Mikor tegyük le a fogamzásgátlót, ha teherbe szeretnénk esni?

#Fogamzásgátló #terhesség #fogantatás #várandósság
2020.01.08.

Számtalan tévhit kering a témával kapcsolatban: sokan úgy tudják, hogy fél év kell, amire kiürül a szervezetből a fogamzásgátló, mások 3 hónapról beszélnek. De valójában mennyi időre van szükség, és min múlik a teherbeesés?

A modern szerek már másképpen működnek, mint a régen megszokottak, és nem feltétlenül az a legfőbb kérdés, hogy mikor tesszük le a fogamzásgátlót.

Mikor kell abbahagyni a fogamzásgátló szedését?

Egy pár, aki a családalapítás mellett dönt, azon tanakodik a legtöbbet, mikor érdemes próbálkozni a fogamzásgátló tabletta letétele után. A kérdés jogos volt addig, amíg magas hormontartalmú készítményekkel szabályozták a családlapítást, de a modern fogamzásgátlók hormontartalma már minimális, így a letételt követően már lehet próbálkozni a babával, akár azonnal is.

A fogamzásgátlás abbahagyása azonban nem jelenti azt, hogy a baba a következő hónapban már jelentkezni is fog. Számolni kell azzal, hogy egy teljesen egészséges nő ovulációkor 25%-os eséllyel termékenyül meg. Ezt az arányt pedig jelentősen árnyalja az is, hogy a férfi milyen mennyiségű és milyen minőségű örökítőanyaggal rendelkezik, vagyis az eredmény még sokáig várathat magára.

Nem jön azonnal a baba?

Tisztázni kell azt is, hogy pontosan mi történik a fogamzásgátló szedése közben. Ilyenkor a ciklus pontosan működik, óramű-szerűen, ami nem természetes. A fogamzásgátlók hormontartalma miatt ugyanis ilyenkor nem klasszikus értelemben vett menzesz jelentkezik, hanem úgynevezett megvonásos vérzés. Tulajdonképpen a tisztulást az idézi elő, hogy nem vesszük be a következő tablettát, vagyis az adagolt hormonmennyiség eltűnik, és az állítja meg, hogy újra adagoljuk a hormont.

Ezt azért kell tisztázni, mert az, hogy évekig tökéletes a vérzés a fogamzásgátló mellett, messze nem jelenti azt, hogy a termékenység is rendben van. Sajnos a fogamzásgátlók sokszor elfedik a termékenységi gondokat, amik csak akkor derülnek ki, amikor a pár családot szeretne alapítani.

Esélynövelés

Nem mindenkinél és nem szükségszerűen jelentkeznek termékenységi gondok, aki fogamzásgátlót szed. A letett tabletta után azonban a menzesz sokszor összezavarodik, rendszertelen lesz, ez pedig figyelmeztető jel. Ennek hátterében a legtöbb esetben tápanyaghiány áll, amit viszonylag könnyen lehet orvosolni. Ma már a várandósságok mellé a szakemberek jelentős része javasol vitaminkészítményt is. Ha pedig olyat választunk, mely megfelelően tagolt, és a benne lévő anyagok biológiailag aktív, szerves kötéssel vannak jelen – ez praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákat jelent -, akkor a szervezet helyrebillenése meggyorsítható.

Olvasson tovább! Ezek a leggyakoribb tévhitek a fogamzásgátló tablettával kapcsolatban!

A várandós vitamin persze nem csodaszer, idő kell ahhoz, hogy feltöltse a raktárakat, még akkor is, ha szerves kötésű anyagokat tartalmaz, amik felszívódása 80%-kal is jobb lehet. De aggodalomra semmi ok, hiszen orvosilag teljesen normális, ha egy éven belül sikerül a teherbe esés, vagyis rendben van két hónapon belül, de 10 hónap múltán is. A szakma meddőségről akkor beszél, ha egy éven túl, normál szexuális élet mellett sem sikerül a családalapítás. Ilyenkor már szükséges lehet a szakorvosi segítség, ám a helyzetet ilyenkor is nagyban segíti, ha a szervezet tápanyagraktárainak feltöltéséről gondoskodunk. Így ugyanis az öngyógyító folyamatok is fokozottabban működnek, és a szervezet egyensúlyát is lényeges könnyebb visszaállítani, ami pedig elengedhetetlen a családalapításhoz!

Forrás: Sajtóközlemény