Jelenlegi hely

Hirdetés

Csodálatos gyömbér: nemcsak a gyomor bajaira jó

A gyömbér igen hatékony gyógynövény, amit gyomorbántalmakra és felső légúti fertőzések megelőzésére használnak, de nemcsak erre jó!

Hirdetés

A jellegzetes aromájú, pikáns gyömbér az egyik leggyakoribb fűszer, amelyet világszerte használnak. A friss gyömbérgyökér egész évben kapható a hazai üzletekben is, egy-egy alkalommal csak igen kevés kell belőle és sokáig eláll, de szárított és őrölt változata is könnyen elérhető. A gyömbérrel ízesíthetünk leveseket, húsételeket, süteményeket, gyümölcsös fogásokat, sőt italokat is.   

Gyömbér, mint gyógynövény

Emellett azonban a gyömbér évszázadok óta alkalmazott gyógynövény is, melyet főként a gyomorbántalmak ellen javasolnak, de a különböző felső légúti fertőzések elleni küzdelemben is hasznos segítőnk lehet. A gyömbér egyik nagy előnye az is, hogy igen koncentrált formában találhatóak benne a gyógyító hatóanyagok, így kevés is elegendő belőle ahhoz, hogy a kedvező hatásait élvezhessük. 

gyömbér
A gyömbér gyógyhatásai évszázadok óta ismertek

A gyömbérben található hatóanyagok megnyugtatják a háborgó gyomrot és segítenek ellazítani a bélrendszer izmait. Ezen tulajdonságainak köszönhetően a gyömbér igen hatásos hányinger ellen (még a várandós kismamák reggeli rosszullétjeit is enyhítheti, ráadásul biztonságosan alkalmazható is a terhesség alatt), de megelőzheti, illetve kezelheti a kellemetlen puffadást, gázképződést is. A gyömbér az utazási betegségek tünetei ellen is bevethető, mert a hányinger és hányás mellett a szédülést és a fokozott verejtékezést is csökkenti. 

A gyömbérben találhatóak erős gyulladáscsökkentő vegyületek, úgynevezett gingerolok is. Ezek többek között a krónikus gyulladásos betegségek ellen hatásosak, például azoknak érdemes rendszeresen gyömbért (vagy gyömbérkivonatot tartalmazó étrend-kiegészítőket) fogyasztani, akik ízületi problémákkal, sokízületi gyulladással küzdenek. Az idősebbeknek is javasolt a gyömbér, hogy az öregedéssel összefüggő ízületi kopás okozta fájdalmakat, duzzanatokat csökkenthessék. 

Immunerősítésre is jó a gyömbér

Ha az immunrendszerünk működését szeretnénk hatékonyabbá tenni, arra is alkalmas lehet a gyömbér. A gyömbérben vírusok, gombák és egyéb káros mikrobák elleni anyagok is vannak, melyek segíthetik a szervezetünket a fertőző betegségek elleni küzdelemben, de izzasztó-melegítő hatásának köszönhetően is gyorsíthatja a gyógyulásunkat. Azért is érdemes gyömbért fogyasztani megfázás, nátha, influenza vagy más felső légúti megbetegedések esetén, mert a növényben található hatóanyagok köptető hatásúak, csökkentik a köhögést és a torokfájást is.

Karácsonykor gyömbér? Olvasson tovább!

A kutatások szerint a gyömbér aktív hatóanyagai bizonyos daganatos betegségek megelőzésében is szerepet játszhatnak, a növény rendszeres fogyasztása például csökkentheti a bélrendszerben kialakuló daganatok rizikóját; állatkísérletek során pedig bizonyították azt is, hogy a gyömbérkivonat lassítja a daganatos sejtek terjedését, és megakadályozza azok növekedését. Egy másik kutatás során pedig úgy találták, hogy a gingerolok serkentik az úgynevezett apoptózist (programozott sejthalált) a petefészekben kialakuló daganatos sejtekben. Hirdetés