Ezeket látta már?

A meddőség visszafordítható? Ezt tanácsolja a szülész-nőgyógyász

meddőség, terhesség, gyerekvállalás, terhesvitamin

A meddőség ténye koránt sincs kőbe vésve!

Sajnos világszerte egyre és egyre több pár találkozik azzal az elkeserítő, és mellbevágó mondattal: “sajnálom, ön meddő”. Ez pedig sokak számára azt jelenti, hogy innentől semmi más lehetőségük nincs, mint bízni abban, hogy legalább a lombikprogram működni fog. A témában dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Mitől alakulhat ki meddőség?

Nagyon sokszor hallhatjuk, hogy a remény hal meg utoljára, ami akár kapaszkodót is jelenthet, de konkrét segítséget sajnos nem. A meddőség kérdéskörénél azonban tisztázni kell, hogy pontosan miről is van szó, és mi váltja ki az állapotot, mert ez a két tényező sokszor rámutat arra is, hogy a reménykedésnél lényegesen többet is tehetünk.

A meddőség egy orvosi kifejezés, amit mi hajlamosak vagyunk véglegesnek értelmezni, holott ez nem feltétlenül igaz, sőt, az esetek többségében nem az! Meddőnek az a pár számít, ahol rendszeres normál, védekezés nélküli nemi élet mellett egy év alatt sem fogan meg gyermek. A meddőség tehát egy állapot, nem egy betegség, és közel sem végleges!

Mit tehetünk a meddőség ellen?

Ahhoz, hogy lássuk, mi magunk is igen sokat tehetünk a meddőség ellen azzal is foglalkoznunk kell, hogy mik a leggyakoribb tényezők, melyek ezt az állapotot létrehozzák. Kezdjük rögtön a véglegessel: abban az esetben, ha genetikai tényező áll a meddőség mögött, sajnos tehetetlenek vagyunk – de ez a legritkább eshetőség. Előfordulhat, hogy a meddőség mögött betegség húzódik meg, ezt jellemzően igen jól lehet kezelni a megfelelő szakember bevonásával.

Meglepő bár, de az esetek többségében a meddőség hátterében úgynevezett hiányállapotok, vagyis tápanyaghiányok húzódnak meg – ezek ráadásul később betegségeket is generálhatnak.

- mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. A tápanyagok a test üzemanyagai, vagyis, ha nem megfelelő mennyiségben állnak rendelkezésre, a test működése szenved csorbát. Mivel a szervezetünk elsődleges célja az életben maradás, így a tápanyaghiányok következtében azok a funkciók sérülnek elsőként, amik ehhez nem feltétlenül szükségesek. Adott esetben ez a haj töredezettségét okozza, bőrszárazságot, a körmök állapotának romlását, de sajnos a szem, az izomzat, sőt, a termékenység is ehhez a körhöz tartozik.

A mozgás fontos, de magában nem elég

Mivel szinte a csapból is az folyik, hogy éljünk egészségesen, és a jelen kor szépségideáljának eléréséhez is rendszeres mozgás kell – amit népszerűsítenek is minden lehetséges platformon -, így ma már az egészséges életmód elérése nem is olyan távoli dolog. Sajnos azonban a megfelelő tápanyagellátottság és az egészséges életmód nem következnek egymásból.

A mozgás és a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás alapkövetelmény, ezek nélkül nem lesz normál tápanyagellátottsága a szervezetnek. Azonban azzal is számolni kell, hogy a környezeti hatások - tömegtermelés, vegyszerezés, légyszennyezettség, stb.- az élelmiszerek tápanyagtartalmára is rányomják bélyegüket, az bizony az utóbbi néhány évtizedben drasztikusan, akár 50%-kal is lecsökkent. Vagyis a tápanyagpótlás más formái is nagyon sok esetben válnak szükségessé.

Ebben lehet nagy segítség egy jól megválasztott terhesvitamin – aminek szedését ma már a szakemberek zöme javasolja is. Csakhogy a kínálat hatalmas, míg a hatékonyság sajnos nagyon hullámzó. Az anyagokat ugyanis nem csak bejuttatni kell, azok hasznosulása is kiemelt jelentőségű. Olyan várandósvitamint válasszuk, mely szerves kötésben tartalmazza a lehető legtöbb anyagot. Ezzel két oldalról is támogatjuk a hasznosulást. Egyrészt a komplexitás gondoskodik arról, hogy az egyes anyagok segítsék mások felszívódását (mint a cink és a réz, a vas és a C-vitamin, vagy éppen a kalcium és a magnézium kapcsolata esetében). A szerves kötések (ezek jellemzően a -citrát és -glükonát kötési formákat jelentik) pedig akár 80%-kal is jobb hasznosulást tesznek lehetővé, mivel a szervezetnek így kevesebb átalakítást kell végrehajtania a bevitt anyagokon.

A várandósvitaminok esetében nem szabad megfeledkezni arról a tényről sem, hogy a terhesség során az egyes trimeszterek tápanyagigénye nem azonos! Vagyis, az első trimeszter nem ugyanazokat a tápanyagokat és nem ugyan olyan mennyiségben igényli, mint a második, vagy akár a harmadik trimeszter. Vagyis a várandósvitaminnak ezt a tagolt igényrendszert mindenképpen figyelembe kell vennie!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mióma, a rejtőzködő daganat - ezt teheti ellene

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

várandósság

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához