Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: ez borzolja fel a kedélyeket pünkösdvasárnap

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo felhő szél napsütés

Mutatjuk, milyen hatásokra számíthatunk.

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint zápor, zivatar, felhőszakadás is várható. Többféle humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai terhelés kíséri a konvektív jelenségeket.

Frontérzékenyekre jelentős hatással vannak a zivatarok heves folyamatai

Ugyan jelentősebb fronthatásra nem kell számítanunk vasárnap, de a változékony időben így is jelentős humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai terhelő hatások érik az időjárás-érzékenyek szervezetét.

A nagy terhelést a különböző hevességű zivatarok előfordulása jelenti

Ezekkel olyan jelentős változások zajlanak, ami nehezen követhető sok ember szervezete számára. A zivatar érkezésekor fokozott feszültséget, nyugtalanságot, szorongásos, pánikszerű reakciókat tapasztalhatunk. Ingadozik a vérnyomás, görcsös panaszok jelentkezhetnek. A kialakuló fülledtségben megnő a szívpanaszok és a légzési nehézségek gyakorisága. Sokkal több a rosszullét, szédülés, bizonytalanságérzet jelentkezhet.

Szabadtéri programok

Nehéz tanácsot adni a vasárnapi szabadtéri programokhoz. Mindenhol számíthatunk napsütésre is, de záporok és akár heves zivatarok kialakulására is. A viszonylag kedvezőbb, tartósabban jó körülményekre a középső országrészben számíthatunk, de ott sem zárható ki a programokat megzavaró zivatarok előfordulása.

Közlekedés, balesetveszély:

Nagyon változékonyan, és ennek megfelelően fokozottan veszélyesen alakul a vasárnapi közlekedési helyzet. Országosan számíthatunk zivatarok kialakulására, helyenként heves csapadékra és viharos széllökésekre. Ez gyorsan megváltoztatja a menetstabilitási körülményeket és a látási feltételeket. Lassítson időben!

Milyen idő lesz?

Pünkösdvasárnap ismét több felhő lesz felettünk, de napos időszakokra is számíthatunk. Többfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok, nagyobb számban a Dunától keletre. A szél elsősorban zivatarok környezetében támadhat fel. A legmelegebb órákban 23-30 C-fokot mutathatnak a hőmérők.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Megfájdult a nyaka? Ekkor kell azonnal orvoshoz fordulni!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához