Ezeket látta már?

NNGYK: ha parlagfű allergiás, a hét második felében fellélegezhet!

allergia, tünetei, pollen, parlagfű, ételallergia

A hét elején a parlagfű virágporának koncentrációja országos átlagban nagyon magas, ugyanakkor a kedden és szerdán érkező lehűlés hatására csökkenhet a pollenkoncentráció, enyhülhetnek az allergiás tünetek.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) hétfőn közzétett pollenjelentése alapján a pollen szezon még egy ideid megkeserítheti az allergiások mindennapjait.

A parlagfűre érzékenyeknél folyamatosan közepes, erős tünetek jelentkezhettek, amelyek a pollenkoncentráció-emelkedés hatására fokozódhatnak, jelentkezhet az orr- és a szájnyálkahártya viszketése, orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés. A parlagfűre érzékeny allergiások számára fontos a megfelelő gyógyszerek szedése, valamint szükség esetén szakorvos felkeresése - ajánlja az NNGYK.

A csalánfélék virágpora jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, a kenderféléké alacsony-közepes, az ürömé, az útifűé és a libatopféléké alacsony, esetenként közepes szintet érhet el. Jelen van még a levegőben a pázsitfűfélék, a lórom, az ernyősvirágzatúak, illetve a rézgyom és a szerbtövis pollenje, országosan alacsony koncentrációban.

Helyenként még jelen van a levegőben a ciprus- és tiszafafélék, a hárs, illetve a fenyőfélék virágporából néhány szem, legfeljebb alacsony koncentrációban.

A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma országosan a közepes-magas, az Epicoccumé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A pollenallergia, parlagfű allergia leggyakoribb tünetei:

  • allergiás nátha (szénanátha) esetén: tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, orr-, torok-, szájpadviszketés, gátolt orrlégzés;
  • allergiás kötőhártya-gyulladás esetén: szemhéjduzzanat, szemviszketés, könnyezés, fényérzékenység, vörös szem;
  • allergiás hörgőasztma esetén: a hörgők fokozott érzékenysége miatt nehézlégzés, mellkasi sípolás, köhögés, fulladás.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Parlagfű allergia: ilyen tünetekkel kezdődik

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

parlagfű

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához