Hirdetés

Edzés után fehérjét! Na de milyet és mennyit?

A fehérjéknek a sportban betöltött szerepe, a teljesítményre gyakorolt hatása, az egyik legtöbbet kutatott és vitatott terület a sporttáplálkozással foglalkozó szakemberek, az edzők és a sportolók körében. A témát Angyal Viktória, a Sportorvosi Központ sportdietetikusa segít körbejárni.

Mik azok a fehérjék?

 Az emberi szervezetben 20 féle nitrogén tartalmú aminosavból felépülő fehérjelánc található meg, amelyek nagyon fontos sejtépítő funkciót látnak el. Bizonyos aminosavakat szervezetünk képes előállítani megfelelő arányban, némelyekhez azonban a csak a táplálékkal tudunk hozzájutni. Biológiai értékük alapján megkülönböztetünk teljes értékű fehérjéket (állati fehérjék), amelyek tartalmazzák az esszenciális aminosavakat, optimális arányban, illetve nem teljes értékű fehérjéket (növényi fehérjék).

Mi határozza meg a fehérjeszükségletet?

A fehérjeszükségletet befolyásoló tényezők közé tartozik az életkor, a nem, a fizikai és egyészségi állapot, - ezen belül is főként a tápláltsági státusz - illetve a végzett fizikai aktivitás mértéke. Mind a versenyszerűen sportolók, mind a szabadidős sportokat végzők esetében a nagyobb fizikai terhelés egyértelműen növeli a fehérjeszükségletet, így ezt a fokozott igényt mindenképpen szem előtt tartva kell a sportoló étrendjét összeállítani. A fehérjepótlás mindamellett, hogy az építő folyamatokat segíti, a zsírmentes izomtömeget növeli és a regenerálódást is támogatja. Az optimális fehérjeszükségletet megállapítását azonban feltétlenül sportdietetikusra érdemes bízni, mert az elégtelen bevitel is, de a túlzott fogyasztás is teljesítményromláshoz vezethet, ezen kívül különböző betegségek kockázati tényezőjét hordozhatja magában.

Milyen típusát mikor fogyasszuk?

Az edzés után válasszunk tejsavó fehérjét, mert ez a fehérjetípus hasznosul a testedzést követően a legjobban. Ezt, - az energiaraktárak visszatöltése érdekében - szénhidráttal együtt javasolt fogyasztani. Lefekvés előtt kazeint érdemes bevinni, amely lassú felszívódású fehérjéként segít mérsékelni az izomzatban zajló lebontó folyamatokat. „Fontosnak tartom kiemelni, hogy egy jól összeállított fehérjében gazdag étrend mellett, nem feltétlenül szükséges fehérjetartalmú étrend kiegészítők fogyasztása (azonban ez is sportág specifikus). Előfordulhat, hogy konkrétan egy/ vagy többféle aminosav pótlása válik indokolttá (BCAA, L-leucin, glutamin). Annak meghatározása, hogy a sportoló számára milyen típusú aminosav pótlás szükséges, sportdietetikus elbírálása alá tartozik” – fejti ki véleményét Angyal Viktória.

Sportdietetikus segíthet!

Mielőtt bármilyen terméket választunk, mindenképp konzultáljunk előzetesen sportdietetikussal, valamint a pontos fehérjeszükséglet meghatározása céljából is feltétlenül kérjük szakember segítségét. A szükséges fehérje sportáganként specifikus, sőt a javasolt mennyiség eltérhet időszakonként is és egyénenként is. A táplálkozási szakember a célokat az edzővel, illetve a sportolóval közösen tűzi ki, figyelembe véve a sportoló egyéni paramétereit, és a meghatározott sportcélokat. „Az ennek megfelelően összeállított táplálkozási terv segítségével nem csak a testsúly csökkentése, a megtartása, vagy a tömeg növelése érhető el, hanem az a sportág által megkívánt és a versenyzőhöz igazított optimális testösszetétel is, amelynek segítségével csúcsteljesítményre lesz képes a sportoló” – tudjuk meg a sportdietetikustól.

Forrás: Sportorvosi Központ (www.sportorvosikozpont.hu)

Aktuális hírek

Igazolódott a zöld tea memóriajavító hatása!

A zöld teával kapcsolatosan sok a népgyógyászatból ismert jótékony hatás. Egy újabb kutatás megerősítette, hogy a zöld tea kivonata javítja az agyműködést: a kognitív funkciókat, főleg az ún....

Kanyaró és szövődményei: kit veszélyeztet leginkább?

Bár a kanyaró ellen rendkívül hatékony védőoltás áll a rendelkezésünkre, az elmúlt időszakban hazánkban is megnőtt a kanyarós esetek száma. Kell-e félnünk ettől a fertőző betegségtől? Kiket...

Szenzációs felfedezés: visszafordítható a májkárosodás

Visszafordítható az a károsodás, amit a fehérjeszegény étrend okoz a májban. Vagyis ha elegendő fehérjét viszünk be újraépítheti magát a májunk.  

 

Rejtélyes fájdalmak - forduljunk orvoshoz! (1. rész)

Gyakran előfordul, hogy a semmiből titokzatos fájdalom tör ránk. Általában nem tulajdonítunk ezeknek nagy jelentőséget, esetleg beveszünk valami gyógyszert, és a fájdalom amilyen hirtelen jött,...

Infarktus utáni depresszió: végzetes is lehet

Azt eddig is tudtuk, hogy az infarktust gyakran követi  depresszió, mostanra azonban az is bebizonyosodott, hogy a szívbetegség utáni lehangoltság jelentősen növeli a halálozási kockázatot.

7 jó tipp az álmatlanság ellen

Ha hajnali háromkor még a plafont bámulod, és a gondolataid pénzügyi problémáid körül forognak, jobb ha tudod, hogy ezzel nem vagy egyedül. Egy amerikai felmérés szerint a lakosság egyharmada...

további cikkek >>