Ezeket látta már?

COPD: miért nem elég felíratni a receptet?

2017.11.15. Módosítva: 2017.11.15.
copd

A krónikus betegséggel élők számára fontos, hogy bizonyos időnként kontroll vizsgálaton is találkozzanak kezelőorvosukkal. A betegség tartós kezelése ugyanis nem merül ki a receptek megadott időnkénti felírásában, a diagnózis megállapítását követően beállított terápiát olykor módosítani kell annak érdekében, hogy tartós tünetmentességet és jó életminőséget lehessen elérni a segítségével. Ezért nem elég csak időnként beszaladni és felkapni az előre kiállított recepteket.

Mi a COPD?

A COPD krónikus, nem gyógyítható betegségcsoport, ami a hörgők krónikus gyulladásával, a légúti áramlás, így a légzési kapacitás fokozódó beszűkülésével jár – ismertette dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa.

Elsősorban a dohányzók betegsége, de ritkábban nemdohányzóknál is előfordul. Kezdeti tüneteinek főleg a dohányosok gyakran nem tulajdonítanak jelentőséget, ám az egyre erősödő panaszok - terhelési nehézlégzés, krónikus köhögés, köpetürítés - fokozatosan rosszabbodnak, így előbb-utóbb orvoshoz viszik a beteget.

Milyen vizsgálatokkal diagnosztizálható?

A COPD diagnózis felállításához részletes tüdőgyógyászati vizsgálat szükséges, ami az általános kikérdezésen, tüneti socre megállapításán, fizikális vizsgálaton kívül kötelezően légzésfunkciós vizsgálatot is tartalmaz. A légzésfunkciós vizsgálaton észlelhető eltérések és tünetek alapján történik a betegség súlyossági besorolása, ami a kezelést alapvetően meghatározza.

A gyógyszeres terápia sikere a rendszeres ellenőrzéstől is függ A gyógyszeres terápia sikere a rendszeres ellenőrzéstől is függ Forrás: EgészségKalauz

Miért szükséges a kontroll vizsgálat?

A betegség kezelésére egyre jobb hatású - döntően direkt belégzéssel a légutakba juttatható gyógyszerek állnak rendelkezésre. Ezek kiemelt - 90%-os támogatással történő - rendelhetősége rendszeres, legalább fél évente történő szakorvosi vizsgálathoz, légzésfunkciós állapotfelméréshez kötött

A legalább félévente történő kontroll az állapotváltozáshoz igazított terápia megítéléséhez - szükség szerint változtatásához - is szükséges.

"Rendeletileg megszabott, hogy a COPD fenntartó speciális gyógyszerelése fél évente szakorvosi, légzésfunkciós felülvizsgálatot igényel. Enélkül az orvos nem írhat fel támogatásra gyógyszert. De ez a betegnek is fontos kell, hogy legyen a légzési tartalékainak minél további megtartása érdekében, hogy mindig az állapotához igazított kezelést kapja."

A COPD kezelésére többféle módszer létezik. Olvasson tovább!

Amikor nem szabad a kontrollra várni, hanem azonnal orvoshoz kell fordulni

A betegség jellemzője, hogy fellángolások következhetnek be - megfázás, légúti fertőzés, stb. miatt -, ami kiegészítő kezelést is indokol. Tehát ha ilyen van, a panaszok fokozódnak a fenntartó gyógyszerek használata ellenére, soron kívül is orvoshoz kell fordulni, mert nem megfelelő kezelés mellett a fellángolás gyógyulása után már csak egy alacsonyabb szinten stabilizálódik a betegség.

Forrás: Tüdőközpont

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához