Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: csütörtökön növekszik a labilitás, fokozódnak a panaszaink

orvosmeteorológia időjárás meteogyógyász orvosmeteo zápor napsütés

Egyre magasabb nedvességtartalmú légtömegek érkeznek – adta hírül a Meteo Klinika.

Sokféle humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai hatása van a labilizálódó légkörnek.

Frontérzékenyeknek nagyon kellemetlen következmények az erősödő labilitás miatt

Több terhelő hatás is éri az időjárás érzékenyek szervezetét csütörtökön. Annak ellenére, hogy front nem lesz, az egyre magasabb nedvességtartalmú levegő beáramlásával fokozódik a légköri labilitás, aminek többféle hatását megérezzük. Gyors változások zajlanak, egyre erősebb terhelés éri az idegrendszerünket. Sokan tapasztalnak ilyenkor fokozódó feszültséget, érthetetlen idegességet, fokozódik a bizonytalanság érzés, sokan szédülnek, homályos látás alakulhat ki. Szaporodnak a szív és légzési panaszok és a rosszullétek. Sok ember esetében jelentkeznek erősebben a szorongásos, pánikszerű reakciók. A kiterjedtebb csapadékzóna délnyugat felől érkezik és az esti órákban éri el a határainkat. Ennek hatására újabb jelentős humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai panaszok jelentkezése várható.

Szabadtéri programok

Lehetőleg használjuk ki még ezt a napot, mert csütörtöktől lényegesen változékonyabbra fordul az idő. Délnyugaton már most is többfelé számíthatunk csapadékra, és kellemetlen lehet a megerősödő légmozgás is. Délnyugaton már a hőmérséklet is jelentősen visszaesik, másutt viszont az erős napsütés elleni védekezésre kell figyelnünk.

Közlekedés, balesetveszély

Országosan kedvezően alakul a közlekedési helyzet, de délnyugaton elszórtan számíthatunk kisebb csapadékra és megerősödő szélre. Több probléma inkább abból adódik, hogy a meteogyógyászati helyzet jelentősen romlik, emiatt többen tapasztalhatnak fokozott figyelmetlenséget, illetve akár az agresszivitást is erősítő szokatlan feszültséget.

Milyen idő lesz?

Csütörtökön északkeleten számíthatunk tartósabban napos időre. Máshol gyakran takarhatják felhők a napot, és ezeken a tájakon eső, zápor kialakulhat, estétől délnyugaton pedig megdörrenhet az ég. Élénk, erős, néhol akár viharos lehet a délkeleti, keleti szél. Néhány fokkal enyhébb lesz a reggel, a minimumok 5 és 14 C-fok között alakulnak. A legmelegebb órákban 20 és 26 C-fok közötti csúcsértékeket mérhetünk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Miért fáj a mellkasom, amikor levegőt veszek?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához