Jelenlegi hely

Hirdetés

A köszvény diétás kezelése

A köszvény gyógyszerekkel és megfelelő diétával azonban uralható, és rendben tartható ez az anyagcserezavar. Lássuk a részleteket!

Hirdetés

Sokszor csak egy-egy heves fájdalmas roham hívja fel a figyelmet a köszvény meglétére, és akkor derül ki, hogy a családban bizony már másnak is voltak korábban ilyen panaszai.

Köszvény jellemzői és kezelése

A köszvény anyagcserebetegség, lényege a szervezetben a húgysav kóros felhalmozódása. Ez a vérben is mérhető értéket jelent. A zavar eredete kétféle lehet: túlzott mértékű termelődés – vagy csökkent ürülés.

A köszvény lehet elsődleges, tehát maga a húgysavszint a betegség lényege, amely esetleg egyéb enzimhiányokkal, csökkent enzimműködésekkel is rokonítható.

A másodlagos köszvény egyéb betegségek kísérőtünete: pl. hematológiai betegségek, rosszindulatú daganatok, kemoterápiás kezelés, pszoriázis, vesebetegség.

Jellemzője a heves, akut köszvényes roham: általában egy ízületen, pl. a lábfej nagyujj legalsó ízületén. A roham és a gyulladás lázzal is járhat, a bőr feszes, sötétvörös, később viszketés, hámlás is jelentkezik. A folyamat ismétlődés esetén tartóssá, krónikussá válhat, ilyenkor lerakódások jönnek létre az ízületekben, porcokban, csontokban. Az ízületekben és a köszvényes csomókban urátkristályok észlelhetőek.

A köszvény kezelése gyógyszeres úton: gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), fájdalomcsillapítók, roham esetén ágynyugalom javasolt. A rohamok közötti időszakban húgysavcsökkentő szerek (pl. allopurinol) és purinszegény diéta alkalmazása szükséges.

Köszvény-diéta

Jellemző megjelenési formája a köszvényes rohamnak a „disznótor-betegség”, amikor a jóízű és erős disznótoros vacsora után alakul ki a roham… az érintett ízületek a boka, térd, csukló és könyök lehetnek.

A köszvény kialakulásának leggyakoribb kiváltó oka a túlzott mennyiségű hús és alkohol fogyasztás.  

A diéta fontossága

A diéta megelőző jellegű, tehát fő célja, hogy roham ne alakuljon ki, és gátolja meg a későbbi vesekövességet is. Az alapvető törekvés az étrendben a purinok mennyiségének csökkentése.

 

Mik a purinok?

Természetesen számos vegyületben előfordulnak. Megtalálhatóak a húgysavban, koffeinben, fehérjéket alkotó nukleinsavakban. A legrégebben ismert purinszármazék a húgysav. Előfordul a marha, a sertés, a baromfi, a hal, tengeri állatok húsában. A zöldségek közül tartalmazza pl. a spárga, karfiol, spenót, gomba, zöldborsó, lencse, bab.

 

A normál táplálkozással napi 600-1000 mg purint fogyasztunk.

Alapelvek a diétához:

  • Magasabb húgysavszint, tünetmentes beteg: 300 mg/nap alatti purinmennyiség, í zsiradékok csökkentése, alkoholfogyasztás erős korlátozása, folyadék napi 2-2,5 liter.
  • Heveny köszvényes roham: szigorúan purinszegény diéta, 100 mg/nap alatti bevitel, zsírszegénység, alkoholtilalom. Folyadék napi 2,5-3 liter.
  • Krónikus köszvény esetén: (tartósan magas húgysav, vesekövesség) 200 mg/nap alatti purinszint, zsírszegény diéta, alkohol nem javasolt, folyadék napi 2,5-3 liter.

Az élelmiszerek, ételek purintartalma

A hatásos diétához érdemes tudni, melyik élelmiszerek kerülendőek:

  • Igen magas purintatalom: szalonna, tonhal, libahús, tőkehal, máj, vese, makréla, ürücomb, fogoly, galamb, pisztráng, pulyka, borjú, szarvas(hús).
  • Mérsékelten magas purintartalom: spárga, sertés-, marha- csirkehús, rák, kacsa, sonka, lencse, gomba, nyúl (marha)nyelv, spenót.
  • Purinmentes, ill. alacsony purintartalmú: kakaó, kávé, tej, tea, gyümölcslé, vaj, kaviár, sajt, gabonafélék, gyümölcsök, főzelékek, borsó, magvak, cukor, édességek.

Fogyasszunk cseresznyét a köszvény ellen? Tudja meg! Kattintson!  

Milyen étrend javasolt?

  • Alkalikus hatású ásványvizek (parádi, balfi)
  • Az első „főzővizeket” el kell önteni
  • Bő folyadékbevitel
  • Magas purintartalmú ételek kerülése
  • Előnyben: tej, tejtermékek, gabonatermékek, főzelékek, zöldségek, gyümölcsök

Mintaétrend köszvény esetén

Az étrendi minták köszvényes roham esetén alkalmazhatóak, 100 mg alatti purintartalommal.

  • Reggeli: 200 ml kefir, 2 dkg zalai, 10 dkg kenyér
  • Tízórai: 2 db alma
  • Ebéd: zöldbableves, rakott kel, gyümölcslé
  • Uzsonna: 2 dl tejeskávé, 1 db korpás kifli
  • Vacsora: lecsó, 1 db virsli, 7 dkg kenyér

(purintartalom kb. 94 mg)

  • Reggeli: 2 dl tejeskávé, 8 dkg kenyér, lekvár
  • Tízórai: narancs
  •  Ebéd: zöldségleves, vagdalt, tökfőzelék, piskóta
  • Uzsonna: grapefruit
  • Vacsora: 4 dkg sajt, 2 dkg gépsonka, 10 dkg kenyér, zöldpaprika

(purintartalom: 75,6 mg)



Hirdetés