Ezeket látta már?

Önsörfőző szindróma: ilyen, amikor nem az alkoholtól zsírosodik el a máj

zsírmáj, nem alkoholos zsírmáj, tünetei, kezelése, önsörfőző szindróma

Alkoholfogyasztás nélkül is elzsírosodhat a máj: a nem alkoholos zsírmájnak számos oka lehet: túlevés, fizikai inaktivitás okozta elhízás.

Nem is olyan régen nagyon kellemetlen helyzetbe kerülhetett az, akinél zsírmájat állapított meg az orvos. Akinél zsírmájat diagnosztizáltak, arról szinte biztosra vették, hogy több-kevesebb alkalommal felönt a garatra, és a sok sör, bor és pálinka okozza a bajt.

Ma már ismert, hogy alkoholfogyasztás nélkül is elzsírosodhat a máj, annak minden kóros következményével együtt. Az sem kizárt, hogy mindezért egy bélben élő baktérium és az ún. önsörfőző szindróma okolható.

Minden 4. embernek zsírmája van, anélkül, hogy alkoholizálna

A lakosság 20-30 %-át érintheti a nem-alkoholos zsírmáj, az angol név (nonalcoholic fatty liver disease) rövidítéséből eredően a NAFLD. Noha a NAFLD fájdalommal és érezhető, tipikus tünetekkel nem jár, a kórkép kapcsán a legfőbb problémát az jelenti, hogy NAFLD esetén, csakúgy, mint az alkoholos zsírmájnál, az állapot romolhat és az néhány év elteltével májcirrózisba, májrákba torkollhat.

A NAFLD betegek 20 %-ánál, vagyis a lakosság kb. 5 %-ánál a NAFLD-ből egy gyulladásos kórkép fejlődik ki, ami a NASH (nonalcoholic steatohepatitis). Ebben az esetben már a kóros májsejteken kívül gyulladás is jelen van.

A NASH betegek egy részénél, körülbelül ötödénél, pedig májcirrózis alakul ki

Ennek az állapotnak már negatív hatása van a máj anyagcserében és méregtelenítésben betöltött szerepére is. A végső stádiumba jutás is megtörténhet, a NASH, illetve a májcirrózis talaján májrák alakulhat ki.

Kiknél alakul ki NAFLD?

A nem-alkoholos zsírmáj kialakulásának az okai máig nem ismertek teljes egészében. Azt azonban tudjuk, hogy a NAFLD az elhízással, az inzulinrezisztenciával (vagyis a cukorbetegség előszobájával és magával a cukorbetegséggel), a magas vérnyomással és a zsíranyagcsere zavaraival összefügg.

A NAFLD kialakulása a helytelen táplálkozással és a mozgásszegény életmóddal szoros kapcsolatban áll. Megállapították, hogy idősebb kor, illetve a férfi nem is hajlamosít a NAFLD-re. Emellett, genetikai tényezők is okolhatók a nem-alkoholos zsírmájért, illetve felmerült a bélflóra szerepe is.

Önsörfőző szindróma is okozhatja a máj elzsírosodását

Nemrégiben a kutatók arról számoltak be, hogy a zsírmáj kiváltó oka egy bélben élő baktérium is lehet. Ez a baktérium az elfogyasztott táplálékokból alkoholt állít elő, vagyis tulajdonképpen egy májat károsító „alkoholtermelő üzem” működik a bélben, anélkül, hogy erről a „gazdája”, a zsírmájas beteg tudna.

Úgy tűnik, hogy a Klebsiella pneumoniae baktérium több törzse képes a táplálékkal elfogyasztott szénhidrátokból alkoholt előállítani, ami megemeli a vér alkoholszintjét – alkoholfogyasztás hiányában is. A K. pneumoniae bélben való jelenléte tehát fokozza a NAFLD és a NASH kockázatát. Míg korábban úgy vélték, hogy az alkoholfogyasztás nélküli vér-alkohol-szint emelkedés (ún. auto-brewery syndrome; magyarul: önsörfőző szindróma) oka a Saccharomyces cerevisiae nevű élesztőgomba túlburjánzása, mára egyre inkább úgy tűnik, hogy egyéb mikroorganizmusok, baktériumok (ld. K. pneumoniae) állnak a háttérben.

NAFLD ellen nincs gyógyszer

A nem-alkoholos zsírmáj ellen célzott gyógyszeres terápia jelenleg nem áll rendelkezésre. A NAFLD kezelése elsősorban májvédő kezelésen (máriatövisből kinyert szilimarinnal) és nem-gyógyszeres alapokon nyugszik. Életmódbeli változtatások javasolhatók a zsírmájas betegeknek, és ezek betartása kedvező hatású lehet.

Magas májenzim értékek: ultrahanggal kiderülhet az oka - olvasson tovább!

NAFLD betegeknél:

  • túlsúly és elhízás esetén testtömegcsökkentés - kiindulási testtömeg 7-10 %-ának megfelelő mértékű fogyás (heti 0,5-1 kg ütemben) javasolható,
  • hipokalóriás diéta követendő - napi 500-700 kcal-val kevesebb bevitellel,
  • mediterrán diéta próbálható ki,
  • hetente legalább 150-200 perc mérsékelt mozgás ajánlott,
  • kifejezett elhízásnál, amennyiben az életmódbeli változtatások nem vezetnek előnyre, a bariátriai sebészeti beavatkozás lehetősége is mérlegelhető.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

(1) https://www.deutsche-apotheker-zeitung.de/daz-az/2020/daz-29-2020/herausforderung-nichtalkoholische-fettleber

(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31543403/

Forrás: egeszsegkalauz.hu