Ezeket látta már?

Kérdések az inzulinról - az orvos megválaszolja a leggyakoribbakat

cukorbetegség inzulin elhagy kezelés

Megtudhatja például, hogy elhagyható-e egy idő után az inzulin.

Az inzulinnak igen nagy jelentősége van a cukorbetegség terápiájában. Elsőre sokan tartanak tőle, és több kérdés is felmerülhet a betegekben a kezeléssel kapcsolatban. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa a leggyakoribbakat válaszolta meg.

Miért nem szedhető orális gyógyszerként?

Az inzulint csakis a bőr alá bejuttatva lehet alkalmazni, mivel az inzulint a gyomorsav lebontja, így szájon át sajnos nem szedhető.

Milyen típusú inzulinra van szükségem?

Az inzulinoknak több típusuk van, melyeknek más-más a hatóidejük, máskor kezdik kifejteni hatásukat, így máskor is kell alkalmazni őket. A kezelést a cukorbetegség típusa, a beteg egyéni adottsága, bioritmusa, életvitele alapján az orvos meg tudja határozni.

Humán inzulinok fajtái

Gyors hatású: a nevükből adódóan viszonylag gyorsan fejtik ki hatásukat (kb.30 perc múlva kezdődik a hatás, és 2 óra múlva tetőzik) és 5-7órán át tartanak. Az étkezések utáni glükóz szint csökkentésére szokták alkalmazni, így 30 perccel előtte kell beadni. Mivel hatásuk hosszan tart (kb. 6 órát), így kisebb étkezés szükséges kb. 3 óra elteltével, máskülönben megnő a hipoglikémia esélye.

Közepes hatástartamú: ezek az ún. NPH inzulinok, és kb. 2 órával a beadás után kezdenek hatni és közel 16 órán keresztül fejtik ki hatásukat. Gyakran gyors hatású inzulinnal kombinálják. Alkalmazhatók a gyógyszeres kezelés kiegészítésére, napi egyszeri alkalommal, lefekvés előtt kell beadni őket. Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy éjszakai/hajnali hipoglikémia előfordulhat, főleg 1-es típusú diabetes esetén. Használat előtt felrázandó!

Előkevert: ebben az esetben gyárilag előkevert gyors hatású és NPH inzulint kapunk. A keverési arány lehet 25/75, 30/70, illetve 50/50. A 2-es típusú cukorbetegek esetében ajánlják, és napjában kétszer (reggeli és vacsora előtt 30 perccel) vagy háromszor (ebéd előtt is) szükséges alkalmazni. Hatáskezdetük a gyors hatású inzulinokéval azonos, hatásmaximumuk 5-7 óra, hatástartamuk 12-13 óra. Szuszpenziót képeznek, így adagolásuk előtt felrázandók!

Analóg inzulinok fajtái:

Ultragyors hatású: hatáskezdetük 5-10 perc, így már igen gyorsan kifejtik hatásukat, mely kb. 3 órán keresztül tart. Elsősorban az étkezések után megnövekvő vércukorszint normalizálására használják (már a beadás után akár már azonnal el kell kezdeni az étkezést)! Előnyük, hogy ritkábban okoznak hipoglikémiát, mint a gyors hatású humán készítmények, valamint nem szükséges kisétkezéseket tartani, így elég a betegnek a napi 3szori étkezés.

Hosszú hatású: 1-es típusú cukorbetegségben mindenképp szükséges használatuk, valamint azoknak is ajánlják, akiknél az NPH inzulinok éjszakai hipoglikémiát okoznak. Előnyük, hogy hatásuk egész nap tart, így legtöbbször elég a napi egyszeri alkalmazni ezen készítményeket. Igen ritkán okoznak hipoglikémiát. (Napi 1-szer, lefekvéskor adott bázis inzulinként is használható).

Előkevert inzulinok

Az előkevert inzulinok analóg ultragyors hatású és human NPH-inzulinnal kombinált készítmények: a keverési arány lehet 25/75, 30/70 és 50/50. Ezeket az inzulinkeverékeket a 2-es típusú cukorbetegek esetében, napjában kétszer (reggeli és vacsora előtt 10 perccel) vagy háromszor (ebéd előtt is) alkalmazzák. Hatáskezdetük az ultragyors hatású inzulinokéval azonos, hatásmaximumuk 5-7 óra, hatástartamuk 12-13 óra. Mivel szuszpenziót képeznek, adagolásuk előtt felrázandók!

Elhagyhatom az inzulint egy idő után?

Ha valaki 1-es típusú cukorbeteg, akkor nem, hiszen a szervezet a kóros autoimmun folyamatok miatt -mely az inzulin termelő sejtek pusztulását okozza- nem képes előállítani megfelelő mennyiségben az inzulint.

Azonban 2-es típus esetén amikor van inzulin termelés, előfordulhat, hogy idővel az inzulin elhagyható vagy csökkenthető és csak heti 1-szer szükséges injekció adása (GLP1), de az is lehet, hogy gyógyszert kell szedni. Amennyiben a beteg betartja a szükséges életmódra vonatkozó előírásokat, és az értékei jók, úgy az is előfordulhat, hogy elegendő az életmódterápia.

Ez nem azt jelenti, hogy az illető meggyógyult (hiszen a diabetes nem gyógyítható a tudomány jelenlegi állása szerint), hanem azt, hogy diétával és mozgással az inzulin-és a vércukorszintje optimális tartományon belül tartható.

Valóban hízni lehet az inzulintól?

Tény, hogy többen tapasztalnak súlygyarapodást az inzulin alkalmazása során. Ez azért van, mert a vérben lévő összes extra glükóz bejut a sejtekbe, hogy azt energiaként felhasználja vagy tárolja. Emellett az inzulin némileg fokozhatja az étvágyat is, ami szintén súlygyarapodáshoz vezethet (tehát nem maga az inzulin okozza a súlyfelesleget). Amennyiben túl sok plusz kiló rakódik le, úgy konzultáljon diabetológusával/dietetikusával, mivel lehet, hogy más típusú kezelést kell alkalmaznia.

Hova szúrjam az inzulint?

Az inzulint szúrhatja a hasba, illetve a comb külső részébe. Amire ügyeljen, hogy ne ugyanarra a területre szúrjon minden alkalommal, mert felszaporodhat ott a zsírszövet, ami megváltoztathatja a felszívódást! Szintén fontos, hogy azonos típusú inzulint mindig ugyanazon a testrészen használja, mivel különböző területekről más-más lehet a felszívódás!

Vezethetek akkor, ha „inzulinos” vagyok?

Attól még, hogy inzulinterápián van valaki, még vezethet, ám nagyon fontos, hogy ha hipoglikémia (szédülés, remegés, izzadás, szapora pulzus) tüneteit észleli, ne vezessen/állítsa le az autót- figyelmeztet dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa. Ilyenkor egyen 2-3 szem szőlőcukrot, majd néhány darab kekszet. Csak akkor induljon útnak, ha a vércukor értéke helyreállt! A másik tünet, amire még ügyeljen, ha vezet, az a látása! A rossz vércukor érték igen negatív hatással van a látásra, ezért fontos, hogy vegyen részt rendszeresen a szemészeti vizsgálatokon!

Hasznos tanácsok:

  • Mindig legyen Önnél szőlőcukor, keksz, gyümölcslé
  • Tartson magánál vércukormérőt
  • Ne hagyjon ki a vezetés miatt étkezéseket
  • Hosszú út esetén 2 óránként mérje meg vércukrát
  • Ne induljon útnak, ha alacsony a vércukorszintje
  • Legyen Önnél igazolás arról, hogy cukorbeteg
  • Indulás előtt mérje meg vércukorszintjét
  • Legyen megfelelően karbantartva a betegsége

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Cukorbeteg? Súlyos következményei lehetnek nyáron, ha nem figyel erre

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vércukormérés

Forrás: Cukorbetegközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához