Jelenlegi hely

Hirdetés!

Betegségek és diéták: májgyulladás

A máj, az emberi szervezet egyik legnagyobb – és legtöbb funkciót ellátó szerve. A szervezet koleszterinjének kb. fele is itt készül. Jogos a kérdés, milyen diéta adható májgyulladások esetén?

Hirdetés

Májgyulladás: a heveny szakasz és a lábadozás

Bármilyen eredetű májgyulladás esetén azonosak az étkezés szempontjai – hiszen a tünetek is hasonlóak:

● Hányinger
Emésztési zavarok
● Puffadás, teltségérzés
● Étvágytalanság
● Rossz közérzet

Az akut szakasz és a lábadozás étrendje hasonló, mert a kettő között nem lehet éles határvonalat húzni.

Ami biztosan tilos: az alkoholfogyasztás! (Bármely májbetegség esetén, mivel az alkohol gyakorlatilag májméregnek számít.)

Étrend módosítással a májgyulladás ellen

Biztosítani a megváltozott tápanyag-szükségletet, igényt:

● Bőséges folyadék
Könnyen emészthető szénhidrátok, vitaminok, ásványi anyagok
C-, A- és K-vitamin gazdagság különösen fontos.


A májgyulladás igen fájdalmas, kellemetlen érzés.

Heveny állapot és lassú javulás jellemzi a májgyulladást

  • I. szakasz: az első három nap: citromos, mézes tea, gyümölcslé, gyümölcsszörp, alacsony zsírtartalmú tej, tejeskávé, aludttej ,kefir, joghurt.
  • II. szakasz: a javulás kezdete: zöldség- és főzelékfélék, burgonya. Levesek, főzelékpüré, nyers vagy főtt gyümölcspüré, érett és rostszegény asztali gyümölcsök.
  • III. szakasz: folytatódik a javulás: sovány sajtok, sovány túró, tojásfehérje, sovány színhúsok (csirke, pulyka, hal). Az akut szakban hozzáadott zsír alkalmazása nem javasolt, későbben a növényi olajok.
  • IV. szakasz: további javulás, helyreállás: itt már a beteg megszokott étrendje alkalmazható (igazodva az egészséges táplálkozáshoz).

Néhány általános szabály még, ha májgyulladása van

Napi több alkalommal kisebb étkezés, akár 5-6 alkalommal is. Pszichológiai trükknek tűnik, de fontos: étvágytalan ember tányérjára csak kis mennyiséget helyezzünk! (inkább kérjen még, minthogy azt is elutasítsa, amit kitettünk…)

Krónikus, idült májgyulladás étrendje: Ha a hepatitisz 3-6 hónapos időtartamnál hosszabban áll fenn, már krónikus betegséget jelent, másik eset, ha az akut hepatitisz időnként újra fellángol.

Mi a krónikus májgyulladásban szenvedő ellátásának lényege?

Mivel a krónikus hepatitiszes beteg sovány és alultáplált, a fő cél a tápláltsági állapot és a működés helyreállítása. Lássuk a lépéseket:

● Feltáplálás
● Májműködés támogatása
● Glikogénraktár feltöltése
● Vitamin- és ásványianyag-rendezés
Alkoholtilalom
● Energia- fehérje- és szénhidrát-gazdagság
Zsírszegénység
● „könnyű-vegyes” étrend

Az alkoholt mindenképp el kell felejtenie annak, aki májgyulladásban szenved.

Szénhidrátok

  • Gyorsan felszívódóak: Gyümölcsök, gyümölcslevek, cukorral, mézzel ízesített tea és limonádé, tejes italok, tejtermékek, kekszek. Ezekből a máj glikogént épít fel, tárol, tartalékol.
  • Összetett szénhidrátok: Elsősorban a keményítő, amely minden lisztben kb. 75%-ban van jelen: búza, rozs, árpa, zab, rizs, burgonya, gesztenye. A főzelékek keményítőtartalma alacsony, kb 5%-os. Ezek: kukorica, sárgarépa, zöldborsó, cékla, karalábé, uborka, sütőtök, patisszon, padlizsán, karalábé, karfiol, bimbóskel. A szénhidrátok egyben a rosttartalmat is biztosítják.
  • Puffadás esetén: kihagyandóak az illóolajokat tartalmazó élelmiszerek és a durva rostosak (káposzták, hüvelyesek).
  • Gyümölcsök: ajánlott az őszibarack, görögdinnye, kivi, meggy, babán, narancs, mandarin, nektarin, kevés sárgabarack és cseresznye. Nem javasolt a szilva és egres, panaszt okozhat a körte, málna, eper, szőlő, ribizli (magvasak).

Fontos: az étrend javarészt gabonaipari termék + zöldség és főzelék, gyümölcs, tej, tejtermék. Napi 1,5-2 l folyadék szükséges.

Fehérjék

Javasolt a napi 80-100 g bevitele. Ennek kb. felét állati fehérjéből kell megoldani.

● Sovány húsok: sertés, marha, borjú, fiatal szárnyasok
● Felvágottak és házi húskészítmények
● Sovány halak
● Sovány tej- és tejtermékek, túrófélék, sovány sajtok
● Tojás és tojásételek (max. heti 3 alkalommal)
Gombák: fehérjegazdag, de nehezen emészthető

Fontos: a húsokról a zsíros rész és bőrök eltávolítandóak. Tejből, tejtermékből mindig a zsírszegényt kell választani. A májgyulladások miatt az aminosav-összetétel is fontos, tehát pl a túró, tojásfehérje, sajtok fogyasztása itt ezért is lényeges.


Az étrend javarészt szénhidrátokból áll.

Zsírok, zsírszegénység

Javasolt napi bevitel max. 50-70 g, a napi energiaszükséglet 30%-át ne haladja meg. Általános szempont a növényi olajok és zsiradékok, margarinok használata.

Ami nem javasolt:

Emésztési panaszokat okozhat, kerülendő a "hagyományosan" zsíros, magyaros étrend:

sertészsír, tepertő
● füstölt- és zsírszalonna
● angolszalonna, császárhús, kolozsvári szalonna
● hízott szárnyasok, szárnyasbőr
● kövér húsok, zsírosabb halak
● zsíros húskészítmények
füstölt húsokkal készült élelmiszerek

Vitaminok és ásványi anyagok

Májgyulladásban és utána emelkedik a vitaminszükséglet, tehát ezt állandó jelleggel pótolni kell. Gondoljunk arra, hogy a C-vitamin a főzés, sütés során elbomlik! Sok saláta, zöldség, gyümölcs fogyasztandó.

Ásványi anyagok: főként a kalcium, magnézium, cink és vas pótlandó. (kalcium: tej, magnézium: teljes kiőrlésű gabonák, cink: húsok, belsőségek, vas: máj, húsok, tojássárgája, sötétzöld főzelékek).

Tehát az idült májgyulladásban az étrend jelentősen nem különbözik az egészséges étrend alapszabályaitól, de egyes tápanyagok mennyiségét meg kell emelni.

Forrás: Szalka-Lindwurm-Nógrádi: A képzett beteg nagy diétáskönyve, MSD Orvosi KézikönyvHirdetés