Ezeket látta már?

Miért fáj a mellkasom, amikor levegőt veszek?

Miért fáj a mellkasom, amikor levegőt veszek?

A mellkasnál érzett fájdalom igen ijesztő tünet, hiszen akár súlyos problémát is jelezhet. Előfordulhat, hogy ez az érzés levegővétel során lép fel. Vajon ennek mik lehetnek az okai?

A mellkasi fájdalom sokféle formában jelentkezhet: az éles szúrástól, az égő érzésen át a tompa fájdalomig sok minden előfordulhat. Bizonyos esetekben a fájdalom felfelé halad a nyakon keresztül, akár az állkapocsba, de átterjedhet a hátra, illetve a kar(ok)ra is. A probléma igen ijesztő, hiszen több súlyos állapot is okozhatja a panaszt. A leginkább életveszélyes okok a szívet vagy a tüdőt érintik: éppen ezért, amennyiben erős, illetve nem múló mellkasi fájdalmat érez, mielőbb kérjen orvosi segítséget!

Honnan lehet tudni, hogy a szív problémája okozza a mellkasi fájdalmat?

Mellkasi fájdalom esetén gyakran szívbetegségre, szívinfarktusra gondolnak. Érdemes azonban tudni, hogy sok szívbetegségben szenvedő ember azt mondja, hogy inkább enyhe kellemetlenség érzésük van, amit nem igazán neveznének fájdalomnak (természetesen a hirtelen jelentkező, erős fájdalom esetén mindenképp gondoljunk erre is).

Leginkább a következő tünetek jeleznek szívproblémát:

  • égő vagy szorító érzés a mellkasban
  • légszomj
  • heves szívverés
  • hideg verejtékezés
  • gyengeség
  • szédülés
  • rossz közérzet
  • hányinger/hányás
  • vállba, karba kisugárzó fájdalom

Van, hogy levegővétel során lép fel a panasz

Szinte mindannyiunkkal előfordult már, hogy levegővétel során szúró mellkasi fájdalmat tapasztaltunk. Ezt gyakran kemény fizikai megerőltetés, illetve a levegő „beszorulása” váltja ki. Ekkor a panasz csupán igen rövid ideig tart - éppen ezért, amennyiben hosszabban fennáll a tünet, úgy a kiváltó okoknak fontos utánajárni! Ezek leggyakrabban a következők lehetnek.

Mellhártyagyulladás

A mellhártya egy olyan szövetréteg mely elválasztja a tüdőt a bordaívtől. Gyulladása mellkasi fájdalommal jár, mely légvételkor gyakran súlyosbodik. A panasz ezenkívül erősödhet még köhögéskor tüsszentéskor, illetve a törzs mozgatásakor. Gyakran kíséri láz, illetve légszomj.

Szívburokgyulladás

A szívburok a szívet körülvevő védő bélés. Az American Heart Association szerint a probléma gyakori tünete az éles szúró mellkasi fájdalom, mely légvételkor erősödhet. Az érzés általában a mellkas bal oldalát érinti (bár középen is érezhető olykor). A panasz jellemzően gyorsan fejlődik és kísérheti nehézlégzés, láz, gyengeség és heves szívdobogás is. A tünet fekvésénél általában rosszabbodik.

COPD

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) röviden egy hőrgőszűkülettel járó állapot, melynek során gyulladás lép fel.

Jelen van ekkor egyrészt egy idült hörghurut, melynek során a hörgők beszűkülnek és a váladékképződés fokozódik. Emellett megfigyelhető tüdőtágulás is, amikor a léghólyagok folyamatosan összeolvadnak majd elpusztulnak- emiatt úgynevezett levegőcsapdák keletkeznek, ami miatt a léghólyagok feszülni kezdenek, majd megrepednek. Ez pedig csökkenti a rájuk háruló nyomást. Tünetei közt szerepelhet nehézlégzés, levegővétellel fokozódó fájdalom, valamint köhögés. Érdemes tudni, hogy az állapot időszakosan fellángolhat, amikor a beteg fokozottabban tapasztalja a panaszokat.

Gyomorégés

A gyomorégést igen könnyű összekeverni a szív okozta problémákkal, sőt olykor még a szívinfarktussal is. Erős fájdalmat okoz ugyanis a szegycsont mögötti részen és ez az érzés légvételkor fokozódhat. Jellemzően akkor jelentkezik, ha túl sokat, túl hirtelen eszünk, illetve az arra érzékenyeknél bizonyos ételek is kiválthatják a panaszt (pl. erős fűszerek, paradicsom). Ilyenkor a gyomorsav feljut a nyelőcsőbe, ami maró fájdalmat okoz, mivel irritálja a nyelőcső nyálkahártyáját. Rendszerint este lefekvéskor jelentkezik. Érdemes tudni, hogy a gyomorégés a reflux egyik leggyakoribb tünete, melyre már igen hatásos terápiák léteznek.

Tüdőembólia

A tüdőembólia akkor alakul ki amikor egy vérrög a tüdő egyik erébe kerül és azt elzárja. Akár életveszélyes állapot is lehet, főleg akkor, amikor egy nagyobb rög egy főbb artériát zár el. Gyakran a végtagokban keletkező mélyvénás trombózis okozza a tüdőembóliát. Ilyenkor az érintett mellkasi fájdalmat, köhögést, szapora szívverést, légvételkor fokozódó fájdalmat, esetleg véres köpetürítést tapasztalhat. Ilyen esetekben mihamarabb orvosi segítség szükséges, hiszen életmentő beavatkozásra is szükség lehet!

Tüdőgyulladás

A tüdőgyulladás a tüdő fertőzéséből kialakuló állapot, melyet leggyakrabban vírusok, illetve baktériumok okoznak (bár más kórokozók, paraziták is generálhatják). Ilyenkor az egyik vagy mindkét tüdő léghólyagocskái begyulladnak, ami váladékos köhögést, lázat, hidegrázást légzési nehézségeket okozhat. A fájdalom mély lélegzetvételkor vagy fizikai aktivitás akkor súlyosbodhat. A probléma sokszor megfázás influenza után szövődményként jelentkezik. Legyengült immunrendszerű embereknél, kisgyermekeknél, illetve időseknél a probléma akár életveszélyes is lehet!

Fontos a kivizsgálás

Látható tehát hogy légzéskor fellépő, illetve az akkor súlyosbodó mellkasi fájdalmat számtalan probléma okozhatja, melyek lehetnek egészen banálisnak, de akár igen súlyosak is. Éppen ezért, amennyiben a fájdalom erős, illetve nem múlik, láz és/vagy szívpanaszok is kísérik, mindenképp orvosi kivizsgálás szükséges! Ilyenkor a szakember a panaszok alapján laborvizsgálatot, röntgent, CT-t, MR-t, ultrahangos vizsgálatot, EKG-t, gyomortükrözést javasolhat. Mivel a légzéskor fokozódó mellkasi fájdalom mindig egy tünet ezért annak kezelése a kiváltó ok függvénye.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nyom, fáj a mellkasa? Infarktust vagy pánikrohamot jelez?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

mellkasi fájdalom

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához