A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

A dohányzás minden formája káros a szívre

#egészség
2009.01.01. Módosítva: 2015.11.04.
Hirdetés

Egy kanadai kutatás nemrégiben igazolta, hogy a dohányzás gyakorlatilag bármilyen formája emeli a szívbetegség kockázatát - ideértve a passzív dohányzást és a dohánylevél rágását is.

Hirdetés

A dohányzás minden formája káros a szívre

Közismert tény, hogy a cigarettázás komoly veszélyt jelent elsősorban a tüdőre, de áttételesen a szívre is. Egy kanadai kutatás nemrégiben igazolta, hogy a dohányzás gyakorlatilag bármilyen formája emeli a szívbetegség kockázatát - ideértve a passzív dohányzást és a dohánylevél rágását is.

A kanadai McMaster Egyetem orvostudományi karának kutatói 52 ország szakembereivel együttműködve gyakorlatilag a világ összes tájára kiterjedő elemzést végeztek a dohányzási szokások és a szívinfarktus közötti kapcsolatról. Összesen 27 ezer ember adatait dolgozták fel, és a dohányzási szokásaik mellett kitértek a táplálkozásra és az életkorra is. Az eredmények azt mutatták, hogy azokhoz képest, akik soha nem dohányoztak, egy dohányos kockázata a szívinfarktusra háromszoros, és azok, akik „enyhe” dohányosnak számítanak (napi 10 szál alatt), azok kockázata is kétszeres. A dohányzás minden formája káros hatásúnak bizonyult, ideértve a passzív dohányzást, a Keleten közkedvelt vízipipát és a dohány rágását is.

A kutatók azt is kimutatták, hogy a leszokás csökkenti a kockázatot, és az „enyhe” dohányosok járnak a legjobban a leszokással: öt évvel azután, hogy abbahagyták a cigizést, míg azok kockázata a szívinfarktusra, akik korábban legalább napi húsz szálat szívtak, még húsz évvel a leszokás után is mintegy 20 százalékkal magasabb, mint a nemdohányzóké. „Mivel a szívinfarktus kockázata gyakorlatilag a dohányzás abbahagyása után azonnal csökken, a népegészségügyi akcióterveknek még inkább a rászokás megelőzésére és a leszokás segítésére kellene koncentrálni, hogy megelőzzük a rengeteg szívinfarktust” - mondta Salim Yusuf professzor, a kutatások vezetője.

medipress.hu

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.