Ezeket látta már?

Figyelem, holnaptól indul: írásban is felhívják a figyelmet az olcsóbb gyógyszerekre!

Február elsejétől a gyógyszerészeknek írásban is fel kell hívniuk a beteg figyelmét arra, hogy az általa kért gyógyszer helyettesíthető olcsóbb készítménnyel, így láthatja, mennyit spórolhatna - közölte az egészségügy államtitkárság szerdán az MTI-vel.

A gyógyszer-támogatási rendszer átalakítása idén tovább folytatódik - írta közleményében az államtitkárság.

Figyelem, holnaptól indul: írásban is felhívják a figyelmet az olcsóbb gyógyszerekre!

Ennek egyik lényegi eleme az a változás, hogy februártól, ha a gyógyszertárban a beteg számára magasabb térítési díjú, az ösztönző rendszer által nem kedvezményezett gyógyszert adnak ki, a beteg számára is dokumentálniuk kell, hogy a kiváltott gyógyszerrel helyettesíthető, de kedvezőbb térítési díjú készítmény is vásárolható.

A gyógyszertárak a tájékoztatást a blokkhoz kapcsolódóan is megadhatják, így a beteg pontosan láthatja, milyen megtakarítást jelentett volna az olcsóbb gyógyszer kiváltása.

Mint hangsúlyozták: az egészségügyi államtitkárság "kiemelt egészségpolitikai célkitűzésének tekinti, hogy az azonos hatóanyagú, egyenértékűnek minősített, egymással helyettesíthető gyógyszerek esetében olyan szabályozókat alakítson ki, amelyek elősegítik a gyógyszerek fogyasztói árának jelentős csökkenését".

Ezáltal válik elérhetővé, hogy ezekért a gyógyszerekért a társadalombiztosításnak és a lakosságnak is kevesebbet kelljen fizetni. Az így megtakarított összegből a társadalombiztosítás más gyógyszerek és egészségügyi ellátások finanszírozását lesz képes biztosítani, tehát csökkennek a betegek gyógyszerköltségei - tették hozzá.

A közlemény szerint az egymással helyettesíthető gyógyszerek árának jelentős csökkenése egy többlépcsős program keretei között valósítható meg. Ennek keretében tavaly ősszel az ágazat újraszabályozta a gyártók közötti árversenyt és bevezette a preferált referencia ársávba tartozó, legolcsóbb gyógyszerek körének kialakítási szabályait. Ennek eredményeképp az érintett gyógyszerek körében mintegy 20 százalékos árcsökkentést sikerült elérni - hangsúlyozták.

Egy következő lépésként január elején lépett hatályba az a rendelkezés, amely a gyógyszerészeket is arra ösztönzi, hogy a társadalombiztosítás által preferált referencia ársávba tartozó, vagy ennek hiányában referencia gyógyszerként elismert, legkedvezőbb térítési díjú gyógyszereket ajánlják fel a betegeknek. Kompenzációként, a gyógyszerészek kérésére, az idei költségvetés 2,7 milliárd forintot biztosít a gyógyszerészi generikus programra.

A többletforrásból azok a gyógyszertárak részesedhetnek, amelyek azoknak a recepteknek több mint 35 százalékában, amelyekre az orvos helyettesíthető gyógyszereket írt fel, a társadalombiztosítás által referencia-gyógyszernek elismert, legkedvezőbb térítési díjú gyógyszereket adják ki a betegnek. A gyógyszertárak rendeletben meghatározott szabályok szerint, utólag juthatnak hozzá az ösztönzőhöz, amelynek összege a preferált gyógyszerek kiadási arányával növekszik - közölte az államtitkárság.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához