Hirdetés

Edzés után fehérjét! Na de milyet és mennyit?

A fehérjéknek a sportban betöltött szerepe, a teljesítményre gyakorolt hatása, az egyik legtöbbet kutatott és vitatott terület a sporttáplálkozással foglalkozó szakemberek, az edzők és a sportolók körében. A témát Angyal Viktória, a Sportorvosi Központ sportdietetikusa segít körbejárni.

Hirdetés

Mik azok a fehérjék?

 Az emberi szervezetben 20 féle nitrogén tartalmú aminosavból felépülő fehérjelánc található meg, amelyek nagyon fontos sejtépítő funkciót látnak el. Bizonyos aminosavakat szervezetünk képes előállítani megfelelő arányban, némelyekhez azonban a csak a táplálékkal tudunk hozzájutni. Biológiai értékük alapján megkülönböztetünk teljes értékű fehérjéket (állati fehérjék), amelyek tartalmazzák az esszenciális aminosavakat, optimális arányban, illetve nem teljes értékű fehérjéket (növényi fehérjék).

Mi határozza meg a fehérjeszükségletet?

A fehérjeszükségletet befolyásoló tényezők közé tartozik az életkor, a nem, a fizikai és egyészségi állapot, - ezen belül is főként a tápláltsági státusz - illetve a végzett fizikai aktivitás mértéke. Mind a versenyszerűen sportolók, mind a szabadidős sportokat végzők esetében a nagyobb fizikai terhelés egyértelműen növeli a fehérjeszükségletet, így ezt a fokozott igényt mindenképpen szem előtt tartva kell a sportoló étrendjét összeállítani. A fehérjepótlás mindamellett, hogy az építő folyamatokat segíti, a zsírmentes izomtömeget növeli és a regenerálódást is támogatja. Az optimális fehérjeszükségletet megállapítását azonban feltétlenül sportdietetikusra érdemes bízni, mert az elégtelen bevitel is, de a túlzott fogyasztás is teljesítményromláshoz vezethet, ezen kívül különböző betegségek kockázati tényezőjét hordozhatja magában.


Sportolás közben megnövekszik a fehérjeszükséglet.

Milyen típusát mikor fogyasszuk?

Az edzés után válasszunk tejsavó fehérjét, mert ez a fehérjetípus hasznosul a testedzést követően a legjobban. Ezt, - az energiaraktárak visszatöltése érdekében - szénhidráttal együtt javasolt fogyasztani. Lefekvés előtt kazeint érdemes bevinni, amely lassú felszívódású fehérjéként segít mérsékelni az izomzatban zajló lebontó folyamatokat. „Fontosnak tartom kiemelni, hogy egy jól összeállított fehérjében gazdag étrend mellett, nem feltétlenül szükséges fehérjetartalmú étrend kiegészítők fogyasztása (azonban ez is sportág specifikus). Előfordulhat, hogy konkrétan egy/ vagy többféle aminosav pótlása válik indokolttá (BCAA, L-leucin, glutamin). Annak meghatározása, hogy a sportoló számára milyen típusú aminosav pótlás szükséges, sportdietetikus elbírálása alá tartozik” – fejti ki véleményét Angyal Viktória.

Vajon a szívbetegségek ellen is védhet a vérben található fehérje? Tudja meg! Kattintson! 

Sportdietetikus segíthet!

Mielőtt bármilyen terméket választunk, mindenképp konzultáljunk előzetesen sportdietetikussal, valamint a pontos fehérjeszükséglet meghatározása céljából is feltétlenül kérjük szakember segítségét. A szükséges fehérje sportáganként specifikus, sőt a javasolt mennyiség eltérhet időszakonként is és egyénenként is. A táplálkozási szakember a célokat az edzővel, illetve a sportolóval közösen tűzi ki, figyelembe véve a sportoló egyéni paramétereit, és a meghatározott sportcélokat. Az ennek megfelelően összeállított táplálkozási terv segítségével nem csak a testsúly csökkentése, a megtartása, vagy a tömeg növelése érhető el, hanem az a sportág által megkívánt és a versenyzőhöz igazított optimális testösszetétel is, amelynek segítségével csúcsteljesítményre lesz képes a sportoló”tudjuk meg a sportdietetikustól.

 

Aktuális hírek

10 fehérjeforrás - a húson túl

Egy átlagos felnőtt napi fehérjeszükséglete aktivitástól függően 70-100g. Ez a mennyiség húsevőkre és vegetáriánusokra egyaránt érvényes. Talán nem is gondolnánk, milyen értékes és ízletes...

Súlyos betegségeket jelezhet a fogínyünk?

Az egészséges íny feszes, élénk rózsaszín árnyalatú és biztosan „tartja” a fogainkat. Azonban az ínyünk könnyen megbetegedhet, és az ínybetegségek miatt nemcsak a fogainkat veszíthetjük el, de más...

A szívelégtelenség gyógyszeres kezelése

Szívelégtelenségben mindig kombinált gyógyszeres kezelésre van szükség, melynek célja a beteg panaszainak csökkentése vagy megszüntetése, az életminőség javítása, a betegség rosszabbodásának...

Ugrótérd, meszes váll, sarkantyú: ez a legjobb terápia

Érdekes elnevezések, amelyek mögött komoly panaszok, fájdalmak húzódnak meg, de az ugrótérd, a meszes váll és a sarokcsontkinövés, vagyis a sarkantyú is jól kezelhető egy kombinált terápiával. 

Miért ellenőrizzük a lábnyomunkat?

A lábnyomunk meglepően sokat elárulhat a lábunk egészségéről, még abban az esetben is segítheti az esetleges betegségek diagnosztizálását, ha (még) nem érzünk fájdalmakat, kellemetlenségeket....

Ritka menstruáció - milyen bajt jelezhet?

A nőgyógyászati rendelőkbe érkező páciensek nagy része menstruációs zavarokkal küzd. Ezeknek egyik típusa az, amikor túlságosan is ritkán jelentkezik vérzés. Mit jelez mindez?  

további cikkek >>