Ezeket látta már?

Penészallergia: ezek a tünetek jelzik, ha gond van

allergia, penész, penész allergia, tüsszögés

Sokan allergiások vagyunk a penészre, miközben nem is tudjuk, mi okozza a mindennapokat megkeserítő tüneteket.

A téli párás idő következtében az allergén gombák koncentrációja megemelkedik a levegőben, emiatt a szabadban is fokozódnak az allergiás tünetek. Attól függően ugyanis, hogy ki, melyik penészgomba fajra allergiás, nemcsak a lakásban, hanem a szabadban is lehetnek tünetei – figyelmeztet dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

Kültéri gombafajok

A nedves környezet kedvez a penészgomba megjelenésének, ami az arra érzékenyeknél allergiás tüneteket okozhat. Kültéren a Cladasporium és az Alternaria fajokhoz tartozó gombák spórái okoznak panaszokat. Ezek rothadó vegetáción élnek, így elsősorban az avarban találkozhatunk velük nagyobb mennyiségben. Penészgomba allergiások számára a manapság közkedvelt talajtakaró, a mulcs sem jó választás, mivel a nedves környezetben a gombák könnyen megjelenhetnek.

Ilyen tüneteket okoz a penész allergia

Egyéni érzékenységtől függően különböző erősségű tünetek jelentkezhetnek. Valakinél tüsszögő roham alakul ki az erdőben, orrfolyással, orrdugulással, mások szemtünetekre, viszketésre is panaszkodhatnak, de súlyosabb esetben akár asztmatikus tünetek: sípolás, nehézlégzés, köhögés is jelentkezhet.

Mit tegyen, ha gyanítja, hogy allergiás a penészre?

Teljes bizonyosságot csak a fül-orr-gégészeti kivizsgálás, a tünetek átbeszélése és az allergiavizsgálat adhat.

– mondja dr. Moric Krisztina. Ha bebizonyosodott, hogy penész allergia okozza a tüneteket, akkor személyre szabott kezelést állítunk össze. Ez lehet tüneti kezelés például antihisztaminnal, orrspray és szemcsepp használat, de a tartós terápia, az allergén specifikus immunterápia lehetőségét is érdemes mérlegelni.

Allergiás tünetek esetén ne halogassuk a kivizsgálást! Az allergiás tünetek nem pusztán bosszantóak, de a tartós orrnyálkahártya-gyulladás következtében fogékonyabbá válunk a légúti betegségekre, a kezeletlen allergia mellett tehát gyakrabban betegeskedhetünk, szövődményként pedig asztma is kialakulhat.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nátha vagy allergia okozza a tüneteit? Így derítheti ki

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

penész

Forrás: Budai Allergiaközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához