Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: szokatlan panaszokat okoz az afrikai meleg hétfőn! Eddig tart a megterhelés

orvosmeteorológia front ma időjárás meteogyógyász meleg

Sokak szervezetét megterheli a most következő hőmérséklet ingadozás.

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint sokak szervezetét megterhelheti a hét első napján várható hőmérséklet ingadozás.

Ömlenek be az afrikai eredetű meleg légtömegek. Az időjárás-érzékenyek számára igen megterhelő ez a humánmeteorológiai-orvosmeteorológia helyzet.

Szokatlan nyári idő okozta panszok

Folyamatosan érkeznek a szokatlanul meleg légtömegek a Kárpát-medencébe

Kifejezetten nyárias az idő, messze az ilyenkor szokásos értékek felett alakul a hőmérséklet. Sokan nem is értik hogy az ilyen frontmentes "szép időben" miért lehetnek erős panaszaik?

Az időjárás-érzékenység egyáltalán nem azonos a frontérzékenységgel, mert nem csak a frontok jelentenek terhelést a szervezetünkre. Jelenleg is ilyen helyzet áll fenn, az afrikai légtömegek beáramlása és a fokozott napi hőingás nagyon is megterhelő sok ember szervezete számára. Minden ember szervezete más és emiatt különböző mértékben és különböző tünetekkel reagálunk a változó időjárási hatásokra. Az időjárás-érzékenység ma már eredményesen kezelhető, de ehhez alapos meteogyógyászati kivizsgálás, és személyre szólóan megállapított kezelés szükséges.

Hétfőn is sokan tapasztalják az ismétlődő fejfájásokat, a vérnyomás napközbeni ingadozását, az érthetetlen okból fellépő szédüléseket és rosszulléteket, mellkasi diszkomfortokat. Fellobbanhatnak a gyulladásos folyamatok, és a sok napsütés ellenére is szokatlan fáradtságot, lehangoltságot tapasztalhatunk. Ekkor bizony gondolnunk kell a fokozott időjárás-érzékenységre!

Szabadtéri programok

Most kell kimenni a szabadba! Igazán kedvezőek lesznek a feltételek, csapadék nem várható, és a szél is moderált marad. Egyre erősödik az UV-sugárzás, már mindenkinek fontos a megfelelő bőrvédelem, az érzékenyebb bőrűek pedig már kerüljék a déli napot. Jó a levegőminőségi helyzet is, és még nem túl magas a pollenkoncentráció. Számítsunk viszont jelentős napi hőingásra!

Pollen, allergia:

A szélnek köszönhetően viszonylag még kedvező a pollenhelyzet, de lassan romlik. Jelen van a kőris, a tölgy, a fenyő, a pázsitfű és az eperfa pollenje is.

Milyen idő lesz hétfőn?

Hétfőn is marad a kora nyárias idő, hajnalban 5-14, délután 24-28 C-fokot mutatnak majd a hőmérők. A Dunántúlon fátyolfelhők szűrhetik a napsütést, keletebbre derült lesz az ég. Esni sehol sem fog. A délkeleti szelet sokfelé élénk, a Dunántúlon és délen néhol erős lökések kísérhetik.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezt töltse a poharába! Már ezzel a hétköznapi dologgal is sokat tehet a szívéért

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához