Ezeket látta már?

Eddig nem volt allergiás, de gyanús, hogy az lett? Ezt tegye!

allergia, tünet, tüsszögés, könnyezés

Elhúzódó tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szem-, orr- és torokviszketés? Ha a felsorolt tünetek egyéb náthára utaló panaszok nélkül jelentkeznek, érdemes kivizsgálni.

Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogyan történik a légúti allergia diagnózisa.

Biztos, hogy pollenallergia?

A légúti allergiás, vagy másnéven szénanáthás tüneteket kiválthatják pollenek, háziállatok, lakáson belüli allergének, de szemviszketést, könnyezést okozhat például valamilyen kozmetikum is, amit akár naponta használunk, a torokviszketés pedig lehet keresztallergia tünete is.

Az allergológus ezért első körben alaposan kikérdez a panaszainkról, ezáltal leszűkíti az allergia teszttel vizsgálandó allergének körét. A fül-orr-gégészeti vizsgálaton látottak alapján fény derülhet akár arra is, hogy valójában orrpolip miatt dugul el az orrunk, vagy épp az állandó orrfolyás hátterében egy idült orrmelléküreg-gyulladás áll. A kiváltó okok skálája tehát széles, ezért az első lépés minden esetben az allergológus felkeresése.

Az allergén beazonosítása

- Ezt követően kerül sor az allergiavizsgálat elvégzésére. Az allergiavizsgálat történhet vérből vagy alkaros bőrpróbával, másnéven prick-teszttel. Allergiaszezonban csak vérből végzett allergiavizsgálatra van lehetőség, de erre kerül sor akkor is, ha a páciens várandós, kiterjedt bőrbetegsége miatt a bőrpróba nem kivitelezhető, vagy például az alkart borító tetoválások miatt a bőrreakciók pontos leolvasása nem lehetséges – magyarázza dr. Moric Krisztina. Az allergia vérvizsgálat előnye, hogy kis mennyiségű vérből, a vizsgálat típusától függően több – egy vérvételből akár 300 - allergént és annak komponenseit is vizsgálni lehet.

A laboreredmény önmagában nem diagnózis

Az allergiavizsgálat menetének utolsó lépése az eredmények kiértékelése, mely történhet a következő személyes vizit alkalmával, de távkonzultáció során is, ha valamilyen okból nem tudunk megjelenni a rendelőben.

Dr. Moric Krisztina kiemelte, hogy a teszt eredménye önmagában nem mérvadó, azt minden esetben a beteg tüneteivel összhangban kell értékelni. A diagnózis során az orvos egyaránt figyelembe veszi a fül-orr-gégészeti és a laborvizsgálat eredményét, illetve az beteg által elmondottakat. Ez alapján összeállítja az egyénre szabott kezelési tervet.

A kezelés lehet tüneti, ehhez a panaszok alapján megfelelő hatóanyagú készítményeket írja fel a kezelőorvos a beteg részére. Rendszerint antihisztamin tablettát kell szedni, mellette szteroid orrspray és szemcsepp segít a panaszokat enyhíteni.

A tüneti kezelés mellett létezik más lehetőség is, az allergén immunterápia. Ez tartós megoldást nyújt az allergiás tünetek ellen, ám ha valaki szeretné elkezdeni, időben fel kell keresnie allergológusát. A kezelést két hónappal az allergén növény pollenszórása előtt kell kezdeni, tehát ebben az évben májusig a parlagfű allergiások számára még van rá lehetőség.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mitől viszkethet a bőr? Ezek a betegségek állhatnak mögötte

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

allergia

Forrás: Allergiaközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához