Ezeket látta már?

Rendszeres éjszakai vizelés: ilyen, ha magas vérnyomás okozza

Gyakori éjszakai vizelés oka szívelégtelenség

A belgyógyász figyelmeztet: az éjszakai vizelés hátterében magas vérnyomás és szívelégtelenség is állhat.

Ha éjszaka többször érezzük szükségét a vizelésnek, és ez gyakran előfordul, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, hogy kiderítsük, pontosan mi az oka a tünetnek. Férfiak leginkább prosztata problémára szoktak gyanakodni, nők pedig elsősorban hólyaghurutra, de dr. Petróczy Natália, a KardioKözpont belgyógyásza, magas vérnyomás specialista arra figyelmeztet, hogy magas vérnyomás és szívelégtelenség is állhat a háttérben.

Nocturia – gyakori éjszakai vizelés

Ha éjszaka egyszer kell valakinek vécére mennie, az még normálisnak tekinthető, bár ideális esetben 7-8 órát végig lehet aludni vizelési inger nélkül is. Amennyiben azonban 2-nél több alkalommal kell vizelés miatt felkelni, az már kóros jelenség, amit nocturiának hívnak.

Ennek számos oka lehet, köztük olyan könnyen megszüntethetők, mint az esti jelentős mennyiségű folyadékfogyasztás, nagyobb mennyiségű alkohol- vagy koffeinfogyasztás, és olyan súlyosabb problémák is, mint a cukorbetegség, alvási apnoé, a húgyhólyag kontrolljának zavara, a prosztata megnagyobbodás, és még számos - gyakran urológiai – kórkép. A kivizsgálások során az is kiderülhet, hogy a vese működési zavara okozza a gyakori éjszakai vizelési ingert, és ilyenkor szóba jöhet a kardiológiai kivizsgálás lehetősége is. De vajon miért lehet erre szükség?

A gyakori éjszakai vizelés olyan probléma, ami akár magas vérnyomásra és ezzel összefüggésben vesekárosodásra utalhat. Ennek a két betegségnek az összefüggései kétirányúak. A magas vérnyomás vesekárosodást is okozhat, márpedig mivel a vese fontos feladata a kiválasztás, a salakanyagok kiszűrése, így ez a funkció is komolyan sérülhet. Innentől kezdve pedig beindulhat egy ördögi kör, hiszen a vesekárosodás tovább emeli a vérnyomást, ami pedig növeli a szívbetegség és a stroke rizikóját.

– ismerteti Petróczy doktornő.

Így okozhat a magas vérnyomás gyakori éjszakai vizelést

Az összefüggések megértéséhez tudni kell azt is, hogy a magasvérnyomás betegséghez sok esetben társuló bal szívkamra elégtelenség esetén a nagy vénákban megnő a nyomás, és tipikus pangásos tünetek alakulnak ki, mint a kéz-, lábdagadás, boka ödéma. Ezzel összefüggésben a vizelet kiválasztásban is zavar alakulhat ki, ami miatt átmenetileg felhalmozódik a szervezetben a folyadék. Az esti lefekvés után azonban ez a folyadék visszajut a keringésbe, mert a pihenő szív ilyenkor több vért képes juttatni a vesékbe, ami fokozottabb munkába kezd. Ennek a folyamatnak az eredménye is lehet tehát az éjszakai gyakori vizelés. Ugyanakkor azt is fontos észben tartani, hogy a magas vérnyomásban alkalmazott vízhajtók is okozhatnak gyakori éjszakai vizelést!

Bár a magas vérnyomásnak ritkán vannak árulkodó tünetei, mégis annak, aki többször is tapasztal szokatlan jeleket, például gyakori éjszakai vizelést, mindenképpen ajánlott a kardiológiai kivizsgálás. Amennyiben nincsenek tünetek, de a családban már előfordult ez a betegség, szintén fontos lenne a rendszeres orvosi ellenőrzés, ugyanis a betegségre való hajlam örökölhető.

– ismerteti dr. Petróczy Natália, a KardioKözpont belgyógyásza, magas vérnyomás specialista. - A magas vérnyomást feltétlenül kezelni kell a komoly szövődmények elkerülése végett. Pontosan beállított gyógyszerekkel és megfelelő életmóddal akár a stroke, a szívinfarktus, és más komoly betegségek is megelőzhetők.

A szívelégtelenség is járhat ilyen tünettel

Az éjszakai gyakori vizelés hátterében a szívelégtelenség is állhat – amely az esetek egy részében a magas vérnyomás talaján alakul ki. A szív csökkent teljesítőképessége miatt nem képes teljes mértékben ellátni feladatát, ami nem csupán a friss vérnek az artériákba történő pumpálása, hanem a vénákban lévő vér visszaszívása is. Ha ez nem működik tökéletesen, a vér a lábakban pangani kezd, ödéma alakul ki. Éjszaka, fekvés közben a lábak kötőszöveteiben felhalmozódott ödéma azonban elkezd felszívódni, több folyadék áramlik a szív felé, javul az erekben a keringés. Az érpályákban a nappali állapothoz képest viszonylagos folyadékfelesleg képződik, amit a vesék kiválasztanak – ezért ismétlődhet újra és újra az éjszakai vizelési inger.

Amennyiben a kivizsgálás során az derül ki, hogy szívelégtelenség okozza a tüneteket, feltétlenül szükséges a kezelés. Az életmódban a legfontosabb teendők a megfelelő táplálkozás és a mozgás bevezetése, hogy minél könnyebb legyen a szív munkája. A gyógyszerelésnek pedig kettős célja van: egyrészt javítja a szív pumpafunkcióját, másrészt csökkenti a testben lévő folyadék mennyiségét, hogy ezzel is enyhíthető legyen a szívre nehezedő nyomást. Ezen célok eléréséhez az alapos kardiológiai kivizsgálás után tud dönteni a szakorvos a szükséges gyógyszerek típusáról, azok megfelelő kombinációjáról.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szédülés: nem a vérnyomása okozza, ha ilyen testhelyzetben is tapasztalja!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

magas vérnyomás

Forrás: Kardioközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához