Hirdetés

Szívroham

A szívroham megnevezés a laikus ember szóhasználatában a koszorúértrombózist vagy a szívizominfarktust jelöli. Ezek a betegségek orvosi vészhelyzetet jelentenek, és olyan emberekkel történnek, akik koszorúér eredetű szívbetegségben szenvednek, melynél a szívizmot vérrel ellátó koszorúér eltömődése következik be. Néha angina (szívfájdalom) lép fel, amely intő jele a koszorúér eredetű szívbetegségnek. Más esetben a betegek nem tudják, hogy koszorúér problémáik vannak, és a szívroham a betegség első jele. A szívrohamok kb. egyharmada végzetes kimenetelű.

A szívroham tünetei


Angina:
Markoló/szorító jellegű fájdalom a mellkas közepén.
A fájdalom kiterjedhet az egész mellkasra, a hátra, a nyakra és az állkapocsokra, ill. lefelé a karokra, különösen a bal karra.
A fájdalom pihenésre alábbhagy.

Szívroham:
A fent leírthoz hasonló fájdalom, de még komolyabb és elhúzódóbb (hosszabb mint 30 perc). A fájdalom nem enyhül pihenés hatására.
Hideg veríték.
Légszomj.
Hányinger/hányás.A szívroham esetleges komplikációi


Szívelégtelenség (a szív pumpálókapacitása elégtelen hatásfokú).
Szívmegállás (a szív pumpáló tevékenysége leáll).
Halál.A szívroham kiváltó okai


Koszorúér eredetű szívbetegség:
A koleszterin, a zsírok és rokon anyagok kis mennyiségben is elegendőek a normális testműködés fenntartásához. Ezeket a máj anyagcserefolyamatai állítják elő, és bizonyos ételekkel is bejutnak a szervezetbe. A telített zsírsavakból álló zsírok magas vérszintje nagyon nagy vérkoleszterin szintet, és az artériák falára történő koleszterinlerakódást eredményez. A koszorúér eredetű szívbetegségben a zsíros lerakódások leszűkítik a koronáriaartériák átmérőjét, csökkentve ezáltal a szívizom vérellátását. Ha az átmérő 70-75%-kal kisebb, angina fellépte várható.
Angina:
Angina alakul ki, ha valamely erőfeszítés/stressz/ izgalom miatt a szívizom extra vérellátást igényel, amely nem teljesíthető, mert a koszorúér artériák a zsírlerakódások miatt leszűkültek. A szívizom kevés vért kap, és fájdalomérzettel reagál. Pihenéssel a vérigény a normális szintre süllyed, és a fájdalom alábbhagy. A szívizom nem károsodik.
Szívroham:
Szívroham alakul ki, ha egy vérrög (véralvadék darab) jelenik meg a leszűkült szakaszban, és teljesen elzárja azt. A szívizom nem kap vért, és heves fájdalommal reagál a kialakult állapotra. A szívizom károsodik.Mit tehet Ön szívroham esetén


(Vagy az, aki éppen Ön mellett tartózkodik:)
Hívja a mentőket, vagy menjen a legközelebbi kórház elsősegélynyújtó részlegébe, ha szívrohamra, vagy első ízben előforduló anginára gyanakszik!
Szopogasson/rágjon el egy angina ellenes gyógyszert, melyet orvosa írt fel!
Nyújtson elsősegélyt azon nyomban!Mit tehet az orvos szívroham esetén


Kórházba utalja Önt kivizsgálásra/intenzív kezelésre.
- EKG (elektrokardiogram)-val, amely a szív elektromos tevékenységét jegyzi fel, megerősíti a diagnózist.
Erős fájdalomcsillapítókkal és megfelelő gyógyszerekkel kezeli Önt.
Megállapítja a komplikációkat, ha vannak.
- További vizsgálatokat végez a károsodások mértékének megállapítására, ha szükséges.
- Specialistához utalja Önt, aki érplasztikai beavatkozást végez (egy kis ballon segítségével megszünteti az elzáródást), vagy koszorúér bypass műtéttel segít Önön.
Szívrehabilitációs intézetbe/kezelésekre küldi Önt.
Angina ellenes/egyéb szívgyógyszereket ír fel élethossziglan tartó otthoni kezelésre.A szívroham megelőzése


- Ne dohányozzon! (A dohányzás szűkíti az artériákat.)
Tartson fenn a korának, nemének, magasságának és fizikai aktivitásának megfelelő, egészséges testsúlyt!
Étkezzen kiegyensúlyozottan; a zsírfogyasztás a teljes energiabevitelnek (szénhidrátok/zsírok/fehérjék) 20-30%-át tegye ki!
Korlátozza a telített zsírsavakból álló zsírok (zsíros húsok, tojás, vaj, teljes tej, kókuszolaj/tej, pálmaolaj, disznózsír, kemény margarin) fogyasztását a zsírbevitel 30%-ára!
Egyen kevesebb magas koleszterintartalmú ételt (máj, velő, vese, tojás, halikra)!
Végezzen aerobic gyakorlatokat (úszás, kerékpározás, kocogás/gyors gyaloglás, aerobic tánc, élénk mozgást igénylő sportok) legalább háromszor hetente 15-60 percig minden egyes alkalommal, ameddig sűrűn és mélyen, de komolyabb légszomj nélkül nem veszi a levegőt!
Tanuljon meg relaxálni, pihenni ha feszült/fáradt!

Aktuális hírek

Az anyatej életmentő lehet a koraszülötteknek

Magyarországon évente nyolcezer csecsemő jön világra koraszülöttként. Ma már korszerű eszközök segítenek megteremteni a koraszülöttek fejlődéséhez szükséges körülményeket, azonban a 6 hónapig...

Ingyenes influenza elleni oltás járhat a pedagógusoknak

Más rizikócsoportok mellett az idei évtől ingyenesen kaphatnak influenza elleni védőoltást a pedagógusok is. Kinek javasolják még az ingyenes védőoltást? Mutatjuk!

Feketelistára kerültek népszerű gyulladáscsökkentők

 Franciaországban 62 db, vény nélkül kapható gyulladáscsökkentő, megfázásra használható gyógyszert vizsgáltak meg. Majd a fele, közülük 28 db nem ment át a rostán - sőt ezeket inkább kerülni kell...

Candida pusztító, tisztító diéta: garantáltan beválik

Ez a diéta nemcsak Candida ellen hatásos. Ajánlható mindazoknak, akiknek gomba fertőzésük van, gyenge az immunrendszerük, folyamatosan fogam­zásgátló tablettát szednek, vagy tartós antibiotikumos...

A magas vérnyomás 3 M-je: Mérj! Mozdulj! Monitorozz!

A magas vérnyomás „lesből támad”, vagyis a legtöbbször tünetmentesen van jelen, és csak a következményei hívják fel rá a figyelmet.A kezelés lépéseiről, és az életmód gyógyító szerepéről is többet...

Az arcüreggyulladás tünetei

Az arc- és homloküreg-gyulladás során az orr, a homlok és az orcák környékén található üregek, illetve az azok belsejét borító nyálkahártya gyullad be. Az arc- és homloküreg-gyulladás a legtöbb...

további cikkek >>