Hirdetés

Ételallergia és ételintolerancia: nem azonos fogalmak!

Sokszor ételintolerancia áll évek óta megmagyarázhatatlannak vélt emésztési problémák hátterében. Az ételintolerancia nem az ételallergia másik neve, előbbiért az emésztőrendszer, utóbbiért az immunrendszer a felelős. A puffadással, gyomorfájdalommal, bélbántalmakkal, székelési panaszokkal, olykor bőrproblémákkal, fejfájással járó ételintolerancia panaszai megfelelő diétával gyógyszer nélkül orvosolhatók.

Az ételallergia heveny immunválaszt vált ki, amint egy falat allergizáló ételt elfogyaszt a beteg: az arc, a torok azonnal vagy rövid időn belül megduzzadhat, csalánkiütés, viszketés, hasfájás, hányinger alakulhat ki, nehézlégzés, szédülés, ájulás is bekövetkezhet, súlyos esetekben anafilaxiás sokk is lehet a következmény, ami a légutak szűkülete, a vérnyomásesés, valamint a gyors szívdobogás következtében akár életveszélyt is okozhat.

Ezzel szemben az ételintolerancia tünetei nem azonnal, hanem órákkal vagy akár egy-két nappal az adott alapanyag vagy étel elfogyasztása után jelentkeznek, leggyakrabban puffadás, gyomorbántalmak, bélpanaszok, hasmenés vagy székrekedés, olykor bőrproblémák vagy fejfájás formájában, a tünetek súlyossága pedig – eltérően az ételallergiától – függ az elfogyasztott étel mennyiségétől is. Mivel a negatív hatás nem azonnali, a mindennapokban nehéz rájönni az ételintolerancia ok-okozati összefüggéseire.

Az ételintoleranciát nem az immunrendszer váltja ki, hanem az emésztőrendszer, amely érzékeny egyes tápanyagokra, s azokat nem tudja megfelelően lebontani – magyarázza dr. Takáts Alajos belgyógyász-gasztroenterológus főorvos, a Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság (MAPPET) vezetőségi tagja. A tejre például lehet valaki allergiás, ekkor a tejfehérje (kazein) vált ki allergiás reakciót. Ugyanakkor akinél egy allergiavizsgálat nem mutatja ki a tejallergiát, az is lehet beteg a tejtől, ha ételintoleranciája van, ez esetben ugyanis a tejfehérjét az emésztőrendszere nem tudja megfelelően lebontani, s erre a fehérjére ellenanyag képződése kezdődik meg.

Az ételintolerancia immunglobulin G (IgG) ellenanyag-vizsgálattal a vérből kimutatható. Több mint kétszázféle ételről – gabonákról, zöldségekről, gyümölcsökről, húsokról, fűszerekről – számszerűsíthető, hogy azokra milyen mértékben érzékeny (intoleráns) a szervezet. Az ételintoleranciát gyógyítani nem lehet, viszont a laboratóriumi vizsgálati eredmények nyomán összeállított diéta – tehát a panaszt okozó ételek, alapanyagok elhagyása – gyógyszeres kezelés nélkül megszüntethet akár évek óta fennálló problémákat is.

– A már széles körben ismert lisztérzékenység is ételintolerancia, azonban a köztudatban ma még nincs benne, hogy nemcsak a gabonaszármazékok vagy a tejtermékek, hanem sok más „gyanú felett álló” élelmiszer is okozhat kimutatható szervi elváltozások nélküli emésztési panaszokat. Sokan hosszú évek vagy akár évtizedek óta élnek együtt emésztési problémáikkal, gyomorbajaikkal, bélpanaszaikkal, amelyeket sok-sok orvosi vizsgálat után is megmagyarázhatatlannak vélnek, s beletörődnek abba, hogy együtt kell élni a tünetekkel. Pedig a tüneti kezelést szolgáló gyógyszerek helyett lehetséges, hogy csak néhány ételt ki kellene hagyniuk az étrendjükből, s megszűnnének az ételintolerancia okozta gyötrő tüneteik – hangsúlyozza Takáts Alajos.

További információ:
Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság
www.mappet.hu

Aktuális hírek

Aszalás és szárítás - Tartósítsunk adalékanyag nélkül!

Az ételek aszalása és szárítása az emberiség egyik legrégibb módszere a tartósításra. Elődeink általában a húsféléket tartósították így...

5 betegség, ami életmóddal gyógyítható

Mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy az életmód jelentős hatással bír bizonyos betegségek megelőzésében, sőt gyógyításában. Dr. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke a...

Fogamzásgátlás trombózis után - mit válasszak?

A hormonális fogamzásgátlók köztudottan megnövelik a vérrögök kialakulásának esélyét, ezért ha már valakinél előfordult mélyvénás trombózis, úgy abban az esetben fokozott odafigyelést igényel a...

A nyári fejfájás 3 leggyakoribb oka

Amikor a napi középhőmérséklet tartósan magasan van, nem csak a krónikus betegek és az idősek érezhetik levertnek magukat. Kifejezetten a hölgyeket sújthatják a fejfájások, migrének. Hogyan...

Káliumhiány: nagy bajokat okozhat

A szervezetünk számára legfontosabb ásványi anyagok között találjuk a káliumot is, melynek nagy szerepe van többek között a vérnyomás szabályozásában, hozzájárul a jó emésztéshez, valamint a szív...

Bravúros tüdőértágító műtétet hajtottak végre Debrecenben

Bemutatták a Debreceni Egyetemen végzett első magyarországi tüdőér-tágítás felvételeit. A nemzetközi orvoscsoport július 15-én két tüdőembólián átesett betegen hajtotta végre a beavatkozást a...

további cikkek >>