Jelenlegi hely

Hirdetés!

Vesekövek típusai és diéták: nem mindegy, mitől fáj!

Kálciumkő, cisztinkő, oxalátkő, húgysavkő, struvit kő: csak az orvos tudja diagnosztizálni! Ám sokaknak nem világos, milyen diétával járnak a különböző vesekő-típusok. Lássuk.

Hirdetés

Most a kőanalízis és vizeletvizsgálat után felismerésre került összetevők figyelembevételével megfogalmazott, célzott étrendi javaslatok kerülnek ismertetésre. 

Kalcium tartalmú vesekő

2,5 l/nap vizeletürítés esetén csökken a vizeletben a kalciumsó túltelítettsége, amely napi 3 l folyadék fogyasztásával biztosítható.   

Naponta 0,8-1 g/ttkg fehérjebevitel javasolt, de a napi maximális mennyiség ne haladja meg a 91 g-ot. A tej és tejtermékek kivételével meg kell szorítani az állati eredetű fehérjeforrások fogyasztását (pl. húsok, húskészítmények). 

A kalciumban szegény étrend csökkenti ugyan a vizelet kalciumszintjét, de fokozza az oxalátürítést, és így kőképződéshez vezet, ezért a javasolt kalciumbevitel a normál ajánlásnak felel meg (1000-1200 mg/nap).

Oxalátkő esetén

Az oxálsav étrendi bevitelének csökkentése csak részben segít, mivel az oxálsav a közti anyagcserében is képződik. Az oxalátban gazdag élelmiszerek, és a belőlük készült ételek fogyasztásának a megszorítása (max. 40-50 mg/nap oxalát) csak azoknál a betegeknél lesz hasznos, akiknél az oxálsav fokozott felszívódása áll az oxalátkő hátterében pl. krónikus gyulladásos bélbetegségnél, krónikus hasnyálmirigy-elégtelenségnél. Ebben az esetben érdemes a kalciumbevitelt megnövelni, mert a bélben megkötött oxálsav kalcium-oxalát formájában kiürül a széklettel. A magas oxálsavtartalom miatt a fekete és zöld teák fogyasztását is javasolt mellőzni, bár tej hozzáadásával kevesebb oxalát szívódik fel belőlük. A gyógynövényteák lényegesen kevesebb oxalátot tartalmaznak, így elfogadható alternatívát jelentenek. 

Jelentős oxálsav tartalmú nyersanyagok

Élelmiszer  Oxálsav mg / 100g
Kakaópor  600-900
Paraj  450-800
Zellergumó  620
Rebarbara  260-620
Sóska  360
Cékla  180
Sárgarépa  60
Száraz bab 30
Zöldbab  44
Zöldborsó  30
Narancs  24

Forrás: Rodler, 2005

Kutatások tárgyát képezi és a későbbiekben a visszatérő vesekövesség megelőzésében előnyös lehet az oxalát lebontásáért felelős Oxalobacter formigenes probiotikumként történő alkalmazása. 

A B6-vitamin csökkent oxalátkiválasztódást idéz elő, így a B6-vitaminban gazdag élelmiszerek fogyasztása javasolt: máj, hús, hal, tejtermék, hüvelyesek, élesztő, tej és a tojás. 

A túlzott mennyiségű C-vitamin bevitelt (1000 mg/napnál több) érdemes mellőzni, mert az aszkorbinsavból oxálsav keletkezik. A javasolt C-vitamin bevitel 90 mg/nap.

Húgysavkő esetén 

Keletkezésében szerepet játszik a köszvény, a rosszindulatú daganatos betegségek és a szalicilátok nagyobb adagjának tartós, rendszeres szedése, amelyek jelentősen növelhetik a húgysavürítést és ezáltal a húgysavkő kialakulását.  

Mérsékelt fehérjetartalmú (0,8-1g/ttkg/nap), purinszegény étrend javasolt. A nyersanyagok purintartalmát csökkenthetjük előfőzéssel (sütés, párolás előtt), főzéssel (ebben az esetben a főzőfolyadék nem kerül elfogyasztásra), a főzőlé leöntésével. A kioldódott purin miatt nem javasolt fogyasztásra az erőleves, a húsleves, a kocsonya, a sült húsok szaftja.

Lúgos vegyhatású vizeletet eredményező táplálékokat kell az étrendbe beiktatni, mert bázikus közegben a húgysav nehezebben csapódik ki. Jó hatásúak a citrusos italok és az alkalikus ásványvizek (Salvus, Parádi, Bánfi), melyekből napi 2-3 dl javasolt. A húgysavkövek képződését megelőzheti a fekete ribizlilé rendszeres fogyasztása Az alkoholos italok fogyasztása kerülendő.

Igen magas purin tartalmúak 150-1000 mg között és magas purin tartalmúak 75-150 mg között:

Élelmiszer 100 g Purin mg Élelmiszer 100 g Purin mg Élelmiszer 100 g Purin mg Élelmiszer 100 g Purin mg
Sertésszív  530  Lóhús  200  Makréla  145  Vadnyúlhús  105
Sertéslép  520 Szójabab  190 Napraforgómag 140 Mortadella 96
Sertésmáj  520 Birkahús  180 Sertésnyelv 140 Lenmag 105
Sertéstüdő  430 Csirkemell  175 Nyúlhús 130 Borsó, száraz 95
Marhamáj  460 Májas felvágott 170 Marhahús 90-130 Zab 94
Szardínia  345 Mák  170 Sonka, főtt 130 Marha agyvelő 92
Marhalép  340 Borjúhús  140-170 Sonka, nyers, füstölt 130 Gombák 30-90
Sertésvese  330 Sertéshús  100-170 Bab, száraz, fehér 128 Zöldborsó 84
Pisztráng  300  Libahús  165 Lencse 127 Sertésvelő 83
Tonhal  260  Tyúkhús  160 Csirkecomb 110 Brokkoli 81
Heck  260  Ponty  160 Fogas 110 Szójacsíra 80
Csirkemáj  240  Pulykahús  150 Lazac 110 Mogyoró 79
Marha vese  220  Marha tüdő  150 Csicseriborsó 109 Articsóka 75
Hering  210  Tőkehal  109 Tengeri rákok, kagylók  50-75 Mazsola 107

Forrás: Rodler, 2005

Cisztinkő esetén 

Naponta 3-4 l folyadékbevitel megelőzheti a cisztin kristályosodását. Az állati fehérjék, különösen a magas metionin- és ciszteintartalmú élelmiszerek fogyasztását korlátozni kell: túró, sajt, tojásfehérje, hal, hús. Citrusos (narancs, citrom, lime) italok, friss paradicsomlé, dinnye fogyasztása segíthet a vizelet lúgosításában. ű

Vesebetegség: mikor kell nephrológushoz fordulnunk? Kattintson tovább!

Struvit kövek esetén

Húgyúti fertőzések pl. Proteus mirabilis, Pseudomonas, Klebsiella, nyomán keletkezhetnek, mivel ezek a kórokozók nagy mennyiségben képeznek ammóniumot (és szén-dioxidot), ezáltal alkalikussá válik a vizelet. A fertőzéses eredet miatt az étrendnek nincs meghatározó szerepe, a vizelet lúgosítása elkerülésének kivételével.

forrás: MDOSZ



Hirdetés