Hirdetés

A rejtélyes autoimmun betegség: jogosan félünk tőle?

Napjainkban egyre többet hallunk a rejtélyes autoimmun betegségről, s gyakran úgy tűnik, hogy minden "megfoghatatlan" kórképre ez a diagnózis. Mit is jelent az autoimmunitás és milyen betegség származhat belőle?

Mi az autoimmunitás?

Első megközelítésben olyan zavar, amikor a szervezet bizonyos saját sejteket, szöveteket nem képes sajátként felismerni, elfogadni, és úgy kezeli, mintha azok számára "idegenek" volnának. Néhány jellemzően ide sorolt betegség: a coeliakia (glutén-érzékenység), az 1-es típusú cukorbetegség, az SLE, a Sjögren-szindróma, egyes pajzsmirigybetegségek (Hashimoto, Graves betegség), a vérképző rendszert érintő ITP (idiopátiás trombocitopéniás purpura), de ide sorolódik a reumatoid artritisz (RA), és az allergiák is.

Történetileg a neves kutató Ehrlich teóriája volt, a "horror autotoxicus", azaz a szervezet saját magára nem indít immunválaszt. Épp ezért minden ettől eltérő esetet, állapotot autoimmun betegségnek tartottak. Kiderült azonban, hogy az autoimmun válasz egy normális szervezeti reakció, amelynek lehetnek kóros formái is.

Mi minden befolyásolja az autoimmunitást?

  • Alacsony szintű autoimmunitás
  • Immuntolerancia
  • Genetika
  • Nemek
  • Környezeti tényezők

autoimmun betegség
Az autoimmun betegségek kialakulása éppoly változatos, mint a betegségek maguk

Láttuk, hogy a túlzott autoimmun válasz betegségeket okoz. Az alacsony szintű viszont bizonyos esetekben előnyös is lehet: pl. fertőzések korai szakaszában, amikor még kevés a kórokozó (és az antigén is).

Immuntolerancia: bizonyos betegségekben (B-limfocitákkal kapcsolatos) pl. reumatoid artritisz, pajzsmirigy-gyulladás (tireotoxikózis), jellemző hogy elvész ez az ún. immuntolerancia, az a képesség, hogy az egyén szervezete "elfelejtse saját magát", míg helyesen felismerjen mindent, ami idegen. Erre több elmélet létezik, mivel igen bonyolultak, röviden csak ennyit: összefügghetnek pl. "központi" immunszervek, mint a csecsemőmirigy és a csontvelő, vagy "perifériás" immunszervek, mint a lép, nyirokcsomók helyes – vagy kóros működésével.

Genetika: egyes egyének érzékenyebbek – ez nem meglepő, bármire igaz lehet. Milyen tényezők vannak a háttérben? Immunfehérjék, T-sejt receptorok, és az ún. MHC (szövet-kompatibilitási komplex). Ez utóbbival számos betegség kapcsolatos, pl: SLE, szklerózis multiplex, Sjögren-szindróma, myasthenia, 1-es típusú cukorbetegség, reumatoid artritisz.

Nemek szerepe: ismert, persze általánosítás, hogy az autoimmun betegségek nőkben gyakoribbak, lássunk néhány adatot:

Az amerikai autoimmun betegségekkel foglalkozó szervezet szerint ha férfiban alakul ki autoimmun betegség, az súlyosabb lefolyású. Férfiban gyakoribb lehet pl: 1-es típusú cukorbetegség, egyes reumatoid betegségek, Crohn-kór, pszoriázis.
A nők talán a hormonrendszer működése miatt érzékenyebbek, és gyulladásos reakcióik általában is jellemzőbbek, akár kisebb behatásra is.

Környezeti tényezők: érdekes fordított összefüggés észlelhető: amely térségekben több a fertőző betegség – kevesebb az autoimmun betegség és fordítva. Közrejátszik ebben a „higiénia-hipotézis”, népszerűbben mondva bizonyos fertőző betegségeken időben át kell esni a gyerekkorban! Ez persze nem teljesen igazolt, de pl. parazitafertőzések esetén már vannak adatok.

Amikor a kórokozó lobbantja fel az autoimmun betegséget: ilyen is előfordulhat, pl. Klebsiella, vagy coxscakie-vírus fertőzés kiválthat egyes reumatoid betegségeket, vagy 1-es típusú cukorbetegséget.

Kemikáliák: egyes kémiai anyagok, gyógyszerek is szerepet játszhatnak, ilyen pl. a gyógyszer-indukálta SLE.

Dohányzás: fontos kockázatnak számít pl. reumatoid artritiszben.

forrás: wikipedia, MSD Orvosi Kézikönyv, Farmakoterápi

További tartalmak terápia témában

További tartalmak diagnózis témában

További tartalmak autoimmun betegség témában

További tartalmak immunrendszeri betegségek témában

Aktuális hírek

A vesekő típusától függ az étrend

Vesekő esetén az életmódra vonatkozóan vannak általános szabályok, például a bőséges vízfogyasztás, a helyes étrend azonban nagyban függ attól, mitől képződött a nemkívánt kő. Ezeket tekintjük...

Pásztortáska legyen otthon, ha túl erős a menstruáció

Mire jó a híres gezemice, avagy pásztortáska?

Cukorbetegség teszt: nézze meg, Ön érintett-e!

Nem tudja, mi okozza a tüneteit? Megnézné, hátha cukorbetegségről van szó? Töltse ki ezt a rövid tesztet!

 

Ha ilyen a sütőolaja, azonnal dobja ki!

Zsír vagy olaj? Vaj vagy margarin? Hogy és meddig süssünk ezekben? Miért jó tudni a zsiradékok füstölési pontját és miért nem elég leszűrni és friss olajjal frissíteni a használt sütőolajat? Most...

Milyen bajokra gyógyír a bazsalikom?

A bazsalikom, mint fűszernövény hazánkban sem ismeretlen, de gyógynövényként mégis kevesen használják. Pedig ez a remek növény hatásos a megfázás, a köhögés és a migrén ellen is. 

Polip: hol alakulhat ki és hogy távolítható el?

Polip: rettentően hangzik, mégis ez a legjobb diagnózis, amit egy vizsgálat eredményeként kaphatunk. Minél előbb sikerül felfedezni és eltávolítani, annál kisebb az esély a további burjánzásra....

további cikkek >>