Ezeket látta már?

Kórházi patikák kiszervezése: mennyire fog fájni a betegeknek és a kórházaknak?

kórházi gyógyszertár államosítás

Még ebben az évben megvalósulhat a kórházi patikák egy kézbe történő kiszervezése.

Tavaly nyáron terjesztették be azt a törvényjavaslatot, ami a kórházakban működő gyógyszertárak egységes, egy kézben összpontosuló szolgáltatását irányozta elő - az indoklás szerint a szolgáltatás minőségének javítása a cél.

Mivel jár, ha a kórházi gyógyszertárakat kiszervezik?

A kórházi gyógyszertárak feladata egyrészt a kórházak számára biztosítani a gyógyszereket, másrészt a közvetlen betegállátában is részt vesznek, azaz például a receptre kiváltható gyógyszereikhez is hozzájuthatnak a betegek. Mindez évente egy körülbelül 350 milliárdos piac, ami a tervezet szerint egy kézben, egy projekttársaságnál összpontosulna a jövőben.

A portfolio.hu a téma kapcsán megkeresett két egészségügyi szakembert, köztük Bodrogi József egészségügyi közgazdászt, aki elmondta, hogy a magyar gyógyszerellátási rendszer Európában az egyik legjobb, legbiztonságosabb, megbízhatóságában nagyon magas standardot képvisel. Ezért mindenkinek az az érdeke egészségpolitikai, de társadalmi szempontok alapján is, hogy ez a magas színvonalú rendszer fennmaradjon. A szakértő elmondta, hogy 1 évben körülbelül 2 millió betegéjszaka van a közfinanszírozott kórházakban, aminek során a betegek gyógyszerellátása kiemelt jelentőségű.

Bodrogi József kiemelte, hogy logikus lehetőség lenne az, ha a projekttársaság egy idő után maga is végezne nagykereskedelmi feladatokat, mert ehhez a jogszabály -rendhagyó módon- felhatalmazást adott. Ez esetben szerinte a nagykereskedők aggódhatnak, mert az ő árrésükből csíphetne le a projekttársaság.

Több szakmai szervezet is úgy látja, hogy a későbbi pályázatnyertes egy közvetlen lakossági gyógyszerellátást végző gyógyszertárlánc kialakítására és működtetésére is kaphat felhatalmazást, ráadásul könnyített létesítési követelményekkel ezek számszerű bővítésére is lehetőségük lenne. Azaz egy új gyógyszertárlánc létrehozása sem kizárt.

Nem tudni, hogyan fog elszámolni a kórházakkal a projekttársaság

Botz Lajos gyógyszerész, a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudomány Karának korábbi dékánja elmondta a lapnak - egy korábbi gyógyszerpiaci elemzés alapján -, hogy egy körülbelül 350 milliárd forintos éves forgalmú piacról van szó, ami az egyharmada a magyar gyógyszerpiac forgalmának. Botz Lajos azt is hozzátette, hogy az átalakítás mellett szóló érvként szokott elhangozni, hogy a már most is nehéz gazdálkodási helyzetben lévő kórházak könnyítést kapnak, mert a projekttársaság a későbbiekben közvetlenül számol el a beszállítókkal. A szakértő szerint azonban a gyógyszerek után eddig megkapott finanszírozás sem fog már a kórházaknál lecsapódni, és az sem ismert, hogy milyen elszámolás valósul majd meg a projekttársaság és a kórházak között.

Továbbá, ha elkerül a közforgalmú gyógyszerértékesítés bevétele is a kórházaktól, azzal likviditást is javító árrésbevételtől esnek el az intézmények, vagyis a szakember szerint egyáltalán nem állítható, hogy az átalakítás finanszírozási könnyítést jelentene a közkórházak számára.

A dékán azt is felvetette, hogy a gyógyszerésztudomány fejlődése magával hozta azt is, hogy megváltozott a gyógyszerész szerepe a klinikumban. Elmondása szerint nagyon sok helyen a gyógyszerészek ott vannak a viziteken, az osztályokon, átnézik a gyógyszerkiosztásokat, adagolásokat, ugyanis mára a gyógyszeres terápiák bonyolultak lettek. Ennek köszönhetően megelőzhetőek az előnytelen gyógyszerkölcsönhatások, a nem kívánt mellékhatások, hatékonyabbá válik a gyógyszerfelhasználás, javul a túlzott gyógyszeralkalmazás. Az átalakítással a kiszervezés miatt azonban csorbulhat a folyamat, mert bizonytalanná teheti a több száz, kórházakban dolgozó, elhivatott gyógyszerészt.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Honnan tudja a gyógyszer, hogy hol kell hatnia? Így működik a fájdalomcsillapító

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

gyógyszer

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához