Ezeket látta már?

Hányás, hányinger

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

Az egyszerűbb okokból létrejött hányás nem komoly és rendszerint magától is elmúlik. Csecsemőknél és kisgyermekeknél azonban veszélyes lehet a gyors kiszáradás miatt. Ritkán ugyan, de a hányás komoly betegségek jele is lehet, mint pl. fejsérülés, zöldhályog (megnövekedett nyomás a szemben), vakbélgyulladás, az agy, a máj, a vese vagy a méh megbetegedései. A hányás egyes orvosi beavatkozások, így legfőképpen a sejtosztódásgátló szerekkel végzett daganatterápia kísérőjelenségeként is előfordulhat.

A hányás, hányinger tünetei

A gyomortartalom szájon át való kiürülése.Hányinger is megelőzheti.

A hányás, hányinger esetleges komplikációi

Kiszáradás

A hányás, hányinger kiváltó okai

Túlzott alkohol- illetve ételfogyasztás, ételmérgezés vagy gyomorfertőzés (gyomorinfluenza) okozta gyomorizgalom.A belső fül egyensúlyozó tevékenységének zavara (pl. tengeribetegség), melyet intenzív mozgás vagy fülfertőzés okoz.Migrén. Hormonális változások a terhesség folyamán.

Mit tehet Ön hányás, hányinger esetén

Egy-két napig kerüljük a nehéz ételek fogyasztását! Együnk inkább könnyű ételeket (zabkását, kenyeret, banánt)!A hányási rohamok között gyakorta igyunk kis mennyiségű folyadékot (vizet, gyümölcslevet, üres levest)! Kerüljük az alkohol, a tej, a kávé, a tea és a szénsavas üdítők fogyasztását!Szedjünk hányáscsillapító szert!Keresse fel az orvost, ha a hányást állandó hasi fájdalom kíséri, a hányadék véres, vagy ha aluszékonyság is jelentkezik! (Csecsemők, kisgyermekek ismétlődő hányása esetén sürgősen orvoshoz kell fordulni!)

Mit tehet az orvos hányás, hányinger esetén

Hányás elleni gyógyszereket ír fel.Meghatározza az okot és kezelést nyújt.Ha szükséges, kórházba utalja a beteget.

A hányás, hányinger megelőzése

Ne együnk egyszerre túl sokat!Kerüljük a túlzott mértékű alkoholfogyasztást!Ha hajlamosak vagyunk a tengeribetegségre, utazás előtt fél-egy órával vegyünk be hányáscsillapítót!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához