Hirdetés

Herpesztől a szifiliszig: a szex útján terjedő betegségek tünetei

A szexuális úton terjedő betegségek/fertőzések (nemi betegségek, STD) a fertőző betegségek között az egyik leggyakrabban előforduló csoportot jelentik. Ahogy a megnevezés is jelöli, a fertőzés hüvelyi, anális vagy orális szex útján terjed.

Hirdetés

HIV (humán immundeficienia vírus) fertőzés

A fertőzést követően, rövid időn belül influenza-szerű tünetek jelentkezhetnek, fejfájás, fáradtságérzés, láz, éjszakai izzadás, torokfájás, nyaki nyirokcsomó duzzanattal, hasmenéssel, viszketéssel. Ezt orvosi szaknyelven szerokonverziós betegségnek nevezik, a HIV fertőzést követően néhány naptól kezdődően, kb. 10 héten belül jelentkezhetnek a tünetek.
A legtöbben felgyógyulnak a szerokonverziós betegségből, és hosszabb ideg teljességgel tünetmentesnek mutatkoznak, szemmel láthatólag jól vannak. Ez alatt az időszak alatt viszont a HIV-fertőzés progresszív módon támadja és pusztítja az immunrendszert, míg a betegen ténylegesen kialakulnak az AIDS (a szerzett immunhiányos szindróma) tünetei. Ez a kérdéses időszak átlagosan tíz év körül is lehet, amire megjelennek a „manifeszt” tünetek, természetesen egyénről-egyénre változó a megjelenés ideje.
Hónapokkal, akár évekkel az AIDS tünetek megjelenése előtt az illető panaszkodhat fáradtság érzésre, súlyvesztésre, kialakulhat nála gombafertőzés, bőrviszketés, a rövid távú memória zavarai, gyakoribb lázas állapotok. A már kialakult AIDS-et súlyos, nem szokványos belszervi fertőzések jellemzik, esetleg ritkább daganattípusok megjelenése.

Candida fertőzés (szájpenész)

A candidiázist nem sorolják szigorúan az STD-k közé, de szexuális érintkezés útján is terjedhet.
Nőkben fájdalommal járó vizelést, a hüvely és környéke viszketését okozhatja, valamint sűrű, szagtalan folyást, amelyet „sajtszerűnek” is jellemeznek.
Férfiakon a candida a hímvessző viszketését okozhatja.

Szexuális betegségek tünetei
A szexuális betegségek (STD) nagy része óvszerhasználattal megelőzhető

Chlamydia fertőzés

Nőkben a chlamydia fertőzés fehér hüvelyi folyást okozhat, a vizelést égő érzés kísérheti, viszketés, a közösülés fájdalommal jár, illetve közösülés után vérzés jelentkezhet, amely nem függ össze a menstruációval. Férfiakon tiszta, vízszerű váladékozás észlelhető.
Érdekes, hogy a chlamydia gyakran lehet tünetmentes. Továbbterjedhet, és megfertőzheti a méhet, illetve a petevezetéket is, így kismedencei gyulladást okozhat. A kialakult kismedencei gyulladás károsítja a petevezetéket, hasi fájdalommal jár, és méhen kívüli (ún. ektópiás) terhességhez is vezethet, amikor a magzat nem a méhben fejlődik, hanem valahol a hasüregben, leggyakrabban a petevezetékben. (A méhen kívüli terhesség életet veszélyeztető állapot, gyors felismerést és kezelést igényel!)
Férfiakban a chlamydia a hímvesszőről a prosztatára, ondóhólyagra terjedhet, és hosszabb távon megtermékenyítési zavarokat, fájdalmakat okozhat.

A nemi betegség szaga intő jel lehet: ismerje fel a bajt a szagáról! Kattintson!

Nemi szervi (genitális) herpesz fertőzés

A genitális herpesz viszketéssel, a nemi szervek égő érzésével, vizeletürítési diszkomforttal járó tüneteket okoz, vízszerű hüvelyi, vagy húgycsőből származó váladékozást, a hüvely ill. a hímvessző területén folyadékkal telt hólyagcsákból származó apróbb cseppekkel. Legtöbbször azonban az érintett egyáltalán nem észlel tüneteket.

Nemi szervi szemölcsök

A nemi szervi szemölcs jellegzetes, lágy, karfiolszerű növedék, egyedi, vagy fürtszerűen körülnövi a hüvelyt, a végbélnyílást, a hímvessző- ill. heretájékot. Gyakoribb azonban, hogy a szemölcsöt okozó vírus, a HPV (humán papilloma vírus) nem okoz tüneteket.
Egyes nemi szervi szemölcs-típusok és a méhnyakrák kialakulása között lehet szorosabb összefüggés. Nagyon fontos azonban – és épp ezért – a rendszeres kenetvétel és vizsgálat, a méhnyak ellenőrzése céljából. Célszerű az elmúlt években kifejlesztett HPV-vakcina beadatása a fertőzés, és a nemi szervi szemölcsök, valamint az esetleges következményes méhnyakrák megelőzése céljából.

Gonorrhoeás fertőzés (kankó)

Nőkön a gonorrhoeás fertőzés gyakori és fájdalmas vizelést, opálos hüvelyváladék jelentkezését, hüvelyviszketést, kismedencei gyulladást, végbél-váladékozást, vagy abnormális hüvelyi vérzést okozhat. Gyakran azonban hiányoznak a tünetek, vagy annyira enyhék, hogy akár (egyszerű) hólyaghurutnak, húgyhólyag-fertőzésnek is vélhetőek.
Férfiakon a kankó vizeléskor égető fájdalmat okozhat, a herék fájdalmasak ill. duzzadtak, a húgycsőből fehér, ill. sárgás-zöldes váladék ürül. Itt is előfordulhat, hogy nincsenek jellemző tünetek.
A kezeletlen kankó mindkét nemben meddőséghez vezethet, nőkben méhen kívüli (ektópiás) terhességet okozhat.

Kismedencei gyulladás (pelvic inflammatory disease, PID)

Kismedencei gyulladás alakulhat ki nőkön Chlamydia, vagy Neisseria fertőzést követően, a méh, a petevezeték és petefészek gyulladása miatt. (Azt azért érdemes tudnunk, hogy nemcsak szexuális úton terjedő betegség révén alakulhat ki kismedencei gyulladás.)
A kismedencei gyulladás jellemző tünetei: kellemetlen szagú, sárgás-zöldes hüvelyi váladékozás, abnormális hüvelyi vérzés, láz, hányás, fájdalom a hasüreg alsó részében. Előfordulhat azonban itt is, hogy nincsenek jellemző tünetek.
Ha a kismedencei gyulladás károsítja a petevezetéket (ezen át jut a petesejt a petefészekből a méhbe), meddőség vagy méhen kívüli terhesség alakulhat ki. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az embrió nem a méh falán tapad meg, hanem valahol a petevezetékben, és ez kismedencei fájdalommal jár.

Szifilisz

A szifiliszes fertőzés első jele valamely kisebb, fájdalmatlan fekélyes sérülés (ún. sánkér), a külső nemi szerveken, a végbélnyílás környékén, vagy pedig a szájüregben, a végbélen, ill. a hüvelyben – ahol nem is könnyen észrevehetőek a sérülések. Megduzzadhatnak a nyirokcsomók is. Ezt nevezik ún. elsődleges, vagy primer szifilisznek. A szifiliszes sérülést (éppen azért mert kisebb, és nem fájdalmas) sokan nem is veszik észre, így fokozottabb a veszély, hogy akaratlanul is átadják a fertőzést! (A szifilisz közvetlen szexuális kontaktus útján terjed).
A sánkér akár magától is gyógyulhat néhány héten belül, de kezeletlen esetben kb. 2 hónappal később kialakul a szifilisz másodlagos fázisa, stádiuma. Ekkor fogyás, láz, a talp és tenyér felületének viszketése észlelhető, foltos hajhullás, torokfájás, fejfájás, izomfájdalom és fáradtságérzés a kísérő tünetek.
A késői, vagy harmadlagos stádium csak évekkel a másodlagos szifilisz tüneteinek jelentkezése után alakul ki. Ez már súlyos következményekkel jár: vakság, demencia, mozgáskoordinációs zavarok, végtagi érzészavarok és bénulások jelentkeznek, végül a kórkép halálhoz vezethet. (Hangsúlyozzuk, mindez kezeletlen esetben).

Trichomonas-fertőzés

A Trichomonas egysejtű parazita, közvetlen szexuális úton terjed. Nőkben hüvelyviszketést okoz, valamint habos, sárgás-zöldes kellemetlen szagú hüvelyi váladékozást.
Férfiakon a trichomonas-fertőzés tiszta, áttetsző húgycső-váladékozás lehet jellemző, a vizelés, vagy ejakuláció égő érzéssel jár, de itt is előfordulhat, hogy az illető gyakorlatilag tünetmentes.

További tartalmak aids témában

További tartalmak hüvelyi fertőzés témában

További tartalmak fertőző betegség témában

További tartalmak vírusfertőzés témában

További tartalmak női betegségek témában

További tartalmak genitális herpesz témában

További tartalmak kankó témában

További tartalmak méhnyakrák témában

További tartalmak HPV-fertőzés témában

További tartalmak kismedencei gyulladás témában

További tartalmak méh betegségek témában

További tartalmak női nemi szervek betegségei témában

Aktuális hírek

A betegségek oka Mózes és Buddha szerint

A preventív (megelőző) medicina tételei háromezer évesek, s bár sokáig figyelmen kívül hagytuk őket, azonban a nagy vallások szent könyvei és tanai között megtalálhatók az egészséges életmódra...

Pásztortáska legyen otthon, ha túl erős a menstruáció

Mire jó a híres gezemice, avagy pásztortáska?

Nyelőcsőgyulladás: reflux és ételallergia is okozhatja

Nyelési nehézség vagy fájdalom hívhatja fel rá a figyelmet, de hasi fájdalmat is okozhat. A nyelőcső gyulladását több tényező is kiválthatja, kezelni ezért minden esetben az alapbetegséget kell....

Zsibbad a lába ülés közben? Ez porckorongsérv is lehet

Mindenkivel előfordul olykor, hogy ülés közben elzsibbadnak a végtagjai. Amennyiben ez a kellemetlen tünet ugyanazon a területen, rendszeresen előfordul, akkor érdemes utánajárni a problémának,...

5 tipp, hogy jobban érezd magad a bőrödben

Nem szükséges óriási változásokat eszközölnöd, hogy jobban érezd magad. Elég, csupán ha beiktatsz néhány apróságot a mindennapjaidba, amitől közérzeted és önbizalmad is jelentősen javulhat. Íme,...

Gyógyító fűszerek

A jól eltalált fűszerezés kiemelkedő gasztronómiai élményt tud nyújtani, de a fűszernövények használatából egészségi állapotunk is jelentős hasznot húzhat.

további cikkek >>