Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: szombaton vonuló ciklonok közé kerülünk, megterhelő lesz

orvosmeteorológia időjárás front ma meteogyógyász tavasz szél zápor

Az átvonuló ciklonok frontrendszerei az ország területére is belógnak – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Tőlünk északra és délre is ciklonok frontrendszere halad nyugatról keletre. Országosan jelentősen eltérő humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetet alakítanak ki.

Frontérzékenyeknek különböző terheléseket okoznak a térségünkben elvonuló, ide is belógó ciklonok

Alaposan megterheli a frontérzékeny emberek hétvégéjét a térségünkben elhaladó ciklon rendszer.

Ezek frontjai belógnak az ország északi illetve déli területei fölé is, és határozottan érezhető lesz a hatásuk. További terhelő tényező az átlagosnál hűvösebb, az ország nagy részén fényszegény idő, az elszórtan előforduló csapadék és az élénk légmozgás. A hőérzet határozottan elmarad az ilyenkor szokásos értékektől. A fagyveszélyes területeken még gyenge fagyokra is számíthatunk a kora reggeli órákban.

Az országosan változékony időben az északabbi területeken határozottan érezhető lesz a közeli kettősfront hatása. Főleg itt erősödhetnek meg az ingadozó vérnyomásos és görcsös panaszok. Erősebben jelentkezhetnek a kopásos ízületi fájdalmak, a változó hatások erősítik a szédüléses és szorongásos panaszokat. Fáradékonyabbak, figyelmetlenebbek lehetünk. Nő a felsőlégúti fertőzések kockázata, fontos a megfelelő réteges öltözködés.

Szabadtéri programok

Nem számíthatnak különösebben jó időre a kültéri programokat tervezők szombaton. Kevés lesz a napsütés, elszórtan csapadék is várható és a szokatlanul hűvös időben még sokat ront a hőérzetünkön a megerősödő északias szél is. A frontérzékenyeknek további gondot jelenthet térségünkben vonuló frontok határozottan megérezhető hatása is. Egyébként előny a tiszta levegő, de fontos a réteges öltözködés.

Balesetveszély

Sokfelé zavarhatja a közlekedőket zápor, zivatar és a megerősödő szél. Hajnalban ismét lehetnek fagyos területek. Az összetett ciklon helyzetben sok ember esetében jelentkezhetnek fokozott figyelmetlenséggel járó terhelő hatások.

Milyen idő lesz?

Szombaton keleten, délkeleten számíthatunk hosszabb napos időszakokra, máshol több felhő lesz az égen, és időnként eső, zápor, délután néhol egy-egy zivatar is kialakulhat. Többfelé élénk lesz a légmozgás, de nyugaton és északnyugaton erős északi-északnyugati széllökésekre is számítani kell. Kora reggel -2 és +6, délután 12 és 18 C-fok között alakul a hőmérséklet – ígéri az Időkép előrejelzése.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Újabban berepedezik a szájzuga? Ezt az ásványi anyagot hiányolhatja a szervezete

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához