Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Szex okosan: így védhetjük ki a hólyaghurutot és a hüvelyfolyást!

A szex előtti és utáni óvintézkedésekkel meggátolhatjuk az intim fertőzések kialakulását

A nők könnyen felfáznak, közülük sokan a szexuális együttlétet követően tapasztalják meg a hólyaghurut jellegzetes tüneteit. Bár többnyire felfázásként emlegetjük, a húgyhólyaggyulladás kialakulásáért elsősorban mégsem a hideg, hanem a húgyutakba betolakodó E.coli baktérium a felelős. A hüvelyben pedig az egészséges esetben is ott élő, ám valamilyen okból túlsúlyba kerülő kórokozó baktériumok okozhatnak problémát.

A szex is okozhat felfázást

A szexuálisan aktív nők 25-30 százaléka életében legalább egyszer átesik a hólyaghuruton, melyet a köznyelvben felfázásnak nevezünk. Az aktus után jelentkező kellemetlen tüneteket olyan baktériumok okozzák, melyek a hüvelyből, vagy a gáttájékról az együttlét során sodródnak a húgycsőbe, majd onnan a húgyhólyagba. Az aktus ugyanakkor az egészséges savas hüvelyi pH lúgos irányba való eltolódását is okozhatja, mely kedvez az ott élő kórokozó mikroorganizmusok elszaporodásának, ezáltal pedig a bakteriális hüvelyfertőzés kialakulásának. 

A hólyaghurut alhasi görcsökkel, sűrű vizelési ingerrel, pisiléskor égő érzéssel jár, a bakteriális hüvelyfertőzés pedig bőséges, kellemetlen, halszagú hüvelyi folyással. A nők többsége képes ilyenkor a párját okolni a fertőzésekért, pedig néhány egyszerű óvintézkedéssel el lehet kerülni a bajt.

„Biztos voltam benne, hogy megcsal a párom”

„Majdnem szakítottam a pasimmal, biztos voltam benne, hogy megcsal. Állandóan felfáztam a szex után, és még bakteriális hüvelyfertőzésem is lett. Kellemetlen volt a csípő, égő érzés pisilés közben, és szégyelltem a meglehetősen átható szagomat, a bő folyást, amelyet a fertőzés okozott. A páromnak idegesen estem neki, kérdőre vontam, kikkel randizgat? Melyik hülye csaj miatt vagyok állandóan rosszul? Szegény, hiába bizonygatta, hogy hűséges, nem akartam hinni neki” – meséli egy nő, aki hólyaghuruttal és bakteriális hüvelyfertőzéssel is küzdött egyszerre.

A pénisz mozgása vagy maga az ondó is elősegíti a rossz bacik szaporodását 

A szexuális együttlétek során a pénisz mozgása elősegítheti, hogy a végbél környékéről az E. coli baktériumok besodródjanak a húgycsőbe vagy közvetlenül a hüvelybe kerüljenek. Ezen felül az ondó lúgos kémhatása is kedvez az E. coli szaporodásának, mivel eltolja a hüvely ideális, enyhén savas pH-ját. 

Úgy érzi, felfázott? Elég a szenvedésből - kattintson tovább!

Így kerülhetjük el a fertőzéseket

Ahhoz, hogy elkerüljük a fertőzést, a szex előtt érdemes megmosni az intim testtájékokat és meginni egy jó nagy pohár vizet, aktus után pedig mielőbb pisilni és ismét megmosakodni. Így nemcsak a bacik terjedését, hanem a hólyagba kerülő kórokozók megtelepedését is megelőzhetjük. Az óvszerhasználat pedig megóvja a hüvelyflóra természetes védelmi rendszerét a rossz baktériumokkal szemben. Lehet, hogy nem hangzik túl romantikusan, de a hólyaghurutra vagy bakteriális hüvelyfertőzésre hajlamos hölgyek ezzel az elsőre fárasztónak tűnő procedúrával sok kellemetlenségtől óvhatják meg magukat. Ha mégis éreznénk a hólyaghurut kellemetlen tüneteit, érdemes medveszőlőlevél kivonat-tartalmú tablettát szedni, mert az időben elkezdett kezeléssel akár el is kerülhetjük az antibiotikumokat. 

Ha pedig hüvelyfertőzés alakulna ki, olyan savas pH-értékű hüvelykrém használata ajánlott, amely kettős védelmet nyújt: képes gátolni a kórokozók szaporodását, és segíteni a védő tejsavbaktériumok növekedését. 

Forrás: EgészségKalauz