Hirdetés

14 ok, miért fogyasszunk uborkát

Az uborka egyike a világon legelterjedtebb termesztett zöldségeknek. Annyira hasznos egészségünkre nézve, hogy sokszor, némi túlzással ugyan, de megkapja a superfood – szuperétel minősítést is. Lássunk mi mindenre jó, mi mindenben segíti egészségünket!

1. Az uborka segít a szervezet víztartalmának növelésében (rehidatrál). Ha a melegben éppen nem érünk rá folyadékot keresni, vásárolni, de van nálunk egy uborka, fogyasszuk el. Mivel 90% víztartalmú, azonnal helyreállítja vízháztartásunkat.

2.  Véd a hő és a Nap ellen: elfogyasztva – és a bőrre helyezve is véd a napsugárzás káros hatásai, a napégés ellen.

3. Segít a méreganyagok elbontásában. Mint egy virtuális seprű, megtisztítja a szervezetet a toxinoktól. Rendszeres fogyasztása feloldhatja a veseköveket is.

4. Pótolja a napi vitaminszükségletet. Sokféle vitamint tartalmaz: A, C, valamint a B-vitamincsoport elemeit. Serkenti az immunműködést, javítja a szervezet energiaállapotát. Még jobb, ha spenóttal és sárgarépával együtt fogyasztjuk. A bőrre helyezett uborkaszeletek is hasznosak, a napi C-vitamin szükséglet 12%-át biztosítják.


Az uborka helyreállítja a vízháztartásunkat!

5. Az uborka gazdag nyomelemekben is: főként káliumban, magnéziumban és szilíciumban. Gyógyfürdők előszeretettel alkalmazzák.

6. Az uborka segíti az emésztést, a testsúlycsökkentést. Magas víz- és alacsony kalóriatartalma miatt ideális forrás a súlycsökkentéshez! Levesekben, salátákban kiváló adalék. Ha valaki nem kedveli, egy kis alacsony zsírtartalmú joghurttal finom ízt kölcsönözhetünk neki. Az uborka rágcsálása az állkapocsnak is hasznos, a rostok, hasznosak emésztésünknek. Jótékonyan hat krónikus székrekedés esetén is.

7. Helyi kezelésben segít szemeink revitalizálásában is. A duzzadtabb szemhéjra helyezett uborkaszeleteket mindenki viccesnek tartja, pedig gyulladásgátló hatása révén valóban segíthet a szem alatti árkok és duzzanatok eltüntetésében.

8. Daganatgátló hatású? Vigyázat, nem csodaszer, de az igazolt, hogy az uborkában található néhány lignán szerkezetű vegyület (szekoizolaricirezinol, laricirezinol, pinorezinol) egyes vizsgálatokban csökkentette néhány daganattípus kockázatát (pl. petefészekrák, prosztatarák, méhrák).

Ezeket mindenképpen tudnunk kell a vitaminokról! Kattintson! 

9. Javítja a cukorbetegség állapotát, csökkenti a koleszterin szintet, és a vérnyomást. Az uborkában lévő hormonszerű anyag segíti a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek inzulin-elválasztását. Szterinjei révén csökkenti a koleszterin szintet, a magas rost, kálium és magnézium tartalom pedig segít a vérnyomás egyensúlyban tartásában.

10. Az uborka rágása jótékonyan hat a gyulladt ínyre és a szájüreget is rendben tartja. Ha egy szeletet nyelvünkkel mondjuk fél-egy percre szájpadlásunkhoz szorítunk, elpusztítja a szájüreg káros baktériumait, amelyek a kellemetlen leheletet okozzák.

11. Az uborka kén- és szilíciumtartalma révén hajunk és körmeink egészségére is jótékonyan hat.

12. Szilíciumtartalma segít az ízületek egészségének fenntartásában is, csökkenti az ízületi gyulladást, enyhíti a köszvényes fájdalmat. Sárgarépával együtt (mindkettő léformában) fogyasztva csökkenti a szervezet húgysavszintjét.

13. Segít a másnaposság leküzdésében. Mielőtt a kiadós buli után aludni térünk, néhány szelet uborka elfogyasztása pótolja a B-vitamin, cukor- és nyomelemtartalmat, csökkenti a másnaposság okozta fejfájást, javítja a közérzetet.

14. A húgysavszint (urát) csökkentése révén segíti a veseműködést.
 

További tartalmak diéta témában

További tartalmak nyomelemek témában

További tartalmak vitaminok témában

Aktuális hírek

Ótvar, orbánc, tályog: tünetek és kezelésük

Hogyan ismerjük fel a baktériumok okozta bőr- és lágyrész fertőzéseket, annak érdekében, hogy megelőzzük a vérmérgezést vagy a további szövődményeket?

Így mérjük meg a pulzusunkat

A pulzus, mint fogalom mindenki számára ismert, az eltérései pedig egyre gyakrabban kerülnek a kardiológusok fókuszába. Most megtudhat többet az erős szívdobogás vélhető okairól és a pulzus...

Fájó, zsibbadó kéz: ez a neuropátia tünete

A neuropátia a perifériás idegrendszer idegeinek működési zavarát jelenti. A működési zavar jelentkezhet fájdalom, zsibbadás, érzéketlenség vagy görcsök formájában is. Milyen problémák, betegségek...

Ezeket az ételeket sose tegye a hűtőbe!

A hűtőszekrény rendkívül praktikus találmány, hiszen nemcsak hosszabb ideig fogyaszthatóvá teszi az ételeinket, de gyakran az élvezeti értéküket is növeli. Bizonyos élelmiszereknél azonban a hűtés...

Övsömör vagy ekcéma?

Az övsömör és az ekcéma egyaránt kellemetlenül viszkető bőrkiütésekkel járó betegségek, ám a kiváltó ok, és így a megfelelő kezelés is nagyon eltérő. Hogyan különböztetheti meg a két problémát a...

Magas a vérnyomása? Ezzel a 6 élelmiszerrel vigyázzon!

A magas vérnyomás megelőzésében jelentős szerepe van a táplálkozásnak, sőt, a már kialakult betegség kezelésében is döntő szerepű az életmód. Dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont...

további cikkek >>