Ezeket látta már?

Favipiravir: sok covid beteg feleslegesen szedte a gyógyszert?

favipiravir, koronavírus, covid, gyógyszer

Magyarországon többen is feleslegesen használták a koronavírus elleni gyógyszert - derül ki egy friss magyar kutatásból.

Magyar kutatók vizsgálták a favipiravirt, arra voltak kíváncsiak, hogy enyhe és közepes covid fertőzés esetén milyen védelmet ad. Az korábban megerősítést nyert, hogy a súlyos covid fertőzés korai szakaszában hatékonyan alkalmazható a gyógyszer., most azonban a kutatók azt találták, hogy enyhe fertőzés esetén felesleges volt a szedése.

A vizsgálatok során azt találták, hogy a közepesen súlyos fertőzöttek esetében a favipiravir 59 és 42 százalékkal csökkentette a vírus kiürülését.

A vizsgálat eredménye szerint az enyhe koronavírus fertőzés esetén a favipiravirnak semmilyen pozitív haszna nincs, mivel nem nem járul hozzá a vírus gyorsabb kiürüléséhez, azaz feleslegesen használták azoknál a betegeknél, akiknek csak ambuláns ellátásra volt szükségük.

A favipiravirt 10 éve engedélyezték influenza ellen

A favipiravirt eredetileg 10 éve Japánban engedélyezték az influenza kezelésére, és már akkor kiderült, hogy más RNS-vírusokkal szemben is hatékony lehet, de a gyógyszer nem terjedt el világszinten. Ezen a koronavírus megjelenése változtatott: a favipiravir koronavírus elleni hatásosságát először Kínában vizsgálták, és 2020 márciusától ajánlották covid ellen, majd a világ több országában is elkezdték alkalmazni.

A favipiravir egy széles spektrumú vírusellenes vegyület, amely in vitro és állatokban in vivo hatásosan gátolja a SARS-CoV-2 vírus szaporodását. Több tudományosan ellenőrzött közlemény szerint a korai favipiravirkezelés csökkentette a fertőzöttekben a vírusterhelést, így gyorsította a gyógyulásukat.

Az MTA 2022-ben rávilágított a favipiravir korlátaira, de szembetalálta magát az OGYÉI-vel, ugyanis a gyógyszerhatóság rémhírterjesztésre vonatkozó feljelentése kutatókat is érintett. Az MTA akkori álláspontja igazodott több tanulmányhoz, ami 2021 végére jelent meg, és azt találták, hogy a nagyobb számú betegen végzett vizsgálatokban a favipiravirkezelés nem bizonyult kellően hatékonynak. A szakirodalom alapján a favipiravir antivirális hatékonysága korlátozott, függ a kezelés megkezdésének időpontjától és időtartamától, valamint az alkalmazott dózistól. Végül a gyógyszer fejlesztésével 2022 év végén leálltak, mivel az új variánsok ellen már nem adott jelentős védelmet.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Long covid: még most is sokakat érint az ólmos fáradtság

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

long covid

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához