Ezeket látta már?

Teszt a terhességi magas vérnyomásra

Hetekkel a tünetek megjelenése előtt megjósolhatja a várandós anyánál egy veszélyes szövődmény, a terhességi magas vérnyomás kialakulását az új módszer, amelyről egy nemzetközi kutatócsoport hétfőn számolt be.

Az anyagcserével összefüggő 45 különböző vegyületet találtak, amelyek szintje más volt azoknál, akiknél később kialakult a preeklampszia elnevezésű állapot, így a kutatók szerint egy teszt alapjául szolgálhat ezek mérése.

Teszt a terhességi magas vérnyomásra

Egy ilyen metabolikus "ujjlenyomat-vizsgálat" nők ezreinek életét mentheti meg - tudatta közleményében Philip Baker kutatásvezető, a kanadai Alberta Egyetem munkatársa.

Jelenleg nem áll rendelkezésre olyan teszt, amellyel meg lehetne állapítani, hogy a terhességi magas vérnyomás melyik állapotos kismamánál fejlődik ki.

Az ún. preeklampszia a terhesség során alakulhat ki, magas vérnyomással jár, és a várandós nő vizeletében fehérje jelenik meg.

A kezeletlen állapot akár végzetes következményekkel is járhat a kismamára és a magzatra nézve. Az anyát szívroham, szélütés és cukorbetegség veszélyezteti, a baba koraszülött lehet és egész életében a szövődmények következményeitől szenvedhet.

A szakemberek olyan nők vérmintáit elemezték a 15 terhességi hét körül, akiknél később kialakult preeklampszia, és olyanokét, akiknél nem. Mindkét csoportból hatvan-hatvan kismama adatait hasonlították össze.

- Azonosítottunk 40 szerves molekulát, melyek szintje következesen megemelkedett és 5-öt, melynek szintje csökkent a plazmában a 14. és 16. terhességi héten - írták a Hypertension című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban a kutatók. A vegyületek sorát ezután 14-re szűkítették, ezekből állt össze az állapotot végül 90 százalékos biztonsággal megjósló teszt.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához