a rendszeres mozgással és a nyugalommal teheti meg. a szakértők jelentős része ezenkívül várandós vitamin szedését is javasolja, mely, ha megfelelő tagolású, és szerves kötésű anyagokat tartalmaz, jól támogathatja a szervezetet. Emellett azok a készítmények, melyek cinket és rezet is tartalmaznak, a fertőzések ellen is hatásos segítséget jelenthetnek.

A várandósság nem betegség, de a streszt kerüljük. Olvasson tovább!

A veszélyeztetett terhesség azonban nem tréfa, így ilyen esetekben a szakemberek rendszerint pontos utasításokat adnak a kismamának, legyen szó az étkezésről, a mozgásról, vagy történetesen a szexről.

Ha azonban valami kimarad, és a kismamában kérdések merülnek fel, akkor mindenképpen kérdezzen rá, hiszen a szakember számára ezek a kérdések megszokottak, nagy biztonsággal megnyugtató választ tud adni az aggódó várandós nőnek.

Forrás: ratkotunde.hu

További tartalmak szex témában

További tartalmak várandós vitamin témában

További tartalmak terhesség témában

Aktuális hírek

A vesekő típusától függ az étrend

Vesekő esetén az életmódra vonatkozóan vannak általános szabályok, például a bőséges vízfogyasztás, a helyes étrend azonban nagyban függ attól, mitől képződött a nemkívánt kő. Ezeket tekintjük...

Pásztortáska legyen otthon, ha túl erős a menstruáció

Mire jó a híres gezemice, avagy pásztortáska?

Cukorbetegség teszt: nézze meg, Ön érintett-e!

Nem tudja, mi okozza a tüneteit? Megnézné, hátha cukorbetegségről van szó? Töltse ki ezt a rövid tesztet!

 

Ha ilyen a sütőolaja, azonnal dobja ki!

Zsír vagy olaj? Vaj vagy margarin? Hogy és meddig süssünk ezekben? Miért jó tudni a zsiradékok füstölési pontját és miért nem elég leszűrni és friss olajjal frissíteni a használt sütőolajat? Most...

Milyen bajokra gyógyír a bazsalikom?

A bazsalikom, mint fűszernövény hazánkban sem ismeretlen, de gyógynövényként mégis kevesen használják. Pedig ez a remek növény hatásos a megfázás, a köhögés és a migrén ellen is. 

Polip: hol alakulhat ki és hogy távolítható el?

Polip: rettentően hangzik, mégis ez a legjobb diagnózis, amit egy vizsgálat eredményeként kaphatunk. Minél előbb sikerül felfedezni és eltávolítani, annál kisebb az esély a további burjánzásra....

további cikkek >>