Ezeket látta már?

Arra ébred fel, hogy összerándult a teste? Betegség előjele is lehet

ébredés felriadás lábrándulás oka

Tapasztalta már, hogy amikor az igazak álmát aludta, a teste hirtelen összerándult és felébredt?

A National Sleep Foundation becslése szerint a felnőttek mintegy 70%-a tapasztalja időközönként a jelenséget, ám a többség nem is emlékszik rá. Nos, ennek megvan a maga oka, és a tudomány igazolta magyarázatát.

A tudósokat régóta foglalkoztatja ennek az oka

A jelenséget hypnick rándulásként azonosították, vagy elalvó rándulásnak is hívják. Olyan, mint amikor zuhanunk, majd hirtelen megállunk a levegőben. Nagyon kellemetlen érzés, amit sokan nem szeretnek.

Egy ősi elmélet szerint, ilyenkor egy démon fojtogatja az embert – természetesen ez nem életszerű magyarázat. Az orvosok nem teljesen biztosak abban, miért ébredünk időnként ilyen kellemetlenségekre, ám több elmélet is létezik ezzel kapcsolatban. Az egyik ilyen feltevés, hogy egyszerűen csak az idegrendszerünk kapcsol kicsit nehézkesen alvó üzemmódba. Ahogy lassul a szívritmus, csökken a testhőmérséklet, úgy változik az izom állapota is, ami néha rándulásokat okoz - magyarázza Dr. Vida Zsuzsanna, a Budapesti Alvásközponttól.

A legreálisabb elmélet szerint a jelenség akkor következik be, ha valaki túl gyorsan alszik el, általában a kimerültség miatt. Ilyenkor a pulzus és a légzés túl gyorsan lassul le. Ha valaki gyorsan halad az alvás ezen szakaszán, akkor a szervezetet ez összezavarja, és azt kezdi érzékelni, hogy haldoklik. Ezután a szervezet gyorsan magához térít minket, hogy ne “haljunk meg”. Így megszűnik az általa hamisan érzett vészhelyzet, és újra visszatér a szervezetünk rendes működése.

A szakértők kimutatták, hogy ezen rándulásokat megnöveli a koffein vagy az alkohol, illetve a dohányzás

Vannak módszerek rá, hogyan lehet elkerülni ezt a kellemetlen érzést. Például igen jó hatással van az alvás minőségére ha délután kettő óra után már nem fogyasztunk semmit sem, ami koffeint tartalmaz, és elalvás előtt relaxálunk. Elalvás előtt fél órával ki kell kapcsolni a tévét, a számítógép képernyőjét és a telefont – ezek ugyanis rontják az alváshoz és regenerálódáshoz szükség hormon, a melatonin termelődését. Ugyanígy nem tanácsolt az esti órákban alkoholos italt fogyasztani vagy munkahelyi levelezést olvasni.

Fontos: a hipnikus rándulások alapvetően ártalmatlanok, ám ha nagyon rendszeresen előfordulnak, azzal romolhat az éjszakai alvás minősége, és értékes időt rabolhatnak el pihenéstől. Éppen ezért javasolt ilyen esetekben, hogy a fenti módszerek mellett keressen fel mielőbb alvásgyógyász szakorvost.

RDB is állhat a hátterében

Az éjszakai rángatózás hátterében sok minden állhat, például az RBD nevű alvászavar is. Az RBD - rapid eye movement behavior disorder, vagyis gyors szemmozgásos alvászavar - egy szerencsére nem túl gyakori alvási rendellenesség, mely a becslések szerint a világ lakosságának csupán 0,5%-át érinti. A betegség nem súlyos, de annál kellemetlenebb, hiszen a beteg öntudatlanul rángatózik, rúgkapál álmában.

Eddig nem tudták, mi okozza a betegséget, de egyes kutatások során sikerült néhány tényezőt beazonosítani, ami szerepet játszhat az RBD kialakulásában, és amiről a kutatók úgy gondolják, hogy előfutára lehet olyan neurodegeneratív betegségeknek, mint a Parkinson-kór.

A kutatásoknak köszönhetően pontosabb információik vannak a betegségről így például, hogy az RDB előfutára lehet a Parkinson-kórnak és az időskori demenciának - mondta el Dr. Ronald B. Postuma, a montreali McGill Egyetem Egészségügyi Központjának egyik szakembere.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet szerint milliós nagyságrendre tehető az alvászavaroktól szenvedők száma. A felnőtteket, tizenéveseket és gyermekeket egyaránt érintő alvászavarok hozzájárulhatnak az elhízáshoz, a rákos betegségek kialakulásához sőt, tartósan fennálló esetben halálhoz is vezethez.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Az elalvás rángatózása általában ártalmatlan, és általában nem igényel orvosi vizsgálatot. Ha azonban a rángások problémákat okoznak, ezt tisztázni kell. Orvoshoz kell fordulni, ha az elalvás rángatása lehetetlenné teszi a pihentető alvást. Ez lehet pszichológiai probléma vagy úgynevezett nyugtalan láb szindróma. A legtöbb esetben a kezelés pozitív szövődményhez vezet további komplikációk nélkül. A legtöbb esetben azonban nem történik kezelés.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Viszkető lábak: ilyen, amikor érszűkület okozza

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

álmatlanság

Forrás: Magyar Alvás Szövetség
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához