Ezeket látta már?

Anafilaxiás sokk: így kell használni az életmentő epinefrin injekciót - az orvos tanácsai

adrenalin, epinefrin injekció

Az epinefrin mesterségesen is előállítható, önbelövős injekció – autoinjektor -, amire súlyos allergiás reakció, anafilaxia esetén azonnal szükség lehet.

Az injekció működéséről dr. Moric Krisztina allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa nyújt felvilágosítást.

Mi az anafilaxia?

Ha valaki allergiás, és a szervezetébe allergén kerül, akkor allergiás reakció jelentkezik. Ennek tünetei az egészen enyhétől a súlyos panaszokig terjedhetnek. Jelentkezhetnek légúti, gyomor-és bélrendszeri, illetve bőrtünetek is. Az allergiás reakció legsúlyosabb formája az anafilaxia, mely nem csak helyi, hanem az egész szervezetet érintő tüneteket okoz és akár életveszélyes is lehet.

Kiket érinthet az anafilaxia?

Anafilaxia gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt előfordulhat. Az allergiás reakció legsúlyosabb formája felléphet egyes élelmiszerek-, gyógyszer-, latex-, vagy rovarméreg allergia (méh- és darázscsípés) kapcsán.

Az anafilaxia tünetei

· szem- és ajakduzzanat, ödémásodás

· torok- és gégevizenyő

· hányinger, hányás

· gyenge pulzus

· verejtékezés, sápadtság

· nehézlégzés

· hirtelen vérnyomás csökkenés

Így hat az epinefrin injekció

Az epinefrin vagy más néven az adrenalin egy hormon, amit a mellékvesék termelnek a szervezetben. Az epinefrin injekció az anafilaxia tüneteinek megfékezésére szolgál. A szintetikus epinefrint tartalmazó önbelövős, rugós fecskendőt a külső comb izomba kell beadni, amikor a beteg az anafilaxia tüneteit észleli magán. Az adrenalin gyorsan kifejti hatását, az ereket szűkíti, ezáltal a vérnyomást megemeli, hatására tágulnak a légutak, a beteg nehézlégzése csökken. Az epinefrin injekció csak sürgősségi kezelésre szolgál, a beadását követően minden esetben orvosi ellátásra is szükség van!

Hogyan juthat hozzá?

Az epinefrin injekció vényköteles, azonnali alkalmazásra szolgál olyan betegek számára, akiknél igazoltan magasabb az anafilaxia fellépésének a kockázata, ide értve azokat a betegeket is, akiknek korábban már volt anafilaxiás reakciójuk. Ilyen, diagnosztizált allergiás beteg részére az allergológus fel fogja írni a készítményt. Javasolt 2 készítmény felírása, biztonsági okok miatt, ha esetlegesen az egyik nem működne. Ezt követően mindig magánál kell tartania arra az esetre, ha például ételallergiásként véletlenül az allergént tartalmazó ételt fogyasztana, vagy rovarméreg allergiásként méhcsípést szenved, esetleg gyógyszerallergia következtében lép fel anafilaxia.

Mire kell figyelni az epinefrin injekció használata során?

  • Az injekciót a külső combizomba kell beadni, nem a vénába. Használat után tartsuk még bent 10 mp-ig, majd eltávolítás után finoman dörzsöljük meg a bőrt. Ezt követően – vagy a beadással egy időben, ha megoldható – hívjunk orvosi segítséget.
  • Használatot követően ne dobjuk el a fecskendőt, a sürgősségi orvosi ellátás során fontos lehet, hogy a szakember lássa, mennyi adrenalint juttattunk a szervezetbe. Ez azért lényeges, mert szükség lehet egy második adagra vagy egyéb utókezelésre.
  • Az anafilaxia tüneteinek észlelését követő perceken belül be kell adni az injekciót. Stresszes, ideges állapotban sokan hibáznak a készítmény beadása során. Fontos ezért jól begyakorolni, hogy szükség esetén biztosan tudjuk használni: az autoinjektort helyesen tartva, a megfelelő helyre beadva.
  • Magyarázzuk el családtagjainknak is a használatát, hogy szükség esetén ők is be tudják adni a készítményt.
  • Az autoinjektort mindig magunkkal kell vinni, de fontos közben ügyelni a megfelelő tárolására is: hőtől, közvetlen napfénytől tartsuk távol.
  • Ügyeljünk a lejárati határidőre, időnként ellenőrizzük, szükség esetén ne felejtsünk el újat felíratni!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: Budai Allergiaközpont