Hirdetés

Ezeket az ételeket sose tegye a hűtőbe!

A hűtőszekrény rendkívül praktikus találmány, hiszen nemcsak hosszabb ideig fogyaszthatóvá teszi az ételeinket, de gyakran az élvezeti értéküket is növeli. Bizonyos élelmiszereknél azonban a hűtés kifejezetten káros lehet. Mely ételeket érdemes másutt tárolni?

Mikor rakjuk az ételt a hűtőbe?

A paradicsomnak például egyáltalán nem tesz jót a hűtés: nemcsak az állaga változik meg, de kellemes aromáját is elveszítheti. Csak akkor tegyük a paradicsomot a hűtőszekrénybe, ha már nagyon érett, és nem tudjuk azonnal elfogyasztani. A félérett paradicsomnak jobb helye van például a konyhapulton, szobahőmérsékleten, így néhány napon belül fogyasztásra tökéletesen alkalmassá válhat.

Sem a hagyma, sem pedig a burgonya nem való a hűtőszekrénybe! Ezeknek a zöldségeknek jobb helyük van a hűvösebb, jól szellőző kamrában vagy pincében. A túl meleg, illetve nyirkos helyeken könnyen tönkremehetnek, vagy csírázni kezdenek.

A hűtőszekrényben tárolt burgonyában ráadásul olyan kémiai folyamatok mehetnek végbe, melyeknek hatására megnő a zöldség cukortartalma, a hagyma pedig a nedvesség hatására túlságosan megpuhulhat, kellemetlen állagúvá és ízűvé válhat.

Mindkét zöldség esetében ügyeljünk arra, hogy szárazon legyenek (a nyirkos hagymát, burgonyát törölgessük meg, hagyjuk megszáradni és csak utána tegyük el), és figyeljünk arra is, hogy a hagymát és a burgonyát ne tároljuk közvetlenül egymás mellett, mert ez könnyen ahhoz vezethet, hogy mindkettő hamarabb megy tönkre!


Ha figyelünk arra, hogy mindent a megfelelő helyre tegyünk, jobban megőrzik ízüket és jótékony hatásaikat is.

Még dinnyét se tegyünk a hűtőbe

Meglepő módon, az egész görögdinnyét sem ajánlott a hűtőszekrényben tartani: egy 2006-os kutatás eredményei szerint sokkal több jótékony hatású antioxidáns van azokban a dinnyékben, melyeket szobahőmérsékleten tárolnak, összehasonlítva a hűtőben tárolt gyümölcsökkel. Szerencsére, ha már felvágtuk a dinnyét, nyugodtan betehetjük a hűtőbe – természetesen lefedve –, de így is fontos, hogy egy-két napon belül fogyasszuk el!

Még a nem romlandó ételnél is meg kell gondolni az elhelyezést!

A túlságosan meleg, illetve a túlságosan hideg is befolyásolhatja a méz ízét és állagát egyaránt, így se hűtőszekrénybe, se pedig a tűzhely közelébe vagy közvetlen napfényre ne tegyük. A legjobb helye ennek is a pulton, polcon (szobahőmérsékleten) van. A méz hideg hatására, illetve az idő múlásával a méz megszilárdulhat, kikristályosodhat, ez azonban nem befolyásolja sem az élvezeti értékét, sem pedig az egészségünkre gyakorolt jótékony hatását.

Gyakori vitatéma lehet a kávérajongók körében, hogy hol is kell a kávét tárolni: egyesek szerint a hűtőszekrényben hosszabb ideig megőrzi az aromáját, mások viszont inkább a kamrában vagy a konyhaszekrényben tartják, távol a hőtől és a gőztől. Előnyösebb az utóbbi megoldás, a hűtőszekrényben ugyanis túlságosan sok nedvesség érheti a kávét, ami befolyásolhatja az ízét és a minőségét.

Tudja meg most, hogy milyen jó hatásai vannak a sötét és világos mézeknek!

Emellett a kávé könnyen átveheti a hűtőben lévő más ételek szagát is. Tartsuk a kávét jól zárható edényben, távol a hőtől, a nedvességtől és a közvetlen napfénytől. A legjobban akkor élvezhetjük ki a kávé aromáját, ha mindig csak annyit őrlünk meg frissen, amennyit egy-két nap alatt fel is használunk.

További tartalmak egészséges táplálkozás témában

További tartalmak zöldségek témában

További tartalmak gyümölcsök témában

Aktuális hírek

Mi kell a teherbe eséshez?

Nagyon sok nő keseredik el azon, hogy egyszerűen nem sikerül természetes módon teherbe esnie. Próbálkoznak sok dologgal, amik közül jónéhány hatékony is, de először mindenképpen rendbe kell tenni...

Cukor helyett édesítőt: na de melyiket?

Az édesítőszerek elsősorban a cukorbetegek számára jelenthetnek alternatívát a cukor helyett az édes íz kiváltására, de a fogyókúrázóknak, egészséges életmódot folytatóknak is jó alterantíva az...

Ezek a férfi hormonzavar tünetei

Milyen tünetekből gyaníthatjuk, hogy férjünk, párunk hormonzavarban szenved? Az endokrinológus elmondja a legjellemzőbb férfi hormonzavar-tüneteket.

Az anyatej életmentő lehet a koraszülötteknek

Magyarországon évente nyolcezer csecsemő jön világra koraszülöttként. Ma már korszerű eszközök segítenek megteremteni a koraszülöttek fejlődéséhez szükséges körülményeket, azonban a 6 hónapig...

Ingyenes influenza elleni oltás járhat a pedagógusoknak

Más rizikócsoportok mellett az idei évtől ingyenesen kaphatnak influenza elleni védőoltást a pedagógusok is. Kinek javasolják még az ingyenes védőoltást? Mutatjuk!

Feketelistára kerültek népszerű gyulladáscsökkentők

 Franciaországban 62 db, vény nélkül kapható gyulladáscsökkentő, megfázásra használható gyógyszert vizsgáltak meg. Majd a fele, közülük 28 db nem ment át a rostán - sőt ezeket inkább kerülni kell...

további cikkek >>