Ezeket látta már?

Mi derülhet ki a vérünkből? A vérvizsgálat akkor is hasznos, ha mindent rendben hiszünk

vérvétel vérvizsgálat eredmény vérminta labor

A vérvizsgálattal sokat eláruló pillanatfelvételt nyerhetünk az egészségi állapotunkról és az esetleges problémákról is.

A vérvizsgálat az egyik leggyakrabban alkalmazott diagnosztikai módszer. Talán nincs is olyan ember, aki élete során ne esne át rajta legalább egyszer. Ideális esetben évente érdemes elvégeztetni ezt a vizsgálatot, mert rengeteget megtudhatunk róla a szervezetünk állapotáról. A vérben számtalan olyan részecske, vegyület, biomarker és egyéb molekula található, melyek megmutatják, mennyire hatékonyan működnek a szerveink, de utalhatnak az esetleges betegségekre, problémákra, tápanyaghiányokra, gyulladásokra is.

Mi mindent találhatunk a vérben?

A vér rendkívül összetett testfolyadék. Életkortól, nemtől, életmódtól és persze egészségi állapottól függően változik, tulajdonképpen egyedinek tekinthető az összetétele. Ugyanakkor a vérben lévő anyagoknál meghatározott határértékek vannak, vagyis az tekinthető normálisnak, amely ezek közé a határértékek közé esik, az pedig kórosnak, ami ettől eltér.

A vérről a legtöbbünknek a vörösvérsejtek jutnak az eszünkbe, melyek az oxigén-anyagcserében játszanak nélkülözhetetlen szerepet. Ezek azonban a vérünknek csak kevesebb mint a felét alkotják, de így is több tízmilliót találhatunk belőlük egyetlen csepp vérben. A vörösvérsejtek mellett az immunrendszer részét alkotó fehérvérsejtek és a véralvadásért felelős vérlemezkék is vannak a vérben, a legnagyobb része pedig a vérplazma. Ez a halványsárga, vízszerű folyadék többek között fehérjéket, aminosavakat, zsírsavakat, antitesteket, elektrolitokat, hormonokat, vitaminokat tartalmaz.

A vérminta elemzése

A levett vért különböző módokon vizsgálják, elemzik. „Megszámolják” a vér sejtes elemeit (a vérlemezkéket, a fehérvérsejteket vagy a vörösvértesteket), vizsgálják a vér pH-értékét, a véralvadás gyorsaságát, a vérsüllyedést. Elemzik a plazma összetételét, a benne található molekulák arányát, meglétét vagy hiányát.

A vér vizsgálatára vonatkozó teszteket különböző csoportokba, ún. panelekbe osztják. Ezek általában bizonyos betegségek diagnosztizálására vonatkozó, specializált vizsgálatokat tartalmaznak. Ez az orvosok és a vérminták elemzését végző szakemberek munkáját is megkönnyíti, gyorsabbá, hatékonyabbá és olcsóbbá teszi a vérvizsgálatot. Vannak olyan tesztek, melyeket mindenkinél javasolt elvégezni (pl. a vércukorszintre vagy a koleszterinszintre vonatkozók), mások azonban bonyolultabbak lehetnek ennél. Azt se feledjük, hogy a vizsgálható vér mennyisége véges, vagyis minél több dolgot szeretnénk a vérből megtudni, annál több alapanyagra van szükség. A „túl sok” vér levétele egyáltalán nem kellemes, de általában felesleges is.

Végeztesse el megbízható helyen az egészségügyi szűréseket! Jelentkezzen be ITT!

Külön panelekbe sorolhatóak a hormonszinteket mérő vizsgálatok (melyre például a nőgyógyászati problémák vagy a meddőség okának felderítésére lehet szükség), a genetikai vizsgálatok, az allergiológiai és immunológiai tesztek, a fertőző betegségeket okozó mikrobák felderítését célzó szerológiai vizsgálatok. Célzott vizsgálatokkal mérhető, hogy bizonyos tudatmódosító szerekből, gyógyszerekből mennyi van a vérben. Bizonyos daganatos betegségek diagnosztizálásában segíthet, ha a vérben található tumormarkerek meglétét, mennyiségét vizsgálják.

Milyen betegségek diagnosztizálásában segíthet a vérvizsgálat?

A vérminta elemzése segíthet kideríteni, hogy van-e valamilyen, akut vagy krónikus gyulladás a szervezetben, van-e valamilyen allergiánk vagy fertőző betegségünk. A vese-, szív- és májbetegségek diagnosztizálásához is nélkülözhetetlen a vérvizsgálat. Hiánybetegségekre, felszívódási zavarokra, a szervezet elektrolit-egyensúlyának felbomlására is utalhatnak a vérvizsgálat során megállapított eltérések. Nagyon fontos a vérvizsgálat a hormonális és anyagcsere-problémák felderítésénél, a cukorbetegségtől a teherbeesési problémákig.

A vérvizsgálat nemcsak akkor hasznos, ha kifejezetten valamilyen betegség meglétére vagyunk kíváncsiak, hanem akkor is, ha ellenőrizni szeretnénk, hogy minden rendben van. Ezért lehet szükség például a terhesség alatt a rendszeres vérvizsgálatra. Bizonyos esetekben, például daganatos betegeknél, a többször is megismételt vérvizsgálat a terápia fontos része. Ilyenkor azt nézik, hogyan reagál a szervezet a kapott gyógyszerekre.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Laboreredmények a leleten: ezek a rövidítések mutatják, ha gond van

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vérvétel

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához