Ezeket látta már?

Pollenszezon: nyári gyomok okoznak kellemetlen napokat - az eső sem segít

pollen allergia allergén szénanátha

Az allergia a szervezet túlzott reakciója egy egyébként ártalmatlan anyagra, az immunrendszer tévedése.

Az allergiás beteg immunrendszere túlműködik, emiatt több, a környezetben előforduló ártalmatlan anyag ellen is védekezéssel reagál. Betolakodóként, kórokozóként kezeli az allergéneket, emiatt hisztamint szabadít fel a szervezetben. A hisztamin nyálkahártya duzzanatot és fokozott váladékozást, viszketés okoz a légutakban, orrüregben és a szemekben. Így próbál meg az szervezet az allergénektől megszabadulni.

Melyek a tünetek?

A szénanáthás tünetek megjelenését légúti allergia okozza.

Főbb tünetek:

  • tüsszögés,
  • orrdugulás,
  • orrfolyás,
  • szem- és orrviszketés,
  • szemkönnyezés,
  • viszkető érzés a torokban.

Sokan panaszkodnak fáradtságra, fejfájásra, arcüregproblémára, álmatlanságra és szaglászavarokra is.

Mely növények okoznak gondot most?

A pázsitfűfélék és a csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, a pázsitfűféléké esetenként elérheti a magas szintet is. Az útifű virágpora országosan közepes, helyenként magas koncentrációban lehet jelen, míg a libatopféléké, a lóromé, a kenderféléké, a gyékényé, a sásféléké, valamint az ernyősvirágzatúaké országosan alacsony. A fák közül országosan alacsony koncentrációban jelen van a levegőben a ciprus- és tiszafafélék, a hárs, a szelídgesztenye, valamint a fenyőfélék pollenje. A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma jellemzően magas-nagyon magas, az Epicoccumé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

Az eső sem segít, sőt!

Magas pázsitfű pollenkoncentráció esetén a viharok hatására a levegőben szálló nagyobb pollenszemek kisebb szemcsékre esnek szét, s ezek a részecskék kis méretüknek köszönhetően a tüdő mélyebb részeibe is eljutnak, így hevesebb reakciót váltanak ki a szervezetben. Az allergiások és az asztmások számára javasoljuk, hogy a vihar ideje alatt tartózkodjanak beltéren és az ablakokat zárják be.

Hogyan zajlik az allergiavizsgálat?

A kezelőorvos alaposan kikérdez a tüneteinkről. Pontosan mi a panaszunk, mikor, az év melyik időszakában jelentkezik a szénanátha. Ahhoz, hogy megtudjuk, mi okozza a tüneteket, allergia vizsgálatra van szükség. Ez történhet alkaros bőrpróba, más néven Prickt-teszt segítségével. Ez a vizsgálat allergiaszezonban, fokozott bőrtünetek vagy antihisztamin tabletta szedése és várandósság esetén sem végezhető. Ilyen esetben az allergia vizsgálat vérből történik. A vizsgálati eredmények és a panaszaink összevetése után lehet a diagnózist megállapítani és a személyre szabott kezelést összeállítani.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Viszket, sokat könnyezik és vörös a szeme? Innen tudhatja, hogy allergiás

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szénanátha

Forrás: NNGYK
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához