Az allergiák, így az ételallergia is, bármely életkorban kialakulhatnak, egy új kutatás szerint felnőtt nőknél gyakrabban, mint férfiaknál. De vajon mi lehet ennek az oka és honnan tudhatjuk, hogy valóban allergiás reakciót mutatunk valamely élelmiszerre?
Az élelmiszerek forgalmazásakor döntő szerep jut a laboratóriumi vizsgálatoknak, és legalább ennyire fontos a megfelelő jelölés is.
A bőrtünetek és az ételallergiák közötti kapcsolat: mit mondanak a szakértők? Az ételallergiák és azok bőrtüneteinek kezelése terén az elmúlt évben jelentős előrelépések történtek.
Viszkető kiütések, piros foltok, csalánkiütés – néha elég egy falat mogyoró vagy egy korty tej, és a bőrünk azonnal jelez. Az ételallergia nemcsak gyomorbántalmakat okozhat, hanem látványos és kellemetlen bőrtüneteket is.
A hisztaminintolerancia tehát nem csupán egy újabb „érzékenység”, hanem egy komplex, de jól kezelhető állapot, amelynek kulcsa az étrendi egyensúly.
Az allergiateszt (bőrpróba; prick-teszt), egy egyszerű, gyors és fájdalommentes vizsgálat, amely segít kimutatni, hogy a beteg allergiás-e bizonyos anyagokra, például pollenekre, házi poratkára, állati szőrre, élelmiszerekre vagy különböző vegyi anyagokra.
Tejallergia, laktózintolerancia esetén is fogyasztható, inzulinrezisztenciások étrendjébe is beilleszthető kuglóf recept.
Az ünnepi asztal egy igazi aknamező lehet - a gasztroenterológus elmondja, mire figyeljünk!