Ezeket látta már?

Hasmenés: ebben az esetben már gyógyszer kell rá!

hasmenés, görcsök, gyógyszer, rehidratáló oldat

A nyár egyben a hasmenéses megbetegedések egyik fő időszaka is. A kirándulások, a távoli tájakra való utazások és az idegen konyhák főztjének fogyasztása sok esetben hasmenéses panaszokba torkollhat.

Mindezekért a hasmenést kiváltó, sok esetben a hazai "gyomor" számára szokatlan mikrobák okolhatók, amik a bélflóra összetételére is hatással vannak.

Legfontosabb teendő: a folyadékpótlás

Hasmenés esetén elsődleges feladat az elveszített folyadék pótlásáról való gondoskodás. Egyre több szakmai szervezet és szakember vallja azt napjainkban, hogy nem csupán arra kell figyelni, hogy folyadék jusson a szervezetbe, hanem lényeges annak az összetétele is, azaz a só- és cukortartalom. A hasmenés okozta kiszáradás megelőzésére ideálisnak az ún. rehidráló oldatok fogyasztása tűnik, amiket kb. óránkénti gyakorisággal, apró kortyonként kell meginni. Ezeknek a rehidráló oldatoknak a készítéséhez alkalmas porok a gyógyszertárakban vény nélkül is kaphatók,- csupán kiforralt és lehűtött vízzel kell összekeverni azokat.

Amennyiben nem áll rendelkezésre gyári formuláció, szükséghelyzetben otthon, házilag is készíthető rehidráló oldat, a következő recept szerint:

  • 1 teáskanál konyhasó és
  • 8 teáskanál kristálycukor
  • 1 liter vízben oldva
  • 1 csésze narancslé vagy két banán hozzáadásával

Ha menni kell, menni kell...

Bár rendkívül kellemetlen, hogy a hasmenés a mellékhelyiséghez köti a betegeket, a logikus gondolkodás arra a következtetésre vezet, hogy aminek távoznia kell, az távozzon, azaz, ha menni kell, akkor menni kell... és nem is biztos, hogy muszáj gyógyszerekkel csillapítani a hasmenést.

Az akut hasmenést az esetek jelentős részében vírusok vagy baktériumok okozzák. A rendelkezésre álló és a mindennapi gyakorlatban alkalmazott gyógyszerek elsősorban a hasmenés tüneteinek az enyhítésére irányulnak, nem pedig az ok felszámolására. Antibiotikumok adagolásának a bakteriális eredetű hasmenés esetén sincs szakmailag alátámasztott egyértelmű indoka; egyrészt bakteriális tenyésztésre csak nagyon ritkán kerül sor, másrészt az antibiotikumos kezelés sem rövidíti le jelentősen a gyógyulási időt

Vény nélkül kapható patikaszerek

A hasmenés jelentette kínok enyhítése érdekében sokan patikaszerekhez nyúlnak.

Az egyik legismertebb és leggyakrabban alkalmazott hasfogó hatóanyag a loperamid, ami a bél perisztaltikus mozgását mérsékli, és ilyen módon teszi a hasmenéses epizódokat ritkábbá. Tény azonban, hogy ez a fajta hatásmechanizmus valamelyest visszatartóztatja a bélcsatornában a kórokozókat, és gátat szabhat azok ürülésének. A loperamidos szerek csak 12 év fölött alkalmazhatók, egyszeri 2 mg és napi maximum 12 mg dózisban. Ennél nagyobb adagok már túlzott "hasfogó" gyógyszerhatáshoz és székrekedés megjelenéséhez vezethetnek.

A hazai gyógyszerpiacon újnak számít a racekadotril, aminek a felnőttek számára formulált készítménye vény nélkül megvásárolható. Ez a gyógyszer a bélből való fokozott vízelválasztást hatásosan mérsékli, azaz csökkenti a székletürítési gyakoriságot és a székletmennyiséget, ugyanakkor nem akadályozza a kórokozók szervezetből való távozását.

A régi "klasszikusoknak" tekintett patikaszerek is beve(t)hetők a panaszok enyhítésére, így a kórokozókat a felületükön megkötő, majd a széklettel együtt eltávolító aktív szén vagy kaolin, illetve azokhoz hasonló hatásmechanizmusú dioszmektit. Ezek már kisgyermekkortól kezdve biztonságosan alkalmazhatók hasmenés esetén.

A bélfalat bevonó, annak az ingerlékenységét csökkentő zselatin-tannátos szerek is megpróbálhatók a kellemetlenség enyhítésére.

Mivel a hasmenés minden esetben a bélflóra egyensúlyának a felborulásával jár, minél korábban, már a hasmenéses időszakban is, gondolni kell a jótékony bélbaktériumok visszatelepítésére és azok életterének támogatására pre-, illetve probiotikumok szedésével.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Zöld színű a székletem, aggódnom kell?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hasmenés

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához