Ezeket látta már?

Viszket, sokat könnyezik és vörös a szeme? Innen tudhatja, hogy allergiás

allergia szem viszket könnyezik vörös tünet

Pollenszezonban sokan tapasztalják, hogy a szemük viszket, bevörösödik, könnyezik. A szemtünetek önállóan is jelentkezhetnek, de általában az allergiával összefüggő egyéb tünetek, orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás és orrviszketés is kísérik.

Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mit tegyünk ilyen esetben.

Mikor forduljunk szemtünetekkel allergológushoz?

A szemtüneteknek több oka is lehet. Allergiára gondolunk, ha a tünetek mindkét szemnél egyformán jelentkeznek: a szemek viszketnek, vörösek, égő érzés is előfordulhat, és könnyezés, vizes váladékozás is jelentkezik. Egyértelműen allergológushoz érdemes fordulni, ha a szemtüneteket egyéb panaszok, például tüsszögés, orrfolyás és orrviszketés is kíséri, ezek ugyanis a légúti allergia, vagyis szénanátha tünetei.

Több betegség is okozhatja a tüneteket

A tüneteket okozhatják kültéri allergének, például fű, fák és gyomok pollenjei. Ilyen esetben szezonális allergiás kötőhártya-gyulladás (SAC) áll a háttérben. A betegek tavasszal, nyáron vagy ősszel tapasztalják a tüneteket, attól függően, hogy milyen típusú növényi pollen van a levegőben. A SAC-ban szenvedő betegek szeme alatt sötét karikák jelenhetnek meg, a szemhéjak puffadtak, és az erős fények zavaróak lehetnek.

Ha a panaszokat beltéri allergének, például háziállatok szőrzete, poratka és penész okozza, akkor perenniális allergiás kötőhártya-gyulladás (PAC) állhat a háttérben. Ahogy a neve is sugallja, ez a betegség egész évben előfordul, tünetei ugyanazok, mint az SAC esetében, de általában enyhébbek. Kiváltói inkább a poratkák, penészgombák, háziállatok szőre vagy egyéb háztartási allergének, nem pedig pollen.

Létezik még az ún. tavaszi kötőhártya-gyulladás, mely elsősorban olyan gyerekeket, fiatalokat érint, akiknél ekcéma és asztma is fennáll. Kiváltó okai szintén a pollenek, ám komolyabb tüneteket okoz. A szemek sűrű váladékozása, fájdalom, idegentest érzés, a belső szemhéjak feldagadása kísérheti. A látás is károsodhat, ha az állapotot nem kezelik. Hasonló tüneteket okoz az atópiás kötőhártya-gyulladás is, ez azonban elsősorban az idősebb betegeket érinti, tünetei pedig nemcsak tavasszal, hanem egész évben jelentkezhetnek.

Az allergiás szemtünetek kezelése

"A kellemetlen panaszokat allergia elleni készítményekkel lehet kezelni" – magyarázza dr. Moric Krisztina. Rendszerint több készítményt adunk, ezeket kombinálva tudunk eredményt elérni. Szájon át szedhető antihisztaminok jól enyhítik a panaszokat, de sajnos gyakran szemszárazságot is okoznak. A szemcseppek között különböző hatóanyagú készítmények léteznek, ezek segítségével hatékonyan enyhíthetjük a tüneteket. Mindenképpen megfontolandó a tartós kezelés is, az allergén immunterápia ugyanis eredményesek hat a szemtünetekre is.

Az öngyógyítással a látását veszélyezteti!

A vény nélkül kapható szerek esetében fennáll a hozzászokás esélye. Az orrcsepp-függőséghez hasonlóan itt is kialakulhat az a paradox helyzet, hogy ha az előírt időn túl használjuk, maga a szemcsepp fogja a tüneteinket súlyosbítani: fokozott duzzanat és bőrpír jelentkezhet, amely még a cseppek abbahagyása után is fennállhat. Az allergiás szemtünetek jól kezelhetőek, a szakorvos által összeállított kezelés hosszú távon is biztonsággal alkalmazható, nem érdemes a látásunk épségét szakember segítsége nélkül választott kezeléssel veszélyeztetni!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Milyen a jó műkönny? Így válasszon allergia és szemszárazság esetén

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szemviszketés

Forrás: Budai Allergiaközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához