Hirdetés

Magas vérnyomás: mégsem a kávé és a só a legveszélyesebb?

Ha valakinél magas vérnyomást diagnosztizálnak, az orvos utasítása: csökkentse az elfogyasztott só mennyiségét, mondjon le a koffeintartalmú italokról, főleg a kávéról. A legújabb kutatási eredmények szerint azonban közel sem ilyen egyszerű a helyzet.

Hirdetés

Ha a laikusokat megkérdezik, mely ételekről ajánlott lemondania azoknak, akiknél magas vérnyomást diagnosztizáltak, valószínű, hogy a sót, illetve a kávét mondanák első helyen. A sónak hosszú ideje nagyon rossz híre van, és számos kutatás bizonyította, hogy a mértéktelen sófogyasztás jelentősen emeli a magasvérnyomás-betegség, és így ezen keresztül a szív- és érrendszeri panaszok, a szívroham, az agyvérzés rizikóját is.

A szakemberek az elfogyasztott só, pontosabban nátrium mennyiségét 1500-2000 mg-ban határozták meg. Ezt azonban a legtöbb ember nehezen tudja betartani, még akkor is, ha egyébként nem sózza meg a kész ételeket. Ugyanis a felvágottakban, szószokban és ételízesítőkben, félkész élelmiszerekben és savanyúságokban is rengeteg só van, így azokat is hozzá kellene számítani a napi nátriummennyiséghez.

A koffein, mint főbűnös?

Szintén régóta bűnösnek tartják a kávét, illetve az egyéb koffeintartalmú italokat. Ezek fogyasztása hirtelen emelkedést okoz a vérnyomásban, ha pedig nagy mennyiségben fogyaszt kávét valaki (naponta 4-5 csészénél többet), az hosszú távon is károsíthatja a szívet és a vérereket. 


A magas vérnyomásra hajlamosaknak rendszeresen ellenőrizni kell a vérnyomásértékeket

A legújabb kutatási eredmények szerint azonban a helyzet nem ennyire egyszerű: a magas vérnyomás kialakulásában ugyanis több tényező is szerepet játszik. Egy 16 évig tartó, nagyszabású kutatásból például kiderült, hogy nemcsak a túl sok só járul hozzá a vérnyomás emelkedéséhez, hanem a túlságosan kevés is. Vagyis, azok, akik sószegény étrendet követnek, ugyanúgy veszélyben vannak, mint akik nagyon sok sót fogyasztanak naponta. Ez pedig azt jelenti, hogy a közepes mennyiségű nátriumot tartalmazó – vagyis a kiegyensúlyozott, átlagos – étrend önmagában nem jelent különösebben nagy veszélyt.

Figyeljünk az ásványi anyagokra!

A szakemberek szerint emellett a kálium, illetve egyéb ásványi anyagok (így a kalcium és a magnézium) szintjét is figyelembe kell venni. Hosszú távon azoknak volt a legalacsonyabb a vérnyomása, akik egyik ásványi anyagban sem szenvedtek hiányt. A kutatás szerzői kiemelik, hogy nagyon fontos az egyéni jellegzetességek figyelembe vétele, és vannak olyanok, akik érzékenyebben reagálnak a sóban gazdag étrendre, mint mások. Ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy ezek és a hasonló kutatási eredmények idővel felülírhatják a jelenleg elfogadott étkezési irányelveket.

Mégis csodaital a kávé? Tudja meg, miért!

A koffeines italokkal sem önmagukban van a baj, mértékkel fogyasztva a kávé például sok pozitív hatással is lehet az egészségünkre. Ugyanakkor (mint az egy nemrég publikált tanulmányból kiderült) a cukor és a koffein együttesen sokkal veszélyesebb a szervezetünkre, mint a koffein magában. Tehát egy cukros energiaital jobban emeli a vérnyomást, mint egy ugyanannyi koffeint tartalmazó kávé. Ráadásul az energiaitalokban egyéb teljesítményfokozó vagy élénkítő vegyületek is lehetnek, melyek veszélyeivel jóval kevesebben foglalkoznak.

Ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy az elmúlt években egyre többen kerülnek kórházba a mértéktelen energiaital-fogyasztás következményeként, sőt már halálesetekkel is összefüggésbe hozták ezeket az italokat.  

Félkész ételek, felvágottak? Nem!

Mely ételekből érdemes tehát kevesebbet fogyasztani, ha szeretnénk kordában tartani a vérnyomásunkat? A félkész ételek, a felvágottak, szalámifélék, illetve a különböző mártások és ételízesítők (pl. a készen vásárolt paradicsomszósz vagy a szójaszósz) nagyon sok hozzáadott sót tartalmazhatnak, így ha valaki sokat fogyaszt ezekből, jócskán túllépheti a naponta javasolt mennyiséget. A szív- és érrendszerre összességében rossz hatással vannak bizonyos ételek, így ezek a vérnyomásunkat is emelhetik.

Ezek közé tartoznak például a transzzsírokat tartalmazó kész péksütemények, kekszek és rágcsálnivalók. Bár több kutatás foglalkozott az alkohol – különösen a vörösbor – szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, az tagadhatatlan, hogy a túlzásba vitt italozás számos kockázatot hordoz magában, például a vérnyomásunkat is emelheti. 

További tartalmak magas vérnyomás témában

További tartalmak sószegény étrend témában

További tartalmak kávé témában

Aktuális hírek

Jelek, hogy nincs rendben a menstruáció

Ahány nő, annyiféle lehet a menstruáció: egyénenként eltérő lehet. Van azonban néhány jel, amely arra utal, hogy valami nincs rendben – ezekkel a tünetekkel mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Fogkrémtől a zsíroldóig: mire jó még a szódabikarbóna?

Hogyan, mire használhatjuk a házi tisztítószek koronázatlan királyát, a szódabikarbónát? Fogkrémtől a zsíroldóig - íme néhány tipp, használati útmutatóval.  

Puffadás a menstruáció előtt – mit tegyünk ellene?

A nők többsége számára bizonyára nem ismeretlen ez a havonta jelentkező kellemetlenség, elsősorban az alsó végtag és a has puffadása "azok a napok..." előtt. A jelenség oka - amely egyébként a PMS...

Eperallergia: ismeri a tüneteket?

Kimagasló C-vitaminszint, magas vas-, kalcium-, magnézium- és alacsony kalóriatartalom. Színe, illata és zamata miatt a kora nyári időszak egyik legkedveltebb gyümölcse. Kedvező tulajdonságai...

Rossz szokások, amitől kihullhat a hajunk

Akár nőkről, akár férfiakról legyen szó, az egészséges, fényes és erős hajkorona mindenkinek fontos. A hajunk nagyon sokat elárul az egészségünkről, esetleges betegségeinkről, de arról is, hogy...

Dagadó boka, ödémás láb: milyen betegség lehet az oka?

A vizes, dagadt, ödémás láb jelensége mögött több ok is meghúzódhat, így mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni a pontos diagnózisért. 

további cikkek >>