Ezeket látta már?

Világnap után: a sclerosis multiplex nyomában...

Többet tud az ország a sclerosis multiplexről, mint 2 hónapja. Talán soha annyian nem foglalkoztak a gyógyíthatatlan sclerosis multiplex betegséggel (SM) az országban ilyen rövid idő alatt a sajtóban, mint a márciusban meghirdetett országos sajtópályázat kiírása óta eltelt két hónapban. Ennek köszönhetően ma többet tud a lakosság a betegekről és a betegségről, mint korábban.

Nem remélt mértékben megmozdult a média annak érdekében, hogy minél többen megismerjék az SM betegséget, a betegeket és civil szervezeteiket. Az SM Világnapjának május 26-i magyarországi központi ünnepségén a Petőfi Csarnokban a beérkezett 29 pályamunkából 4 díjazottat emelt ki a szakmai zsűri, s 3 különdíjról döntött. A díjazástól függetlenül a cél az volt: az országban minél több embernek legyen fogalma arról, milyen jellegű betegség a sclerosis multiplex.

Ez a cél maximálisan teljesült, s ezzel az orvosi lehetőségek megismertetéséért biztosan, de talán a betegekkel szembeni előítéletek mérséklődéséért is sikerült tenni. - A hasonló kezdeményezésekkel összehasonlítva kiemelkedően sok pályázat érkezett: az egész országból küldtek írásokat, riportokat a sclerosis multiplexről - mondta Nógrádi-Tóth Erzsébet, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Egészségügyi Szakosztályának elnöke.

Az újságírók mellett Nógrádi-Tóth Erzsébet külön köszönetet mondott azoknak a betegeknek, akik országszerte fogadták a riportereket, s megnyíltak előttük, megosztották életük egy részét, érzéseiket, félelmeiket, s örömeiket is az újságírókkal, ezzel közvetve pedig az egész országgal. - Nem az almát a körtével, hanem a kajszibarackot a sütőtökkel kellett összehasonlítani a zsűrinek, olyan sokrétű, stílusában, szemléletmódjában különböző pályamunka érkezett - fogalmazott B. Papp László egészségügyi újságíró, a sajtópályázat programmenedzsere. Megjegyezte: talán soha annyian nem foglalkoztak az SM-mel az országban ilyen rövid idő alatt, mint a pályázat kiírása óta eltelt két hónapban. Ennek köszönhetően ma többet tud a lakosság a betegekről és a betegségről, mint korábban.

A két újságíró mellett a zsűrinek dr. Csépány Tünde, a debreceni Neurológiai Klinika docense, a Sclerosis Multipexes Betegek Országos Egyesülete mellett működő Orvos Tanácsadó Testület elnöke, s Nadabánné Benyik Éva, a pályázatot kiíró Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) ügyvezető titkára voltak a tagjai. Az első helyezett 250 ezer, a második 150 ezer, a megosztott harmadik helyen kitüntetettek 100 ezer forint, a különdíjban részesülők 50-50 ezer forint jutalmat vehettek át.

A sajtópályázat a Bayer Hungária Kft. és a Merck Kft. jóvoltából valósulhatott meg. A nyertesek és valamennyi résztvevő névsorát az alapítvány a www.msmba.hu portálon közzétette, a honlapon hamarosan a pályaművek is elérhetők lesznek.

Kiadó:

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához