Ezeket látta már?

Mi az a genitális herpesz?

A genitális herpesz egy olyan vírusfertőzés, amely hólyagcsák és gyulladt területek kialakulását okozza a nemi szervek környékén. Úgy lehet megfertőződni vele, ha olyan személlyel közösül az ember (vaginális, anális vagy orális módon), aki hordozza a genitális herpeszt okozó vírusok valamelyikét.

A genitális herpesz egy olyan vírusfertőzés, amely hólyagcsák és gyulladt területek kialakulását okozza a nemi szervek környékén. Úgy lehet megfertőződni vele, ha olyan személlyel közösül az ember (vaginális, anális vagy orális módon), aki hordozza a genitális herpeszt okozó vírusok valamelyikét.

Ha az ember megfertőződik, akkor élete végéig hordozni fogja a vírust, akkor is, ha a tünetek elmúlnak. Egyeseknél időről-időre fellángol a fertőzés és az aktivizálódó vírus hólyagcsákkal jelentkezik a nemi szerveiken, míg másoknak sosincs tünetük, ezért nem is tudják, hogy hordozzák a vírust. Tehát előfordulhat az, hogy valaki úgy fertőződik meg, hogy szexuális partnerének nincs semmilyen tünete (noha ez kevésbé valószínű, mint az aktív betegség általi fertőzés).

Mi okozza a genitális herpeszt?

A genitális herpeszt egy vírus okozza, amely vagy a 2-es típusú herpesz simplex vírus (HSV-2), vagy ritkábban, az 1-es típusú herpesz simplex vírus (HSV-1).

Leggyakrabban a HSV-2-es vírus okoz genitális herpeszt. Terjedése általában szoros bőrkontaktushoz kötött, illetve a közösülés közben keletkező nemi váladékok is terjesztik pl.: vaginális-, vagy anális közösülés során.

A HSV-1-es vírus fertőzése általában ajakherpeszhez vezet, de előfordulhat, hogy genitális herpeszt okoz. A vírus a szájon lévő herpeszes hólyagcsákból terjedhet rá a nemi szervekre orális szex során, ezáltal okozza a genitális herpeszt.

Melyek a genitális herpesz tünetei?

Ha a vírus bejutott a bőrbe, akkor az érzőidegek mentén elvándorol a gerincvelő idegsejtjeibe, és ott is marad örökre.

Számos fertőzöttnél egyáltalán nem jelentkeznek tünetek, vagy csak olyan tünetek jelentkeznek, amelyekből nem ismeri fel a genitális herpeszt sem a beteg, sem a kezelőorvosa, ezért aztán a beteg nem lesz tisztában azzal, hogy hordozza a vírust.

A tünetek első megjelenése a fertőződést követő 2-10 napon belül várható, noha esetenként a tünetek fellángolása hónapokkal vagy akár évekkel később is történhet.

A genitális herpesz fertőzés fellángolásának tünetei:

  • Legelső alkalommal jelentkezhetnek influenzás tünetek.
  • A nemi szervek illetve a végbélnyílás bőrének vagy környékének viszkető, égő érzése jelentkezik.
  • Fájdalomérzés a fenékben, lábakban, nemi szervekben.
  • Hüvelyfolyás.
  • A vírus bejutási pontján (hímvessző, végbélnyílás, hüvelybemenet) kis piros csomók jelentkeznek.
  • Ezekből a csomókból folyadékkal telt hólyagcsák keletkeznek, amelyek helyén felnyílás után fájdalmas, gyulladt terület marad vissza.
  • Néhány nappal később a terület varasodik, majd egy-két hét alatt heg nélkül gyógyul.

Néhány nappal később a terület varasodik, majd egy-két hét alatt heg nélkül gyógyul.

Általában az első fellángolás 2-3 hétig tart és gyakran ez a legsúlyosabb, ezért fontos, hogy mielőbb orvoshoz forduljon a beteg, hogy csökkentsék a fájdalmát és megakadályozzák az esetleges szövődményeket. A későbbi fellángolások általában már kevésbé súlyosak és általában rövidebb ideig is tartanak, azonban a tünetek súlyossága és időtartama személyenként változó lehet. Van, akinél a genitális herpesz soha többé nem jelentkezik újra, másoknál évente többször is fellángol, némelyeknél pedig az egész életük során csak egyszer-kétszer. Ha bármilyen genitális herpeszre utaló tünetet észlel magán, azonnal forduljon kezelőorvosához!

Hogyan lehet kimutatni a genitális herpeszt?

Ha genitális tájéki gyulladást tapasztal, akkor forduljon kezelőorvosához, aki az érintett területről vett kenetből, vagy esetleg vérmintából ki tudja vizsgáltatni, hogy fennáll-e a genitális herpesz fertőzés.

Noha a genitális herpesz nem gyógyítható, a beteg kezelőorvosa felírhat olyan antivirális készítményeket, amelyekkel az egyes fellángolások tünetei enyhíthetők és rövidíthetők. Ha folyamatosan szedik ezeket az antivirális szereket, akkor csökkenhet a fellángolások száma is, ezt hívják elnyomó (szupresszív) terápiának. Az antivirális szupresszív kezelés (és a gumióvszer használata) mérsékelheti a fertőzés továbbadásának veszélyét is.

Forrás: MyDoctor
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához