Emésztési gondok, puffadás, hányinger ellen használjon gyömbért!

#gyömbér #székrekedés #emésztésserkentő #immunerősítő
2020.10.24.

A gyömbér közkedvelt fűszer, de talán kevésbé köztudott, hogy gyógyhatással is rendelkezik. Erősíti az immunrendszerünket, serkenti az emésztést , és még a vágy fokozásában is segíthet!

Kínában már Kr. e. előtt több évszázaddal használták, Marco Polo is említi könyvében. A középkorban jelentős szerepet játszott a fűszer kereskedelemben, és a 16. század óta Amerikában is ismert.

Gyömbér, a trópusi gyógynövény

Eredetileg Dél-Ázsiában a trópusokon őshonos egyszikű, évelő növény, ma már Dél-Amerikában és Nyugat-Afrikában is termesztik. A növény gyökértörzse (Zingiberis rhizoma) szolgáltatja a drogot, azaz a törzsében találhatók a szervezetünk számára értékes anyagok.

A gyömbér gyökértörzse ujjasan elágazó, körülbelül 10 cm hosszú, 1,5-2 cm széles, színe belül sárgás, kívülről pedig vékony szürkés héj borítja. Fontos megjegyezni, hogy a legtöbb hatóanyag közvetlen a héj alatt található, ezért mindig csak vékonyan hámozzuk meg!

Miben segít a gyömbér?

Elsősorban fűszerként használják jellegzetes csípős, kesernyés aromája miatt, számos távol-keleti receptben megtalálható. De süteményekhez is felhasználható, a mézeskalács és forralt bor fűszerkeverék nélkülözhetetlen összetevője. Sok országban vágyfokozó hatásáról is ismert.

A gyömbér azonban nem csupán a konyhában tehet jó szolgálatot: gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést elősegítő hatása révén az egészségünk megóvása miatt is érdemes fogyasztanunk. Egyensúlyzavarok okozta rosszullétek (utazási betegség) és terhesség alatt fellépő hányinger esetén is alkalmazható, demegfázás és influenza kezelésére is hatásos, mivel gyulladáscsökkentő hatású. A legjobb, ha egy kisujjnyi, teáskanálnyi gyömbért lereszelünk, és magában vagy mézzel megesszük.

Olvasson tovább! Ezek a legjobb gyulladáscsökkentő gyógynövények!

Ezen kívül puffadás ellen is bevethetjük, ugyanis görcsoldó hatással is rendelkezik. Külsőleg szájvizekhez használják, de vegyük figyelembe, hogy az arra érzékenyeknél túlérzékenységi reakció is felléphet, és gyermekek számára sem ajánlott

Forrás: Rápóti-Romváry: Gyógyító növények, Castleman: Gyógynövény-enciklopédia

Forrás: EgészségKalauz