Ezeket látta már?

Ezért húzódik el az allergiaszezon egyre jobban

klímaváltozás, allergia

Hosszabb ideig elhúzódó allergiaszezonra és a tünetek súlyosabbá válására is fel kell készülnünk a klímaváltozás következményeként.

A pollenallergia az egyik leggyakoribb krónikus betegség a világon, és bár sokaknak csak kellemetlen tüneteket (könnyezést, tüsszögést vagy orrfolyást) okoz, vannak, akiknek jelentős mértékben megnehezíti a hétköznapjait. Az allergiaszezon – attól függően, hogy mely pollenek váltják ki a túlérzékenységi reakciókat – tavasztól ősz végéig tarthat, de általában a nyár második felében kell a legrosszabb napokra felkészülnünk, amikor a parlagfű virágzik.

Melegedő időjárás = több pollen

Az allergiás megbetegedések lényege (nagyon leegyszerűsítve), hogy az immunrendszerünk felfokozott reakcióval válaszol egy, a szervezetünkbe kerülő idegen részecskére, például pollenre, melyet az egészségünkre veszélyesként azonosít. Az allergia jellegzetes tünetei közé találhatjuk a szem- és orrviszketést, az orrfolyást és könnyezést, a tüsszögést, az orrdugulást, a fáradékonyságot, a légzési nehézségeket és az alvászavarokat egyaránt.

Az allergiaszezon nagymértékben függ az időjárástól, hiszen bizonyos környezeti körülmények (a levegő páratartalma vagy a hőmérséklet) ideálisak a növények virágzásának, illetve a pollenek terjedésének is.

A globális felmelegedés egyre sürgetőbb problémává vált az elmúlt években, és egyre többet tudunk arról is, hogy a klímaváltozás közvetlenül is veszélyeztetheti az egészségünket. A klímaváltozás egyik olyan hatása, melyet sajnos a saját bőrünkön is megtapasztalhatunk, hogy egyre hosszabbá válik az allergiaszezon, vagyis hamarabb elkezdődik és később ér véget, a tüneteink pedig súlyosabbá válnak, mert több pollen kerül a levegőbe.

Az asztmások is érintettek

Egy nemrég publikált kutatásból kiderült, hogy ez a folyamat néhány éve már elkezdődött. A The Lancet Planetary Health nevű szakmai lapban megjelent tanulmány adataiból kiderült, hogy nagyjából 20 év alatt a vizsgált területek 71 százalékánál nőtt a 1 évben mérhető pollenek mennyisége, a területek 65 százalékánál pedig a pollenszezon hossza is növekedett.

Allergiás? Okok és tünetek, amikről tudnia kell!

A klímaváltozás és a növekvő légszennyezés súlyos következménye lehet az is, hogy bizonyos csoportok, például a gyerekek és az idősebbek (akiknek gyengébb az immunrendszere) körében gyakoribbá válik az allergia és a vele szorosan összefüggő asztma, és sajnos a súlyos rohamokra is többször kell számítaniuk. A levegőbe kerülő szén-dioxid nemcsak a globális felmelegedéshez járul hozzá, de a növények növekedéséhez is nélkülözhetetlen, vagyis az allergiát okozó növények is „jobban érezhetik” ebben a környezetben. A több virágzó növény pedig több pollent is jelent.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához