Ezeket látta már?

Milyen okai lehetnek a terhesség alatti vérzésnek? A szülész-nőgyógyász elmondja

terhesség alatti vérzés oka vetelés

A terhesség alatt bekövetkező vérzés, még ha csak pecsételő is, nyugtalaníthatja a kismamákat, ezért – bár az esetek nagy részében ártatlan jelenségről van szó -, érdemes azzal nőgyógyászhoz fordulni.

Dr. Murshed Mohamed, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyász főorvosa az ilyen jellegű vérzések lehetséges okait vette számba, és azokra a kapcsolódó panaszokra is felhívta a figyelmet, amelyek megléte esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.

A kismamák jelentős részénél előfordul vérzés

A korai terhességek közel negyedében bekövetkezik kisebb-nagyobb vérzés (akár egy szexuális együttlét vagy belső vizsgálat miatti irritáció következtében), ami semmilyen problémát nem okoz, azonban az is igaz, hogy a korai vérzések harmada vetélésre utalhat. A várandósság későbbi szakaszaiban jóval ritkábban fordul elő vérzés, és nagyobb az esély arra, hogy komolyabb probléma áll a hátterében. Ha tehát a terhesség második felében a vérzés mellé további tünetek is csatlakoznak, mielőbb kórházba kell vinni a kismamát. Ilyen tünet lehet:

- Ha a vérzés olyan erős, hogy két betétet is igényel óránként, és/vagy szemmel látható, nagy rögök vannak benne.

- Ha komoly alhasi vagy vállfájdalom jelentkezik.

- Ha láz és hidegrázás kíséri.

- Ha zavartság és ájulás történik.

- Ha szokatlan szagú vaginális folyás észlelhető.

Mi miatt jelentkezhet vérzés a terhesség alatt?

A terhesség alatti vérzésnek számos oka lehet, az orvos elmondja, mi minden válthatja ki.

Implantációs vérzés

A korai terhességben vérzés jelentkezhet akkor, amikor a méh nyálkahártyájába ágyazódik a megtermékenyített petesejt. Ez a kisebb, pecsételő jellegű vérzés általában akkor következik be, amikor a megtermékenyítés utáni első menstruáció esedékes lett volna. Előfordul, hogy több napig is tart, majd megszűnik.

Vetélés

A vetélés általában a terhesség első 12 hete során történhet meg, legtöbbször nem egyértelmű ok miatt. Ennek egyik leggyakoribb jele a vérzés, amelyhez menstruáció-szerű görcsök is kapcsolódhatnak, bár előfordul, hogy semmilyen tünet nem jelentkezik és csak a nőgyógyászati vizsgálat során derül fény a történtekre.

Méhen kívüli terhesség

Az első trimeszterben a hüvelyi vérzés a méhen kívüli terhesség jele is lehet. Erre utalhat még a görcsölés, az erős alhasi fájdalom. Ezt a fájdalmat gyakran az okozza, hogy a megtermékenyített petesejt a méhen kívül, az egyik petevezetékben kezd el növekedni, ami emiatt elszakad. Ez olyan vészhelyzet, ami azonnali orvosi beavatkozást követel.

Placenta praevia (elölfekvő méhlepény)

Terhesség során normál esetben a méhlepény a méhben magasan, az első vagy a hátsó falon tapad. Elölfekvő méhlepényről akkor beszélünk, ha a méhlepény nem a megfelelő helyen kezd el kialakulni és növekedni. A terhesség előrehaladtával néhány esetben a probléma megszűnhet, de ez nem minden esetben van így. A tünetek általában a harmadik trimeszterben jelentkeznek, fájások nélkül hirtelen fellépő, friss vérrel járó vérzés képében, ami mellett összehúzódások is jelen vannak. (Az első és második trimeszterben leginkább csak pecsételő vérezgetés utalhat erre.) Ha a terhesgondozás során már korán fény derül az elölfekvő méhlepényre, a kismamát veszélyeztetett terhesnek kell tekinteni, és nagy kímélettel kell kezelni. A cél, hogy a szülés ne induljon be a 37.-38. hétig, amikor császármetszésre kerülhet sor.

Placenta leválás

Amikor a méhlepény egy része vagy egésze leválik a méh faláról a baba születése előtt, vérzés fordulhat elő. Ennek mértéke és a babára vonatkozó veszélye egyénenként változik, van, ahol csak megfigyelés szükséges, van, ahol súlyosabb helyzet alakul ki.

Minden vérzéses esetben fontos a nőgyógyászati vizsgálat

Azokban az esetekben is fontos a kivizsgálás, amikor korai terhességben jelentkezik a vérzés, és nagy valószínűséggel ártalmatlan oka van. Ilyenkor a fizikális vizsgálaton túl elvégeztethetünk laborvizsgálatokat és ultrahangos képalkotást is.

– hangsúlyozza dr. Murshed Mohamed, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyász főorvosa. – Ha a várandósság későbbi szakaszában tapasztal vérzést a kismama, különösen, ha elölfekvő méhlepény gyanúja merül fel, elsősorban ultrahangos vizsgálatot végzünk, mert a vaginális vizsgálat fokozhatja a vérzést.

Amikor pedig kiderítjük, pontosan mi okozza a vérzést, és nincs szükség sürgősségi beavatkozásra, az állapotának megfelelő ellátást rendelünk el a kismamának, valamint arra is felhívjuk a figyelmét, mit tehet ő maga a saját és magzata egészségéért. A sok pihenés mellett ajánlatos kerülni a szexuális együttlétet, amíg a vérzés tart, tampon helyett betétet használni, szükség esetén vény nélküli fájdalomcsillapítót alkalmazni és minden változásról értesíteni az orvost.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Terhességi cukorbetegség: ezekre figyeljen oda a későbbiekben is!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

terhesség

Forrás: Nőgyógyászati Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához