Hirdetés

Izomgörcsök (lábikragörcs)

Fájdalmas lábikragörcs kialakulhat az izom túlságosan nagy igénybevételekor (pl. sportversenyen), de minden különösebb ok nélkül is. Nagyon sokan szenvednek tőle éjszaka, amikor alvás közben jön elő. Ezek a görcsök nagy fájdalommal járnak, de általában maguktól megszűnnek.

Az izomgörcsök (lábikragörcs) tünetei

Egy bizonyos feszítő érzés gyorsan fájdalmas görcsbe rántja az egész lábikrát úgy, mintha egy láthatatlan erő próbálná elszakítani az izmokat. A görcs ideje alatt nehéz mozgatni a lábat. Néhány perc elteltével az izmok összehúzódása enyhül, majd elmúlik, de továbbra is fennmarad egy kellemetlen érzés, amely levertséghez, könnyebb végtagfájdalomhoz hasonlítható.

Az izomgörcsök (lábikragörcs) esetleges komplikációi

A lábikragörcs többnyire ártalmatlan, és komplikációk nélkül zajlik le.

Az izomgörcsök (lábikragörcs) kiváltó okai

Nem sokat lehet tudni arról, hogy mi okozza a lábikragörcsöt, és miért éppen éjszaka jön elő a leggyakrabban. Lehetséges, hogy a magnézium-, kálium- vagy folyadékhiány játszik szerepet a kialakulásában. Az esetek többségében a görcs teljesen egészséges embereknél fordul elő. Kialakulását több kockázati tényező is növeli: pl. diabétesz, keringési rendellenességek, idegrendszeri betegségek és bizonyos gyógyszerek szedése. A lábikragörcs leggyakrabban intenzív fizikai megterhelés vagy hosszantartó, erős izzadás után jelentkezik.

Mit tehet Ön izomgörcsök (lábikragörcs) esetén

- Elvégzi a megelőzésnél említett nyújtó tornagyakorlatot.
- Megfogja lábujjait, és óvatosan húzza lábfejét a térde felé. Így az izmok összehúzódását kiváltó erővel ellentétes irányú húzóerőt idéz elő, amitől a görcs enyhülhet.
- Ugyanez a hatás érehő el, ha megpróbál járni vagy több lábhajlítást végez.
- Masszírozza óvatosan az összehúzódott izomzatot!
Természetes gyógymódok:
- Dörzsölje be borókapálinkával vagy egyéb aromás alkohollal (pl. francia pálinkával)!
- Vegyen egy nyugtató fürdőt rozmaring vagy fenyő (tűlevél) kivonattal!
- Fedje be a lábikrát langyos borogatással vagy agyaggal!
- Zuhanyozzon meleg vízben!

Mit tehet az orvos izomgörcsök (lábikragörcs) esetén

Megállapítja, hogy lehet-e egy másik betegség a görcs eredete. Amennyiben a tünetek makacsul visszatérnek, gyógyszeres terépiát javasolhat: pl. magnézium tartalmú készítményt vagy izomlazítót.

Az izomgörcsök (lábikragörcs) megelőzése

A lábikragörcs megelőzése megkísérelhető az alábbi, naponta több alkalommal elvégzett nyújtó tornagyakorlat segítségével: Álljon szembe egy fallal, attól kb. 50 cm-re, majd karjait behajlítva támaszkodjon neki, de talpának egész felülete továbbra is érintkezzen a talajjal! Ezután tartsa magát 10-20 másodpercig ebben a pozícióban, melynek eredményeként enyhe feszülés érezhető a lábikrában! Lazítsa el izmait! Lehetséges, hogy néhány hét elteltével a görcs nem jelentkezik többé.
Az éjszaka ismétlődő görcsök adott esetben folyadékhiányból is származhatnak. Nagyon fontos tehát, hogy elegendő folyadékot fogyasszon: naponta legalább 1,5 litert.
A magnéziumhiány is okozhat görcsöket, így az elégséges táplálkozás elengedhetetlen. Magnéziumban gazdag ételek a növényi csírák, a gabonakorpa, a a lenmag, a dió, a köles, a teljes rizs és a hal. Hasznosnak bizonyulhat egy táplálékkiegészítő gyógytermék is.

Aktuális hírek

A vashiány 6 furcsa tünete

A vas a szervezet számára nélkülözhetetlen elem, mert biztosítja az oxigén eljutását a sejtekhez, vagyis a hiánya komoly problémákat okozhat. A vashiányt felismerni, amikor még a vérképen esetleg...

A hőhullámok a szívet is kikészítik

Egy új kutatás szerint összefüggés van a menopauza körüli hőhullámok és a szív- és érrendszeri betegségek közt, vagyis megdőlt az a nézet, hogy a szívbetegségek inkább a férfiakat sújtják.

Fehér foltok a körmön: ártalmatlan pöttyök?

A körmökön megjelenő fehér pöttyök, foltocskák nagyon gyakoriak, szinte minden ember észreveheti ezeket a kezén legalább egyszer. De érdemes ezekkel foglalkozni, esetleg bőrgyógyászati vizsgálatra...

Mekkora az ideális péniszméret? - Nők elmondták

Számtalan vicc forrása a kérdés, egy újabb kutatás szerint azonban végre megvan a megoldás, mit is mondanak erről a hölgyek. A PlOS One-ban megjelent tanulmány talán pontot tehet a talányra. 

Házi praktikák benőtt körmök ellen

A benőtt köröm tulajdonképpen azt jelenti, hogy a köröm éles, hegyes széle „belenő” a köröm mellett található, lágy, puha bőrrészbe, és ott nemcsak kellemetlenségeket, de erős fájdalmakat is...

Mikor kóros a menstruációs vér?

Bár nem a legkellemesebb, legesztétikusabb téma, a menstruációs vér meglepően sokat elárulhat a hölgyek egészségéről. Akárcsak a ciklus egyéb jellemzőit, ezt is érdemes figyelni, mert az esetleges...

további cikkek >>