Ezeket látta már?

Orvosi a drónok a betegellátásban: így menthetnek életet az aranyórában

drón szívhalál újraélesztés defibrillátor triage AED

Megszülettek az orvosi drónok.

Az „aranyóra” az egészségügyben azt az időablakot jelenti, amelyben a leg­nagyobb a valószínűsége annak, hogy az azonnali orvosi beavatkozással elkerülhető a tragédia. Az orvosi drónok rész­ben ebben segíthetnek.

Hirtelen szívhalál

Kórházon kívül történik az akut szívleállások 70 százaléka, a halálo­zási ráta 90 százalék. Magyarországon a kórházon kívüli keringésmegállások száma magas, és csak az esetek 40 százalékában történik lai­kus szemtanúk által végzett újraélesztés (CPR). Minden segítség nélkül eltelt perc­cel 7–10 százalékkal csökken az újraélesztés sikeressége. A keringésmegállás oka leggyakrabban kamrafibrilláció. Nálunk is egyre több helyen található automata külső defibrillátor (AED), mely alapvető segítség az újraélesztésben: ha a keringésmegállást kamrafibrilláció okozza, a készülék ezt felismeri és lehető­vé teszi a defibrillálást. A laikus megfelelő CPR-rel és automata külső defibrillátor (AED) használatával az első 3–5 percben – és amíg megérkezik a szaksegítség – 50–70 százalékra tudja növelni a túlélés esélyét.

Hogyan menthetünk életet?

Ha valaki közterületen összeesik és leáll a keringése, életmentő, ha van a közelben valaki, aki szakszerűen meg tudja kezdeni az újraélesztést a mentők kiérkezéséig.

Ezért jött létre a Szív City virtuális közösség, melynek önkéntes tagjai készek megmenteni a keringésleállás (a hirtelen szívmegállás) köztéri áldozatait. A Szív City app letöltésével és a regisztrációval vállalják, hogy ha a közelükben valakinek megáll a szíve, az Országos Mentőszolgálat riasztására a helyszínre sietnek, és mielőtt a mentő megérkezik, hozzáfognak az újraélesztéséhez. Évente 25.000 ilyen eset adódik országszerte, és a túlélés esélye percenként 7-10 százalékkal csökken. Életbevágó jelentőségű tehát, hogy az újraélesztés mielőbb megkezdődjön.

Hogyan működik a Szív City közösség?

  1. Közterületen valaki összeesik, megáll a keringése. Egy szemtanú mentőt hív.
  2. Az OMSZ mentésirányítója a helyszínre küld egy mentőt, egyidejűleg riasztja a Szív City-t is.
  3. Egy közelben tartózkodó önkéntes fogadja a segítségkérést, és a bajbajutott megmentésére siet.
  4. Megkezdi az újraélesztést.
  5. A helyszínre érkező mentők folytatják az újraélesztést.
  6. Mindenki hálás a Szív City önkéntesének, hogy esélyt adott egy bajbajutottnak a túlélésre.

Bárki csatlakozhat, akinek van képzettsége az újraélesztés terén. Enélkül is végezhető újraélesztés, de csak az OMSZ mentésirányítójának telefonos instrukciói alapján.

Defibrillátor drónok

Azokon a helyszíneken, ahol nyilvános automata külső defibrillátor (AED) nem érhető el és az első­segély kiérkezése is időbe telik, a drónnal odaküldött AED életet ment.

A működési elv lényege: ha segélyhí­vás érkezik, az operátor azonnal dönt ar­ról, hogy szükséges-e AED, és azonnal értesíti a drón pilótáját, aki a GPS-koordináták alapján a helyszín­re vezeti azt. Egy vizsgálatban 55 esetet vetettek össze: a drón és a mentő is megérkezett ezen esetekben. Az esetek 67 százalékában a drón hamarabb vitte a helyszínre az AED-t, mint ahogy a mentő kiérkezett, átlagosan 3:14 percet nyerve ez­zel. Ez éppen az az idő, amely az AED alkalmazásának sikerességét – vagyis a túlélést – szignifikánsan növeli.

A hollandiai Delft egyetemén olyan defibrillátort fejlesztettek, amely magában a drónban van.

Itt megnézhető működés közben:

Tömegbalesetben a helyes triage életet ment

Először is tisztázzuk a triage (ejtsd: triázs) fogalmát. A sürgősségi ellátás célja, hogy a betegek az ország bármely területén azonos eséllyel, azonos időn belül jussanak azonos minőségű egészségügyi ellátáshoz. A sürgősségi ellátás nem érkezési sorrendben, hanem a világszerte alkalmazott sürgősségi osztályozási rendszer alapján történik. Hazánkban a Magyar Triage Rendszer határozza meg az ellátás megkezdéséig a várakozás időtartamát, ami a betegségtől, állapottól függően az 5 perctől akár 2 óráig is eltarthat.

Az osztályozási rendszer alapján az ellátás:

  • kritikus helyzetben lévő betegnél: azonnal,
  • életveszélyes állapotú betegnél: 15 percen belül,
  • sürgős esetben: 30 percen belül,
  • sürgető esetben: 60 percen belül,
  • halasztható esetben: 120 percen belül megkezdődik.

Az ellátás a kezdeti állapotstabilizálástól az elsődleges ellátásig tart.

Az első tanulmány azt igazolta, hogy egy tömegbalesetben a drónnal (kamerájá­val közvetítve a helyszínen látottakat) 3,5 perccel tovább tartott maga a triázs folya­mata a távolból, de ez annyival gyorsab­ban kezdődött meg az első mentő kiéré­séhez képest, hogy összességében jóval hatékonyabb (gyorsabb) volt. Egy másik vizsgálatból az derült ki, hogy drónnal, videókamerán keresztül a sérültek 82 százalékát helyesen osztályozták a távolból. Egy spanyol munkacsoport ki is dolgozta a drónnal végzett triázs és az első laikussal a helyszínen elvégeztetett ellátási lépések protokollját: a laikusok által sta­bil oldalfekvésbe helyezendőket ki tud­ják választani az online videóközvetítés alapján, és a szemtanúk a vérző sebek első ellátását is meg tudják kezdeni, mert a triázsolást végző drón viszi és ledobja az ehhez szükséges eszközöket (érszorító, hőtakaró stb.). Egy szimulációs gyakorla­tot bemutató felvétel linkjét érdemes nézni, hogyan segíti a drón egy többsérültes balesetnél a laikust az első ellátásban.

Vagyis minden eredmény arra utal, hogy tömeges közlekedési balesetben a hagyományos, első kiérkező ellátó által végzett triázshoz képest a drónnal végzett triázzsal nem különbözik a sérültek állapo­tának felbecslése, sőt ez sokkal gyorsabb. E módszer lehetőséget ad az irányításnak a gyorsabb célzott segítségadásra.

Vér- és vérkészítmény szállítás drónnal

Afrikában a lakosság egyharmada él csak olyan helyen, ahogy egy egész évben jár­ható út 2 km-n belül elérhető. A drónok szerepe laboratóriumi minták időben való kiszál­lításában is bizonyított. Ez különösen a sürgősségi esetekben életmentő. Több vizsgálat igazolta, hogy a már bevett (és jóval lassabb) transzportmódszerekhez képest nem romlottak a vérmintákból el­végzett tesztek eredményei, nincs szállí­tási károsodás, sőt előnyös gazdaságossági vizsgálatok is történtek. A QuiQui San Franciscóban szállít ki drónnal gyógyszert 0–24 órában. A Flirtey mint orvosi drón is működik Nevada Államban, a német Wingcopter is tudja ezt. A szintén San Franciscó-i Zipline is orvosi drón: e megoldás több szakirodalomban elérhető adattal ment életeket Ruandában és Malajziában, például a gyors vérszállítással, amivel a kórházi ellátástól távol eső helye­ken a postpartum vérvesztés időben való kezelését érik el. A drónjuk jelenleg már 160 km-t tud berepülni és 1,7 kg vért/gyógyszert/ vakcinát képes szállítani egy me­netben.

A Matternet is orvosi drónokat működtet Svájcban, Né­metországban, az Egyesült Államokban és Japánban. A megoldás fantasztikus: a fogadó- és feladóállomásokba csak be kell helyezni a mintát, egy kis lift felviszi azt a drónba, majd kinyílik az állomás tete­je, ahonnan kirepül vagy ahova beérkezik a drón. A működés itt megnézhető.

Bár az orvosi drónok használatának is vannak korlátai (leginkább az időjárási viszonyok), mégis már a jelenlegi eredmé­nyek is mellettük szólnak.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Váratlan szívleállás: csak négy perce van ezt elkerülni!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

életmentés

Irodalom:

1. Sanz-Martos S, López-Franco MD, Álvarez-García C, et al. Drone Applications for Emergency and Ur­gent Care: A Systematic Review. Prehosp Disaster Med 2022;37:502–508

2. Schierbeck S, Nord A, Svensson L, et al. Drone deliv­ery of automated external defibrillators compared with ambulance arrival in real-life suspected out-of-hospital cardiac arrests: a prospective observational study in Swe­den. Lancet Digit Health 2023;5:e862–871

3. Sanz-Martos S, López-Franco MD, Álvarez-García C, et al. Drone Applications for Emergency and Ur­gent Care: A Systematic Review. Prehosp Disaster Med 2022;37:502–508

4. Álvarez-García C, Cámara-Anguita S, López-Hens JM, et al. Development of the Aerial Remote Triage System using drones in mass casualty scenarios: A survey of international experts. PLoS One 2021;16:e0242947

5. Ling G, Draghic N. Aerial drones for blood delivery. Transfusion 2019;59:1608–1611

6. Nisingizwe MP, Ndishimye P, Swaibu K, et al. Effect of unmanned aerial vehicle (drone) delivery on blood prod­uct delivery time and wastage in Rwanda: a retrospective, cross-sectional study and time series analysis. Lancet Glob Health 2022;10:e564–e569

Forrás: otszonline
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához