Jelenlegi hely

Hirdetés

Tavaszi tisztítókúra gyógynövényekkel

Tavasszal hasznos lehet egy gyógynövény kúra, amely vértisztító hatással van szervezetünkre és energiával tölt fel minket.

Hirdetés

Itt a tavasz ideje, hogy szervezetünket felébresszük téli álmából a gyógynövények segítségével: ne de melyik mire jó?

Gyögynövény fáradtság ellen: a gyermekláncfű

A pitypang gyermekkorunk egyik kedvenc gyomnövénye volt, amellyel remekül lehetett játszani. Ám a pitypang a gyógynövények kategóriájában is helytáll, amikor virágzásba kezd, akkor érdemes elkezdeni egy kéthetes tisztítókúrát.

Naponta szedjünk fel öt szárat levelestől, jó alaposan mossuk meg, a virágokat szedjük le róla, majd nyersen fogyasszuk el, vagy salátának elkészítve is hatásos. A legyengült fáradt szervezetünket, pillanatok alatt energiával látja el, így pl. a tavaszi fáradtság ellen is hatásos. A népgyógyászat májtisztításra, epehajtásra is használja, kifejezetten tavasszal, salaktalanító kúra részeként.


A gyermekláncfüvet nyersen, vagy salátának elkészítve érdemes fogyasztani.

Köhögéscsillapítő gyógynövény: a kakukkfű

A kakukkfű leginkább mint konyhai fűszernövény ismert, pedig gyógynövényként is elsőrangú. Készítsünk reggelente egy pohár kakukkfű teát, amely szinte csodákra képes, felfrissíti egész szervezetünket, csillapítja a köhögést, és gyomrunkra is jó hatással van. Egy csésze meleg teához vegyünk egy kávéskanál friss kakukkfűhajtást, öntsük le forró vízzel, majd hagyjuk állni pár percig, és leszűrve kortyoljuk el.

Gyakran fáj a feje? Szüntesse meg gyógynövényekkel!

Vértisztító gyógynövény: a medvehagyma

A medvehagyma az utóbbi évek csodanövénye lett, tavasszal szinte medvehagyma lázban ég az egész ország. Ez az ifjú csodanövény kiváló vértisztító hatással rendelkezik, de a gyomor- és bélrendszert is képes kisöpörni a lerakodott salakanyagoktól.

Április és május elején a legtöbb kert és piac már tele van friss medvehagyma levelekkel, amelyeket még a virágzás előtt érdemes leszedni és frissen fogyasztani. A levelekből készíthető finom saláta, tehetjük szendvicsek tetejére, de elkészíthető főve akár a parajhoz hasonlóan is. 

Vigyázzunk, hogy össze ne tévesszük a gyöngyvirággal, amely mérgező. Sajnos van, hogy egyszerre hajtanak ki (lásd a képet alább) így nagyon könnyű a szedésnél összetéveszteni. Ilyen esetben menjünk az orrunk után: a medvehagymának átható fokahgyma illata van, míg a gyöngyvirág szagtalan. Dörzsöljük meg a levelét, hogy biztosan ne kerüljön gyöngyviráglevél a kosárba!


kép forrása: Erdőkostoló

 Hirdetés